Foto:
Foto:
Dario Srna je v prvem delu povzročal veliko težav slovenskim branilcem
Igor Tudor je v 59. minuti prejel še drugi rumeni karton
Hrvaški igralci so se razveselili zadnjega sodnikovega žvižga

Res je odločila ena sama napaka, ena sama poteza. Strelec zmagovitega gola je bil Dado Pršo, ki je zadel že v Zagrebu. Slovo od Plečnikovega štadiona torej ni bilo srečno. Škoda, saj je bila Slovenija blizu! Toda - če na svojem igrišču niti enkrat ne streljaš v okvir vrat, potem si uvrstitve na evropsko prvenstvo res ne zaslužiš.



Obramba na čelu s Knavsem je do polčasa le zdržala. Izid ugoden, igra nikakor, čeprav fantom ne gre očitati borbenosti. Brez Šiljaka napad ni deloval, sredina tudi ne.

Prašnikarjeve menjave niso obrodile sadov, precej več upanja pa je dal rdeči karton Tudorja. Toda prav 59. minuta je bila usodna, podobno kot na Euru 2000, ko je moral pri 3:0 iz igre Mihajlović.

Z igralcem manj je Dado Pršo odločil tekmo. Prišel je iz kneževine in postal hrvaški car!Utrujeni Slovenci si do konca niso pripravili nobene prave priložnosti. Kako prav bi prišla Šiljak in Cimerotič! Upanje je plahnelo, novega čudeža a la Osterc ni bilo.

SLOVENIJA - HRVAŠKA 0:1 (0:0)
Pršo 61. RK: Tudor 59./Hrvaška

Od minute do minute
1. Začetek velikega obračuna. S sredine so krenili Hrvatje

2. Prekršek nad Ačimovičem, ki je že razburil igralce in gledalce. Najbolj srbotita sta bila Pavlin in Šimunić.

4. Prvi kot za goste.

5. Prosti strel s strani v nevarni peti minuti ni prinesel spremembe izida.

6. Strel N. Kovaća je ustavila vratnica. Sreča za Slovenijo.

7. Povratna žoga Prša do N. Kovača, ki je z 20 metrov streljal čez gol.

12. Rumeni karton Kariču zaradi nepotrebnega prekrška nad Srno.
15. Pritisk Hrvatov še vedno traja. Slovenci igrajo z dolgimi žogami.

25. Zdi se, da je najhuje mimo. Zeleno-beli se prebujajo.

29. Nervoza na obeh straneh. Nekaj preriravanja, vendar brez kartona.

34. Srna pošlje s prostega strela nevaren predložek pred vrata Dabanoviča, ki dobro posreduje.

36. Tudor se je razburjal in bil nagrajen z rumenim kartonom.

37. Pršo v svoji akciji! Trije branilci ga niso ustavili, žoga pa je na srečo zletela mimo vrat.

42. Srna spet po desni. Požrtvovalni Knavs prepreči predložek.

42. Vroče!!! Dva strela, proti slovenskemu golu, posebej hvaležni pa smo Rossu, da je šel njegov strel iz nekaj metrov visoko čez gol.

POLČAS. Bodimo pošteni - Slovenija ni pokazala praktično NIČ. Napad povsem neviden, sredina šepa, za odličen izid pa gre zahvala obrambi (Knavs!) in vratnici.

46. Kapič namesto Rudonje. Zahovič se je preselil v konico napada, Šukalo pa na sredino.

47. Prva menjava pri Hrvatih. V igro Babič, iz igre Šimunić.

55. Srna iz prostega strela naravnost v zid.

58. Karič po levi prodre kot Roberto Carlos. Tudor ga zruši za drugi rumeni karton. IMAMO IGRALCA VEČ!!
61. 0:1 Dado Pršo. Spet on, a v nasprotju z zagrebško tekmo tokrat obkrožen z vso obrambo. Zaman. Žogo, ki mu jo je lepo podal Šimunić, je sprejel na 16 metrih, prodl pred gol, strel po tleh pa je pod bokom Dabanoviča zletela v mrežo.

69. Prašnikar seveda krepi napad. Rakovič namesto Šukala. Pri kockastih v igro Tomas namesto Rapaića.

72. Sploh prvi kot za Slovenijo na obeh tekmah!

73. Nevaren predložek Srne pred slovenski gol. Šokota ni resneje zagrozil.

76. Menjava, ki bi nam prav prišla 15 minut prej: Leko namesto Prša.

77. Obetavna akcija Slovenije; brez strela na gol.

87. Zahovič je končno pripravil lepo akcijo. Z desne je podal pred gol, kjer je Rakovič nastreljal - svojega soigralca - Knavsa.

90. Bulajič namesto Cipota.

KONEC. TEKME IN SLOVENSKE PRAVLJICE.

SLOVENIJA
: Dabanovič, Knavs, Cipot (90./Bulajič), Vugdalič, Ačimovič, Šukalo (69./Rakovič), Pavlin, Čeh, Karič, Zahovič, Rudonja (46./Kapič).

HRVAŠKA: Pletikosa, Tudor, R. Kovač, Živković, Šimunić (53./Babić), Rapaić (70./Tomas), Rosso, N. Kovač, Srna, Pršo (76./Leko), Šokota.

Izjave po tekmi:
Bojan Prašnikar (slovenski selektor): "Čestitam Ottu Bariču in hrvaški reprezentanci. So kakovostno moštvo, ki je zasluženo zmagalo. Mi smo na obeh tekmah igrali pod svjimi zmožnostmi. V nepravem času so nas pestile poškodbe. Vse manjkajoče je bilo izredno težko nadomestiti. Hoteli smo odigrati tekmo bolj napadalno, a so nas Hrvati prisilili na branjenje. Ravno v času, ko smo vzpostavljali ravnotežje in ko so Hrvati ostali brez izključenega igralca, smo napravili hudo napako, ki nas je stala uvrstitve na evropsko prvenstvo. Z eno ključno napako smo ostali doma. Moji fantje so se pošteno borili in v tem trenutku jim lahko le iskreno čestitam."

Otto Barič (hrvaški selektor): "Jasno je, da sem presrečen. Vedno sem verjel, da je moja reprezentanca zmožna tega, kar je danes pokazala. Bili smo boljše moštvo in to skupno polčas in pol. Čestitam vsem mojim igralcem in menim, da zasluženo gremo naprej. Ob polčasu v garderobi ni bilo nobene panike. Enostavno smo vedeli, da smo boljši in bili prepričani, da bomo zabili gol. Zadovoljen sem, da sem zadel s Šokoto. Po zagrebški tekmi sem vedel, da potrebujem igralca, ki je močan v igri z žogo in nevaren za gol. To je tu dokazal, pa čeprav je bil le nekaj dni z nami."

Zlatko Zahovič: "Že po uspehu na prvi tekmi sem trdil, da nas čaka 90 minut drame. Bila je težka tekma, v kateri je Hrvaška pokazala vso svojo moč, a mislim, da smo se ji dobro upirali. Škoda, da smo izgubili na tak način, a tudi to je nogomet. Življenje gre naprej."

Miran Pavlin: "Dolgo časa smo v nogah držali to, kar smo hoteli, nato pa dobili trapast gol. Po izključitvi Tudorja smo imeli vse v svojih rokah, nato pa dobili tak gol. Po izključitvi nam je malo nagajal tudi sodnik. Poskušali smo vse, kar je bilo v naši moči, žal nismo uspeli. Vsi smo žalostni, da nismo še v tretje uspeli. To je sestavni del športa, že to, da smo prišli tako daleč, je lep uspeh."

Goran Šukalo: "Ne vem, kaj naj rečem, saj smo si vsi srčno želeli zaigrati na EP. Bilo je zelo težko, saj so Hrvati pokazali, da so dobra ekipa, ki ima dobre posameznike. Že od prve minute so napadli na vse ali nič, mi smo pa branili rezultat 0:0, vendar nam ni uspelo. Prejeli smo smešen zadetek, no, vsaj čuden. Menim, da so imeli Hrvati danes več sreče in se zasluženo uvrstili na EP."

Dado Pršo: "Menim, da smo si uvrstitev na Portugalsko zaslužili, saj smo odlična ekipa. Bilo bi naravnost neumno, če se ne bi kvalificirali na EP. Po 59. minuti, ko je sodnik izključil Tudorja, smo bili zelo živčni in si rekli, pa se ja ne bo zdaj vse obrnilo proti nam. Naj poudarim, zasluženo gremo naprej. Tudi z novincem v ekipi Šokoto sva odlično sodelovala, zelo dobro se je boril vendar si pohvale zasluži celotna ekipa. Naša uvrstitev na Portugalsko nima nobene veze s srečo, vedno sem govoril, da tu ni sreče, ampak bo na EP odšla tista ekipa, ki bo v dveh tekmah boljša, čeprav je bilo težko, saj so Slovenci dobri."

Huligani niso prišli na svoj račun
Tekma visokega tveganja je v Ljubljani minila v dokaj mirnem ozračju. Slovenska policija je zaradi kršenja javnega reda in miru pridržala pet slovenskih navijačev, na hrvaški strani sta bila dva v postopku, vendar jih je pozneje izpustila. Na mejnih prehodih je slovenska policija zavrnila 29 hrvaških navijačev.