Goričani so se po slabšem začetku prebili na četrto mesto. Za vodilnim Mariborom zaostajajo za štiri točke. Foto: Aleš Fevžer
Goričani so se po slabšem začetku prebili na četrto mesto. Za vodilnim Mariborom zaostajajo za štiri točke. Foto: Aleš Fevžer
Massimo Coda in Tomas Danilevičius
Massimo Coda je s sedmimi zadetki na vrhu lestvice strelcev slovenskega prvenstva izenačen z Jeanom Phillipom Mendyjem in Matejem Eterovićem. Foto: Aleš Fevžer
Luigi Apolloni
Luigi Apolloni še vedno vztraja, da je glavni cilj obstanek. Foto: Aleš Fevžer

Zgodba je znana. Italijanski prvoligaš Parma je postal partner Gorice in ob kapitalu, nujnem za preživetje nogometa na tej ravni, je v Novo Gorico pripeljal tudi več kot 20 igralcev in skoraj celoten strokovni štab na čelu s trenerjem Luigijem Apollonijem, nekdanjim italijanskim reprezentantom, ki je z azzurri igral v finalu svetovnega prvenstva leta 1994 v ZDA.

Parma ima pod pogodbo 226 nogometašev, od tega jih je 24 posojenih v Gorici.


Edinstvena nogometna zgodba, ki so jo zastavili v Novi Gorici, je poskrbela za paleto odzivov. Mnogi so aktualni tudi danes. Glavni očitek skeptikov je, da tako povezovanje ne ponuja dolgoročnih načrtov oziroma da se bodo mladi domači igralci ob množici narejenih igralcev iz širšega Parminega pogona težko prebili na slovensko prvoligaško prizorišče.

Vrtovec: Negativnih odzivov vse manj
Po poletnem prilagajanju, po navijaških, novinarskih in strokovnih argumentih za in proti se ob vstopu v nogometno jesen kažejo konkretnejši obrisi partnerskega projekta. Njegova gonilna sila je predsednik Robert Vrtovec, nekdanji goriški nogometaš, ki je bil in je še vedno glavna tarča tako pohval kot tudi vprašanj o koraku, s katerim je zaoral ledino v slovenski nogometni prostor. "Sam pravim, da se vedno najdejo negativni odzivi, določena skupina posameznikov, a to je zdaj že v manjšini. Z dobrim delom in rezultati se bodo stvari postavile na svoje mesto."

In kakšne so povratne informacije iz moštva? Kako so igralci in trenerji, ki jih je Parma poslala tako rekoč v neznano, sprejeli službo v Novi Gorici? "Povratne informacije so pozitivne. Vsi fantje in trenerji se počutijo tu zelo dobro. Nisem še dobil negativnega komentarja, ravno nasprotno. Okolje jim je všeč, dosti je zelenja. Seveda jim je lažje, ker ogromno ljudi govori italijansko. Praktično se počutijo kot doma."

Težave z uigranostjo vse manjše
In tako se počutijo tudi v novem delovnem okolju, se pravi na igrišču in v garderobi. Glede na dosedanji učinek se je posebej uspešno na slovenskih zelenicah znašel napadalec Massimo Coda, ki sicer prihaja iz okolice Neaplja. "Moram priznati, da sem imel na začetku nekaj težav, saj se nismo dobro poznali in imeli težave z uigranostjo. Danes lahko potrdim, da sem se v novem okolju dobro ujel."

Tudi razpoloženje vse boljše
Kako pa treniranje, druženje in igranje s pisano mednarodno zasedbo ocenjuje Saša Živec, eden domačih nogometašev, ki se je prebil v prvo enajsterico. "Na začetku je bilo vidno, da se nismo še dobro poznali. Tudi Italijani se med seboj niso poznali, tako da je bilo na začetku v garderobi še bolj sramežljivo, vsak se je brigal predvsem zase. Zdaj se je vzdušje popravilo. Tudi igralci smo šli že enkrat sami na večerjo brez trenerjev."

Kakovost pred nacionalno kvoto
Živec je eden redkih domačih igralcev v izboru trenerja Apollonija. To je dejstvo, a predsednik Vrtovec zagovarja, da ima kakovost prednost pred morebitnimi nacionalnimi kvotami. "Tisti, ki so res dobri, se bodo zagotovo vključili. Je pa res, da v tako velikem številu kot do zdaj, ne bo šlo več. V zadnjih letih smo priključili po šest, sedem mladincev k prvi ekipi, zdaj jih bomo po enega, dva, res tiste najboljše." Takšna je tudi temeljna usmeritev trenerja Apollonija.

Sicer pa velja, da je vodstvo Parme ob prihodu celo nekoliko podcenjevalo slovensko ligo, a je dovolj zgodaj spoznalo, da so igralci, ki v glavnem prihajajo iz italijanske Serie B, ne bodo kar sprehodili skozi naše prvenstvo.

Vodenje parnerstva, razpetega med sosednji državi, je v vseh pogledih poseben zalogaj. Predsednik Vrtovec je zaradi tega veliko na poti. "Praktično enkrat na teden sem v Parmi, kjer imamo sestanke po šest, sedem ur z vsemi odgovornimi, vključno s predsednikom. Analiziramo stvari in se pogovarjamo predvsem o finančnih zadevah."

Za Vrtovca bo vse, razen Evrope, neuspeh
Se pa na teh pogovorih očitno še niso zedinili, kakšni so tekmovalni cilji. Trener Apolloni še vedno poudarja, da je njegov glavni cilj zagotoviti obstanek, Vrtovec pa ima bolj ambiciozne načrte. "V naš klub je prišla Parma, italijanski prvoligaš, in bilo bi smešno, če bi si za cilj postavili obstanek v ligi. Cilj je evropsko tekmovanje, in to ve tudi sam trener, vendar takih izjav še ne želi dajati. Če se ne bomo uvrstili v evropsko tekmovanje, bo za vse nas velik neuspeh."

Gorica je po slabšem štartu ujela stik z vodilnimi ekipami in za zdaj sledi tako načrtom Apollonija kot željam Vrtovca. Projekt je torej na pravi poti.