Foto:
Foto:
Slovenski nogomet naj bi dobil garancijski sklad, podoben tistemu v Španiji, kjer tak sklad poznajo že več kot 25 let in bo po novem dogovoru v prihodnjih treh letih imel na voljo 900 milijonov evrov. Foto: www.nkmaribor.com/Drago Wernig

Združenje nogometnih prvoligašev in Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) sta po številnih sporih (ti so na začetku letošnje sezone skoraj prerasli do stavke prvoligašev) le našla skupen jezik. Predsednika obeh organizacij sta namreč z vzpostavitvijo socialnega dialoga med sindikatom in združenjem naredila pomemben korak k enotni pogodbi.

Našli so se in to je dober temelj za naprej
Predsednik združenja Branko Florjanič: "Klubi morajo upoštevati izhodišča, ki smo jih sprejeli na zadnji seji predsedstva. Sprejeta so bila soglasno s klubi. Tam, kjer klubi ocenjujejo, da lahko gredo nad standarde, je to njihova dobra volja in seveda potem pogodbena obveznost do igralcev. Mogoče je bil tukaj kratek stik med nami in SPINS-om. Bistveno je, da smo se le našli, to je dober temelj za naprej. Pod to ne smemo, saj to zahtevata tudi Uefa in Fifa. Verjamem pa, da bo sčasoma vse skupaj dozorelo in bomo prišli tudi do končne pogodbe."

Pogodbe si želijo tako klubi kot igralci
Predsednik SPINS-a Dejan Stefanović je dodal: "Pri tem gre za odsev dejanskih razmer. Pogodbe v Sloveniji se spoštujejo, in tudi če so nekateri členi, ki nasprotujejo nekim splošnim načelom civilnega prava, nični. Mi pač menimo, da je v interesu klubov, da tisto, kar podpišejo, velja. To je tudi smisel enotne pogodbe, ki si jo po mojem mnenju želijo tako klubi kot igralci. Je pa res, mi smo odstopili od določenih zahtev v tem trenutku, ker menimo, da je to v skupnem interesu."

Eno izmed perečih vprašanj v dialogu združenja in sindikata je (bilo) tudi ustanovitev garancijskega sklada, ki bi na primer igralce ščitil v primeru propada kluba. Oba predsednika sta se vsaj okvirno strinjala, da je ta smiseln.