Nicolas Anelka je v Dublinu z zadetkom utišal Irce. Mu bo to uspelo tudi v Parizu? Foto: EPA
Nicolas Anelka je v Dublinu z zadetkom utišal Irce. Mu bo to uspelo tudi v Parizu? Foto: EPA
Miroslav Blažević in Edin Džeko.
Miroslav Blažević po tekmi s Portugalsko ni mogel verjeti smoli, ki so jo v Lizboni imeli njegovi varovanci. Na povratni tekmi v Zenici upa, da bo zvezdnik Edin Džeko uspel premagati portugalskega vratarja. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo.
Cristiano Ronaldo svojim reprezentančnim soigralcem še ne bo mogel pomagati na povratni tekmi v Bosni, a upa, da bo lahko že v soboto nastopil v dresu madridskega Reala. Foto: EPA
Andrej Ševčenko.
Andrej Ševčenko je na svetovnem prvenstvu v Nemčiji z reprezentanco Ukrajine tekmovanje končal v četrtfinalu. Če želijo Ukrajinci dosežek ponoviti ali celo izboljšati, bodo morali najprej doma odpraviti reprezentanco Grčije. Foto: EPA
Otto Rehhagel.
Otto Rehhagel se zaveda, da lahko gol v gosteh Grčiji prinese odločilno prednost za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Foto: EPA

Francoski izbrani vrsti je v soboto uspel veliki met, ko so na peklenskem Croke Parku v Dublinu premagali domačine z 0:1. Edini zadetek na tekmi je dosegel Nicolas Anelka, ki je v 72. minuti, s srečnim odbojem od Seana St Ledgerja, premagal vratarja Shayja Givna in utišal nabito poln stadion. Varovanci Giovannija Trapattonija morajo zato v Parizu nujno doseči zadetek. V nasprotnem primeru bo zopet le ostalo pri spominih na svetovno prvenstvo leta 1990, ko je Irska tekmovanje končala v četrtfinalu.

V Parizu brez Diabyja
Iz francoskega tabora je odjeknila novica, da v sredo ekipa Raymonda Domenecha ne bo mogla računati na Arsenalovega vezista Abouja Diabyja, ki se je poškodoval na enemu izmed treningov. Poleg njega zaradi poškodbe proti Irski ne bosta mogla nastopiti tudi Eric Abidal in Jeremy Toulalan. Francoska nogometna zveza je še potrdila, da kljub vrzeli, ki je nastala ob odsotnosti omenjenih nogometašev, ne bo vpoklicala novih igralcev.

Portugalci v peklensko vročo Zenico
Reprezentanca Bosne in Hercegovine je v Lizboni z 1:0 klonila proti izbrani vrsti Portugalske. Z zadetkom je presenetil branilec Bruno Alves, ki je po dobre pol ure igre žogo z glavo poslal v prazno mrežo. S tem so Portugalci naredili velik korak k uvrstitvi na svetovno prvenstvo, a se zavedajo, da jih sedaj čaka še izjemno težko gostovanje na Bilinem Polju v Zenici. Tam so varovanci Miroslava Blaževića v kvalifikacijah prerešetali mreže nasprotnikov (16 zadetkov na 5 tekmah), edini poraz pa so utrpeli 14. oktobra, ko je pred skoraj 35.000 gledalci z 2:5 slavila reprezentanca Španije.

Bosanska nogometna javnost bo največ pričakovala od udarnega napadalnega dvojca Džeko-Ibišević, ki je v letošnjih kvalifikacijah skupaj dosegel kar 10 zadetkov.

Carvalho ovrgel očitna namigovanja
Mnogi nogometni poznavalci so mnenja, da bo reprezentanca Portugalske v prvi vrsti zaprla vse poti do svojega gola in poskušala tekmo uspešno pripeljati do konca. Branilec Ricardo Carvalho je takšna namigovanja takoj ovrgel: "V Bosni bomo nasprotnikova vrata napadali od 1. minute dalje! Toda, če bo po 80 minutah še vedno 0:0, se bomo, jasno, potegnili v obrambo," je dejal nogometaš, ki si kruh služi pri londonskem Chelseaju in zaključil: "Moramo se držati načrtov in poskušati doseči zadetek."

Ronaldo upa na hitro vrnitev
Ekipa Carlosa Queiroza na povratni tekmi še vedno ne bo mogla računati na glavnega superzvezdnika Cristiana Ronalda, ki pa vseeno načrtuje povratek na nogometne zelenice že sredi tedna. "Najpomembneje je, da se vrnem ko bom 100% pripravljen," je za španski športni časopis Diario AS povedal 24-letnik in dodal: "Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Toda prepričan sem, da bom sredi tedna že treniral s svojimi soigralci."

Mnogi upajo, da se bo Portugalec vrnil v začetno enajsterico madridskega Reala za sobotno tekmo proti Racingu iz Santanderja.

Ukrajinci v Donjecku veliki favoriti
Reprezentanca Ukrajine se je na olimpijskem stadionu v Atenah z Grčijo razšla brez zadetkov. S tem je izpolnila del zadanega načrta, čeprav bi lahko v domovino odpeljala tudi pomembno prednost. Najlepšo priložnost je za goste zapravil vezist Ruslan Rotan, domače navijače pa je v slabo voljo z izjemno slabim strelom pred praznim golom spravil Theofanis Gekas. Grkom bi minimalno zmago v izdihljajih tekme skoraj prinesel branilec Liverpoola Soitiris Kyrgiakos, a je ostalo pri 0:0.

Ukrajinci bodo imeli v sredo prednost domačega igrišča, Grki pa bi z golom v gosteh pošteno premešali karte. Ukrajinski selektor Aleksej Mikaličenko bo vse upe položil v kapetana Andreja Ševčenka, mnogo pa bo predvsem odvisno od obrambne linije, ki bo morala ob prekinitvah kljubovati visokim skokom grških nogometašev.

Sreda ob 19.00:
UKRAJINA - GRČIJA 0:0

Ob 20.45:
BiH - PORTUGALSKA 0:1

Ob 21.00:
FRANCIJA - IRSKA 1:0

* v krepkem tisku so rezultati s prvih tekem