Pavel Pinni je zasedel trenerski stolček v Ajdovščini... Foto: MMC RTV SLO
Pavel Pinni je zasedel trenerski stolček v Ajdovščini... Foto: MMC RTV SLO
Predsednik ND Gorica Mladen Andrić in Primož Gliha
... Primož Gliha pa v Novi Gorici.
Milan Osterc
Milan Osterc bo tudi letos osrednje ime napada vrtnic. Foto: MMC RTV SLO
Amer Jukan
Kako velika vrzel je nastala v koprski igri po selitvi Amerja Jukana k Interblocku. Foto: MMC RTV SLO
Ajdovci imajo visoke cilje

Medtem ko bo za Koper in Hit Gorico ob velikopoteznih načrtih Maribora in Interblocka ter konkurenci aktualnih prvakov Domžalčanov že ponovitev drugega oziroma tretjega mesta velik uspeh, pa želi Primorje precej izboljšati svojo uvrstitev iz lanske sezone.

Do zadnjega kroga se je otepalo dodatnih kvalifikacij. Šesto mesto je bilo po treh zaporednih zmagah na koncu lepotni popravek nenavdušujoče sezone.

Kdo bo nadomestil napadalni dvojec?
Letos so cilji Ajdovcev precej višji. Ob podpisu pogodbe s trenerjem Pavlom Pinnijem so poudarili, da si želijo eno od prvih treh mest in nastop v enem od evropskih pokalov, kar pa bo vsekakor težko doseči. Klub sta namreč zapustila lani najboljša strelca David Bunderla (Maribor) in Mitja Zatkovič (Domžale), vezna vrsta pa bo pogrešala Daliborja Teinovića, ki se je odpravil v Rusijo. Od pomembnejših nogometašev sta mesto burje zapustila še Madžar Attila Andruško in Boštjan Kreft (Koper).

Veliko novih obrazov v Primorju ni, vendar se bo verjetno ekipi kmalu pridružil še kdo. S Pinnijem je iz Celja prišel centralni branilec Damir Hadžič, sredino igrišča je okrepil Brazilec Joao Gabriel Da Silva (nazadnje Šibenik), napad pa Švicar z albanskimi koreninami Nedzbedin Selimi, ki je do zdaj nosil dres enega izmed švicarskih drugoligašev. Prvemu moštvu so dodali tudi tri mladince. Propadla sta prestopa Romea Filipovića in Marka Božiča.

Ajdovci so glavni del priprav opravili v Mozirju, Pinni pa napoveduje, da bo igra temeljila na disciplini in hitrosti. Čim dlje bodo poskušali priti tudi v pokalu, kjer so v preteklosti že dosegali dobre izide. V prvenstvu jih za začetek čakata težka tekmeca Domžale in Interblock.

Prišlo malo nogometašev, bodo ob znižanih cenah vstopnic prišli vsaj gledalci?
Tudi pri njihovih sosedih iz Nove Gorice so ostali brez prvega strelca lanske sezone Mohammeda Abdulrazaka Ekpokija, ki je šel po stopinjah Marka Šulerja in se preselil v belgijski Gent. V obrambi se bodo gotovo poznali odhodi Petra Leranta, Dragoljuba Nikoliča in Rusmina Dediča (Rudar Velenje).

Edina večja okrepitev Hita Gorice je vezist Gorazd Gorinšek, ki ima prvoligaške izkušnje iz Celja in s Ptuja. Iz Bonifike se je vrnil Gzim Rexhaj, kot vselej v zadnjih letih pa Novogoričani računajo tudi na preboj katerega izmed mladih nogometašev, ki so jih dodali igralskemu mozaiku. Glavna učitelja bosta še naprej izkušena Enes Demirovič in Milan Osterc.

Novemu trenerju Primožu Glihi ne bo lahko tudi zaradi zgodnjega začetka sezone in igranja v Pokalu Intertoto, zaradi katerega so modro-beli ostali brez pravih priprav na začetek slovenskega prvoligaškega plesa. Za uvod jih v nedeljo zvečer čaka dvoboj proti Interblocku, zahtevno novogoriško občinstvo pa bo najbolj razveselil podatek, da se je vodstvo kluba odločilo za precejšnjo pocenitev vstopnic. Odrasli bodo namesto dozdajšnjih 10 evrov za ogled tekme morali plačati le 5 evrov, ceno vstopnic za dijake in študente pa so s 5 znižali na 3 evre. Ženske in otroci bodo imeli prost vstop. Direktor kluba Viljem De Brea upa, da bo sezona vsaj tako uspešna kot zadnja.

Ipavec po petih letih spet "kanarček"
Enako razmišlja direktor Kopra Tomaž Bele, ki mu je na Bonifiki uspelo zadržati največjega aduta - trenerja Vlada Badžima, ki so si ga želeli tako v Domžalah kot v Celju. Že v prvem krogu se bodo "kanarčki" v Ljudskem vrtu srečali z dvema starima znancema, Alešem Mejačem in Vitom Plutom, ki sta koprski dres zamenjala za mariborskega. "Duša moštva" Amer Jukan je odšel v Interblock.

Najbolj zveneča okrepitev je Patrik Ipavec, ki se je s Cipra po petih letih vrnil v Koper. Iz Primorja je prišel vezist Boštjan Kreft, iz Bonifike branilec Boris Bjelkanović in nogometaš sredine igrišča Dalibor Radujko, iz Triglava pa še en vezist Aleš Mertelj.

"Ne bojim se novega izziva. Upam, da bomo prikazali dober nogomet, tako kot smo ga prikazali lani," pravi Badžim, ki je s svojimi varovanci priprave opravil v Kopru in na Pohorju. Rumeno-modri so se med potenjem na Štajerskem v Gradcu pomerili tudi s poljskim prvakom Wislo iz Krakova in iztržili obetaven remi (1:1).

Matej Rijavec

Ajdovci imajo visoke cilje