Aleksander Čeferin Nogometno zvezo Slovenije vodi od februarja 2011. Foto: Aleš Fevžer
Aleksander Čeferin Nogometno zvezo Slovenije vodi od februarja 2011. Foto: Aleš Fevžer
Aluminij ali Krka - za zdaj še nihče
Nogometaši Kopra v velikih škripcih

Ni še jasno, ali bo v prvi ligi igrala Krka ali Aluminij ter kaj bo s Koprom. S prvim možem Nogometne zveze Slovenije se je pogovarjal Dare Rupar.
Kakšno je stanje klubov, ki kandidirajo za nastop v prvi ligi?
Zagotovila v Kidričevem in Novem mestu so zelo pozitivna. Govoril sem tudi z glavnimi pokrovitelji in so pripravljeni spremljati svoji ekipi. Glede Kopra so informacije bolj alarmantne. Za zdaj, v tem trenutku, ne vidim možnosti, če bodo stvari stale tako kot zdaj, da bi Koper uspešno končal celotno sezono, tudi če bi igral v prvi ligi. Ampak saj veste, pri nas se tudi čez noč stvari spreminjajo.

Kako je potekalo glasovanje? Je za vse odločitve pomemben kvorum ali večina prisotnih?
Gre za večino vseh članov. Ker sta bila dva odsotna, bi v vsakem primeru za kateri koli sklep moralo glasovati devet članov. Za enega od teh klubov je glasovalo osem članov, za drugega pa šest.

Končni odgovori naj bi bili znani do naslednje srede. Zahteve pri pridobivanju licenc so izjemno visoke. Sledijo evropskim smernicam in očitno tu ni veliko možnosti za morebitno popuščanje.
Ne, popuščanje ni zaželeno. Tudi mi tega ne želimo in ne bomo storili. Je pa devet klubov od desetih izpolnilo vse licenčne kriterije, tako da se očitno na to navajamo. Vzpostavil se je neki red. Nam se ne more zgoditi kaj takšnega kot v kakšnem drugem športu, ko ima klub šest, sedem, osem milijonov evrov minusa, ko ni plačeval leta in leta igralcev, pa še kar nastopa v vseh ligah. Nogomet je tudi v tem primeru nekaj posebnega, nekaj bolj urejenega kot drugi športi. Absolutno bomo za tem stali tudi naprej.

Prvoligaško tekmovanje ima novega pokrovitelja, denar za infrastrukturna vlaganja je zagotovljen, občasno tudi iz sredstev Uefe, še vedno pa je veliko tudi nedorečenega.
Absolutno ni še to to. Veliko je skrbi, ki jih imamo v zvezi s prvo ligo. Kljub vsem skeptikom in negativcem v slovenski družbi nasploh pa mislim, da se nekaj premika. Dobro je, da imamo generalnega pokrovitelja, dobro je, da imamo prenose, da velika večina klubov izpolnjuje licenčne kriterije. Zelo dobro je, da je gledanost prenosov slovenske lige primerljiva z gledanostjo Lige prvakov. Največja težava pa je obstoj malih klubov zaradi finančnih težav in recesije na splošno ter premalo gledalcev na stadionih. Tu je absolutno še treba delati.

Novinarji razmišljamo, da je vse preveč nereda pri začetkih tekem, da ni enotnih terminov.
Na vsak način je televizija za nas zelo pomembna. Tudi radio. Dejstvo je, da se ključne tekme prilagajajo predvsem nacionalni televiziji, vedno pa to ni mogoče. Se pa strinjam, da brez medijev ne bo popularizacije nogometa, brez medijev ne bo tudi pokroviteljev. Pokroviteljem je namreč pomembno, da se pojavljajo predvsem v tistih medijih, ki imajo širok domet.

Zelo pomanjkljiv je tudi pritok sredstev z naslova televizijskih pravic. Pri nas je tako, kot da ne bi vedeli, kako se tem stvarem streže v urejenih okoljih, ki so nam vsaj geografsko precej blizu.
S prihodom generalnega pokrovitelja smo prodali tudi pravice za prenose. Gotovo je temu namenjenih premalo sredstev, hkrati pa se moramo zavedati, da smo majhna država in da nismo ne Anglija, ne Italija in ne Francija ter da smo kar primerljivi z državami, ki imajo takšno ekonomijo, kot je naša. Se pa strinjam, da bi bila prava razporeditev prihodkov TV-pravice, prodaja igralcev in šele na koncu pokrovitelji. Pri nas imajo pokrovitelji pravzaprav največji delež pri proračunu klubov, kar seveda ni dobro, ampak se bomo pač potrudili, da trend obrnemo v drugo smer.

Dobro poznate razmere v tujini. Sam stvari zelo rad primerjam z Avstrijo. Ni nekaj posebnega, je pa vrhunsko urejena. Kako bi to primerjali sami?
Strinjam se, da nam je Avstrija lahko vzor po urejenosti, hkrati pa smo lahko mi njim vzor po kakovosti. Kljub vsemu mislim, da je nogomet v Sloveniji zelo dobro urejen. Treba bi bilo spremeniti zakonodajo kar na nekaj področjih. Slovenci smo bolj papeški od papeža. Tudi predpise Evropske unije vedno tolmačimo tako, da je čim slabše za nas. Kot sem že večkrat povedal, ne vem, zakaj ima lahko Real Madrid na dresih športno stavnico, nogometni klub Aluminij pa ne. To bi tudi lahko rešilo naš nogomet. Drugo pa je prepoved prodaje piva na stadionih. Od tega so v majhnih klubih tretje, četrte, pete lige živeli. To je prepovedano, ker se sami delamo, da je to nemoralno in ne vem kaj. Potem pa gredo navijači v trgovino, kjer je pivo še cenejše, se ga napijejo in delajo težave. Skratka: mislim, da bi tudi z normativi lahko država veliko naredila, če bi imela voljo in bi se s tem ukvarjala.

Aluminij ali Krka - za zdaj še nihče
Nogometaši Kopra v velikih škripcih