Boštjan Cesar se je v slovenski članski reprezentanci uveljavil tudi kot trener oziroma kot pomočnik selektorja Matjaža Keka. Foto: AP
Boštjan Cesar se je v slovenski članski reprezentanci uveljavil tudi kot trener oziroma kot pomočnik selektorja Matjaža Keka. Foto: AP

42-letni Cesar je bil v slovenski nogometni reprezentanci, v kateri je med letoma 2003 in 2018 zbral rekordna 102 nastopa, po uspešni karieri pomočnik selektorja Keka. V torek, dva dneva pred tekmo Lige narodov z Norveško, je bil še zadnjič na treningu, takrat pa je dobil vabilo, da naj prevzame Maribor. Zapustil je reprezentančni tabor in odšel v Carigrad k strateškemu partnerju NK Maribora Acunu Ilicaliju, s katerim se je dogovoril o podpisu pogodbe do leta 2027.

Vodstvo reprezentance na čelu s selektorjem Kekom je seveda že prej obvestil, da zapušča reprezentanco. Keku to ni bilo najbolj po volji. "Mislim, da smo vsi naredili napako, ker se nam v tem trenutku to ne bi smelo zgoditi na ta način," je povedal po nedeljski zmagi nad Kazahstanom.

"Treba je poiskati prave ljudi, ki si želijo delati z nami, imajo znanje in tudi pravi značaj. Vse to smo imeli v človeku, ki se mu še enkrat zahvaljujem, ampak svoje si pa mislim. Tega mi verjetno ne more nihče vzeti in verjetno me tudi razumete."

Kek po najtežjem tednu v trenerski karieri išče novega pomočnika

Sem malo presenečen, da so takšne stvari prišle ven. Razšli smo se v korektnih odnosih.

Boštjan Cesar

Cesarja je Kekova izjava presenetila: "Prvi, ki je izvedel, je bil selektor Matjaž Kek. Pogovor je potekal fenomenalno. Normalno, da sem nato poklical tudi predsednika Mijatovića. Vse je bilo pozitivno. Sem malo presenečen, da so takšne stvari prišle ven. Razšli smo se v korektnih odnosih."

Ob prihodu k vijoličastim je Cesar izrazil zadovoljstvo, da so mu ponudili priložnost: "Sanje vsakega mladega trenerja so delati sam. Ko pokliče velik klub, ni bilo vprašanja. Vesel sem, da sem podpisal za Maribor. Projekt glavnih ljudi, ki sem ga dobil, je bil zelo zanimiv in mamljiv. Slovenija mi je dala veliko, dolgo časa sem nosil dres slovenske reprezentance. Želel sem, da ostanem v slovenskem nogometu. Normalno, da se ponudbi takšnega kluba, kot je Maribor, težko odpoveš. Ko so mi predstavili projekt v Turčiji, sem hitro sprejel odločitev."

S Cesarjem prihajajo k 16-kratnim slovenskim prvakom še trije novi člani strokovnega štaba: Aleksandar Radosavljević, Bojan Jokić in Jasmin Handanović.

Mnenje Matjaža Keka o odhodu Boštjana Cesarja si lahko ogledate v spodnjem videu (od 4:00 dalje):