Mauro Camoranesi bo v nedeljo praznoval 44. rojstni dan. Foto: www.alesfevzer.com
Mauro Camoranesi bo v nedeljo praznoval 44. rojstni dan. Foto: www.alesfevzer.com

Tako je o tem, kaj je s svojimi sodelavci prinesel vijoličastim, povedal v pogovoru za TV Slovenija novinarki Marjeti Hočevar, govoril pa je tudi na novinarski konferenci pred nedeljsko osrednjo tekmo 6. kroga Prve lige TS, ki se bo začela ob 20.15.

Po zmagi nad Bravom (4:1), remiju proti Celju (2:2) in porazu v Sežani (3:1) prihaja za Mariborčane dvoboj, na katerem ni več odpustkov. Navijače seveda zanima zgolj eno – zmaga nad največjimi tekmeci, ki bi povrnila vero v na začetku sezone precej razglašeno ekipo, katere največji spodrsljaj se je zgodil v Evropi, kjer si je privoščila neslavni poraz proti severnoirskemu Colerainu. Ta je odnesel prejšnjega trenerja Sergeja Jakirovića.

V nedeljo derbi Maribora in Olimpije

Opazil spremembo v pristopu

Njegov naslednik številnih v Mariboru še ni prepričal, čeprav navdušuje s svojo preprostostjo in dostopnostjo. Toda kot vedno bo glavno sodbo dalo igrišče.

"Veliko drugih ekip je že na vrhuncu zmožnosti, mi pa smo pet tekem odigrali na 75-odstotni ravni in lahko še napredujemo. Počasi se moramo dvigniti še za 25 odstotkov, prvenstvo je dolgo. Imamo dobro ekipo in dobre nogometaše. Opazil sem spremembo v pristopu igralcev, da imajo veliko željo, da bi bili boljši. To je najpomembnejši temelj," nestrpno javnost miri Argentinec, ki bo na dan tekme praznoval 44. rojstni dan.

Kako ustvariti pravo ekipo? "Potrebna sta čas in pravo razmišljanje. V ekipi je lahko veliko odličnih posameznikov, a najti mora ekipnega duha, da si igralci vselej medsebojno pomagajo. Potem lahko vse nadgrajujemo. Zdaj smo na tej poti. Vsi skupaj smo potrebovali dva do tri tedne, da smo spoznali, s kom bomo delali. Mislim, da smo počasi ugotovili tudi to, kakšne težave so bile znotraj ekipe. Zdaj je trenutek, da začnemo reagirati."

Camoranesi: Drugi so na vrhuncu, mi na 75 odstotkih

Olimpijina konkretnost v napadu

Tudi Olimpija še ni v najboljši formi, dodaja. "V podobnem položaju je kot mi. Tudi oni so še v obdobju spoznavanja, ker še niso skupaj dolgo časa. Toda postajajo bolj konkurenčni. Po mojem mnenju ima Olimpija več kakovosti kot v pretekli sezoni. Nekateri igralci so se izkazali za zelo dobre. A tako kot vsaka ekipa ima tudi ona veliko šibkih stvari. Poiskati moramo njihove pomanjkljivosti, tako bodo tudi oni iskali naše. In to izkoristiti. To počnemo vsak konec tedna," o receptu za nedeljski uspeh razmišlja nekdanji as Juventusa.

Pri Ljubljančanih posebej opozarja na dva napadalca, ki sta se ekipi pridružila med zadnjimi, Đorđeja Ivanovića in Andreja Vombergarja. "Sta zelo zanimiva igralca, med najboljšimi v ligi. Sta fizično močna in igrata preprosto. Veliko sta v kazenskem prostoru in iščeta gol. Ne želita biti spektakularna, ampak konkretna. To ima malo igralcev v slovenski ligi. Nanju moramo biti zelo pozorni."

Maribor je do zdaj na vseh treh tekmah pod vodstvom novega trenerja prejel vsaj en zadetek. Proti Olimpiji si bo prizadeval, da bi bolje zaprl dostope do svojih vrat. "Priprave na tekmo so potekale dobro. Razmišljali smo predvsem o sebi, da bi se izboljšali. Derbi, ki nosi s sabo veliko odgovornost, je dobra priložnost za to. Med drugim smo se pogovarjali o tem, da bomo težko zmagovali, če bomo še naprej prejemali veliko zadetkov. Ta element moramo popraviti. Igra v obrambi je za nas enako pomembna kot igra v napadu."

Jan Repas je že treniral z nami in prepričan sem, da nam bo na derbiju lahko pomagal. Poškodovana sta Martin Milec in Gregor Bajde, ki pa bosta prihodnji teden najbrž že trenirala z ekipo.

Camoranesi o zdravstvenem kartonu Maribora

Skupni zajtrki za pogovor, kaj se jim dogaja v življenju

Camoranesi je v proces dela uvedel tudi nekaj novosti, med drugim imajo nogometaši skupne zajtrke. "Danes nas obdaja veliko informacij. Dobivamo jih po telefonu, televiziji, družabnih omrežjih. Vse to nas nekako oddaljuje drug od drugega. Tudi zaradi covida se ne moremo preveč družiti. Mislim, da je pomembno, da se pred začetkom dela zberemo za 20 ali 30 minut, se pogovorimo in si povemo, kaj se nam dogaja v življenju. Poleg tega s tem seveda poskrbimo tudi za zdravo prehrano. Pri vsaki stvari želimo igralcem pomagati in ne izumljati novih stvari," pojasnjuje nekdanji italijanski reprezentant.

Za zdaj je uporabljal sistem 4-4-2, a poudarja, da na to ne da veliko: "Po eni strani imamo srečo, da imamo veliko igralcev, da lahko igramo na več načinov. Toda moje prepričanje je, da taktika ne odloča in ni najpomembnejša. Pomembna je dinamika v igri in da so igralci prepričani v to, da bodo naredili tisto, kar morajo. Drugo so le številke."

Kronaveter ali Požeg Vancaš?

Na dozdajšnjih tekmah ni našel mesta za Roka Kronavetra v začetni postavi, toda ta je na zadnjih dveh srečanjih vstopil v zadnje pol ure in obakrat zadel. Ga proti svojemu nekdanjemu klubu lahko pričakujemo v prvi enajsterici? "Če imate kakšen nasvet, ga rade volje sprejmem (smeh). Ničesar novega ne bom odkril, če rečem, da je Rok eden izmed najinteligentnejših igralcev, ki sem jih videl v slovenski ligi. Gol ga ima rad. V Argentini pravimo, da so zadetki kot ljubezni. Več jih je, bolje je. On jih dosega veliko. Poleg tega, da je inteligenten, lahko igra na več različnih položajih. Veseli smo, da ga imamo," se je konkretnemu odgovoru izognil Camoranesi.

Rudi Požeg Vancaš je gotovo med tistimi, ki morajo dati več. Od oktobra lani se je v Prvi ligi TS med strelce vpisal le dvakrat, nazadnje 7. junija v Domžalah. Toda trener do njega niti ni preveč kritičen: "Zadovoljni smo z njim. Tako kot veliko drugih igralcev lahko še marsikaj izboljša in napreduje. Je preprost fant, odkar smo prišli sem, je delal zelo dobro. V številnih aspektih raste. Vemo, da se bo vrnil na nekdanjo raven. Pričakujemo, da bo navduševal. Ostati mora le miren in igrati tako, kot zna."

Maribor Olimpijo nazadnje doma premagal novembra 2017

"Naj ne igramo tekme?"

Tako kot vsi bo Camoranesi na derbiju najbolj pogrešal gledalce in navijače. "Tega mi je najbolj žal. Veliko lepše bi bilo igrati pred navijači, saj pravo vzdušje na derbijih vedno lahko ustvarijo le oni. V Mariboru se dobro počutim, saj mi je všeč, kako ljudje tu doživljajo nogomet. Nogomet veliko ljudem pomeni veliko. Prihajam iz dežele, kjer nogomet pomeni vse, tako da sem navajen na to. Toda zdaj nam ne preostane drugega, kot da se osredinimo na izid in predstavo na igrišču, upamo pa, da se bodo na stadione kmalu lahko vrnili tudi gledalci."

Prvi mož mariborske stroke se je ob koncu novinarske konference pred derbijem tudi pošalil. Na vprašanje, kako preobrniti neugodno tradicijo, po kateri Maribor v Ljudskem vrtu Olimpije ni premagal že od novembra 2017, je odgovoril: "Naj ne igramo tekme? Če ne želite, ne bomo igrali (smeh). V nogometu je nekaj najlepšega, če take stvari prekineš. Če smem pripomniti, smo tudi v Sežani napredovali v primerjavi s prejšnjimi tekmami, saj nismo izgubili s 4:1, ampak samo s 3:1 (smeh)."

Rudi Požeg Vancaš o tem in onem


O bremenu, ker Maribor doma že tri leta ni premagal Olimpije:
"Podobno je, kot velja za Sežano, kjer ne moremo zmagati. Gledamo nazaj in se nam potem isto zgodi. To je treba zdaj spremeniti, upam, da v nedeljo to končno obrnemo. Seveda je nekaj psihološkega bremena tudi na vsakem igralcu posebej, ki čuti, da mora dati nekaj več. Če mu ekipa pomaga prebroditi to obdobje, mu je lažje in začne vračati ekipi. V zadnjem času nas kaznuje čisto vse, vsi streli tekmecev končajo v našem golu. Na nekaj zadetkov tudi nismo imeli vpliva, ker so bili evrogoli."

O treningih v zadnjem tednu:
"Mislim, da smo ta teden delali dobro in da smo se dobro pobrali. Na treningih se je videla neka pozitivna energija. Začeli smo bolje delati kot ekipa, ker vidimo, da drugače ne gre. Vsi moramo delati v obrambi in napadu, ne bomo iskali alibijev in se pritoževali, kdo je kaj narobe naredil. Postati moramo ekipa, če želimo kaj narediti. V zadnjem tednu smo več časa namenili tudi taktiki in postavljanju."

O pogovorih po tekmi v Sežani:
"Po tekmi se v slačilnici nismo pogovarjali skoraj nič, saj so bile glave še vroče. Raje smo bili tiho. Smo se pa več o tej tekmi med sabo pogovorili v naslednjih dveh dneh. Določene stvari smo razrešili. Proti koncu tedna smo na Sežano pozabili, saj vemo, kako pomembna tekma nas čaka. Zavedamo se, da ne bo lahko. Olimpija je dvakrat zmagala in gre bolj sproščeno v tekmo. Zamenjali so kar nekaj igralcev, zato nam je malce težje pri pripravi, saj smo prej bolje poznali način njihove igre in gibanje posameznih igralcev."

O zagovoru pri Violah po porazu v Sežani:
"Ko pade kakšna težka beseda, se malo zamislimo, saj bi mi enako razmišljali, če bi bili v njihovi koži in se peljali iz Maribora tri ure na tekmo ter videli tak poraz. Naredili bomo vse, da se v nedeljo pokažemo v boljši luči."

O svoji igri:
"Mislim, da sem na vseh tekmah igral dobro. V Evropi sem dosegel zadetek, v ligi še ne, čeprav sem imel kar nekaj priložnosti. Upam, da se mi bo odprlo že v nedeljo in da mi bo po prvem golu lažje. Nadejam se še veliko zadetkov."

O vodilni Muri:
"Mura je trenutno v zelo dobri formi, toda videli bomo, ali bo to držala čez celotno sezono. Približati se ji moramo in čim prej priti na vrh, čeprav se s tem ne obremenjujemo preveč, saj je šele začetek sezone. Če bomo mi pravi, se bo to kar hitro spremenilo."

Rudi Požeg Vancaš je v pretekli sezoni v Prvi ligi TS dosegel sedem zadetkov. Foto: www.alesfevzer.com
Rudi Požeg Vancaš je v pretekli sezoni v Prvi ligi TS dosegel sedem zadetkov. Foto: www.alesfevzer.com

Prva liga TS, 6. krog

Sobota ob 17.00:
DOMŽALE – GORICA

Ob 19.00:
ALUMINIJ – KOPER

Nedelja ob 15.15:
BRAVO – MURA
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

Ob 18.00:
CELJE – CB24 TABOR SEŽANA

Ob 20.15:
MARIBOR – OLIMPIJA

Lestvica:
MURA                 5  4 1 0  9:1  13
CB24 TABOR SEŽANA    5  3 0 2  8:8   9
MARIBOR              5  2 2 1 11:7   8
OLIMPIJA             5  2 2 1  5:4   8
DOMŽALE              5  2 1 2  9:8   7
BRAVO                5  2 1 2  7:8   7
KOPER                5  1 2 2  6:7   5
CELJE                5  1 2 2  5:6   5
GORICA               5  1 0 4  5:10  3
ALUMINIJ (-2)        5  1 1 3  2:8   2