"Očitno nam Tabor ne leži in je to igrišče zakleto za nas," je med drugim pripomnil trener Maribora Sergej Jakirović. Vijoličasti so v Sežani enkrat klonili tudi v edini prejšnji sezoni, ko je Tabor igral v prvi ligi. Aprila 2001 je bilo na Krasu 2:1. Septembra 2000 pa je Maribor zmagal s 3:1. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Včerajšnja ponovitev jesenskih 4:1 štiri kroge pred koncem prvenstva najbrž pomeni dokončno slovo Mariborčanov od 16. naslova državnega prvaka. "Če ne zmagujemo na takšnih tekmah, je neumno sanjati o naslovu prvaka. Delali smo velike napake pri podajah na sredini igrišča. Dovolili smo jim protinapade iz vsakega napada, v katerem smo naredili napako. Imeli smo zelo slab dan, v vseh segmentih smo igrali pod pričakovanji," je po bolečem porazu pritrdil trener Sergej Jakirović.

Tabor ni slaba ekipa, mislim, da ne bo imel nikakršnih težav z obstankom v ligi. Igra dober nogomet. Bongonguija poznam že iz hrvaške lige, vem, česa je sposoben. Ekipa je lepo sestavljena in dobro vodena.

Sergej Jakirović

Na stadionu Rajka Štolfe so tako kot pred devetimi meseci Štajerci delovali kot razbita vojska. "Ni nam uspelo odgovoriti na boj oziroma agresijo Sežančanov," je jeseni po visokem porazu ugotavljal Milanič, a lanski prvaki se iz tega niso nič naučili.

"A danes igrajo nogometaši Maribora ali imajo fantje na igrišču samo njihove drese?" se je v drugem polčasu cinično vprašal eden izmed domačih navijačev, ki so bili z "okrepitvami" iz Italije kljub majhnemu številu kot vselej precej glasni.

Namesto da bi se umirili, so postali živčni
Hitro vodstvo po podaji iz avta Amirja Derviševića ni nakazovalo poloma gostov, toda sledilo je ekspresno izenačenje že po 65 sekundah. Sežančani so z visokim presingom Mariboru onemogočali kreiranje igre in "leteli" kot naviti, ko se je pokazala priložnost, da lahko ogrozijo vrata Jasmina Handanovića. Predvsem strelec Mariborovega zadetka Špiro Peričić je bil v obrambi popolnoma izgubljen.

Tabor oddaljil Maribor od naslova prvaka

"Namesto da bi nas vodstvo umirilo, smo prejeli zadetek in postali živčni, česar si ne znam pojasniti. Danes smo tekmecu veliko podarili, Tabor je to maksimalno izkoristil. V pravih trenutkih je dosegel zadetke in se po vsakem psihološko dvignil. Moram jim čestitati za zasluženo zmago," izgovorov za poraz ni iskal Jakirović.

"Brez dveh, treh podaj naprej"
V primerjavi z začetno postavo nedeljske tekme proti Muri se je tokrat odločil kar za pet menjav. Srečanje so tako začeli nekateri igralci, ki so do zdaj večinoma prihajali v igro kot rezervisti. Med njimi je bil tudi junak zmage nad Sobočani (3:2) Marcos Tavares, medtem ko je nekoliko načeti Gregor Bajde dobil priložnost za počitek.

"Rotacije so bile načrtovane, saj je poraba energije zaradi zgoščenega ritma tekem velika. Zanimivo, da nam tudi z igralci, ki so vstopili v nadaljevanju, ni uspelo priti v pravi ritem, kot smo želeli, čeprav smo ob odmoru na igrišče poslali igralce, ki so energični in kakovostni. Ko si ne moreš dvakrat, trikrat podati naprej, ne moreš veliko pričakovati. Glede na velikost igrišča tu ni treba toliko teči. S Tavaresom smo poskušali zadržati žogo višje v napadu, saj se dobro giblje v medprostorih. Želeli smo, da bi vezni igralci prišli na povratne žoge. V prvem polčasu smo to še dobro počeli, a smo bili v zaključku preslabi. Požega Vancaša smo poskušali malo bolj osvoboditi od obrambnih nalog. Tudi Amir si je z vstopi na igrišče na prejšnjih tekmah zaslužil, da zaigra v prvi postavi," je taktični načrt, ki ni uspel, predstavil prvi mož mariborske stroke.

Ker igrišče nima pravih dimenzij, je na tekmah tu veliko dvobojev in drugega 'umazanega dela'. V zadnjih krogih nas vse, kar zgrešimo, kaznuje. To je neverjetno. Poraz boli, a treba je iti naprej. V nedeljo se bomo želeli proti Celju oddolžiti za ta poraz. Naporen ritem tekem ne sme biti izgovor. Odgovorni smo vsi.

Jasmin Mešanović

Triglav, Celje, Tabor
Sedem točk zaostanka za vodilno Olimpijo za Maribor ne pomeni nič dobrega, za nameček ga v nedeljo zvečer čaka obračun z drugouvrščenim Celjem, proti kateremu je v tej sezoni tako kot proti Taboru in Triglavu izgubil že dvakrat.

"Porazi so sestavni del nogometa. Ker si tekme hitro sledijo, ni veliko časa za žalovanje. Tako tudi po zmagah ni veliko časa za veselje. Poskušali se bomo čim prej dvigniti. Upam, da bomo proti Celju pokazali popolnoma drug obraz," je sklenil Jakirović. Na štajerskem derbiju naj bi znova lahko računal tudi na Roka Kronavetra, ki je zadnje štiri tekme zaradi poškodbe izpustil.

Statistika tekme Tabor Sežana - Maribor

Streli: 12:8
V okvir vrat: 7:4
Koti: 1:5
Posest žoge: 45:55 odstotkov

Mauro Camoranesi se je v igralski karieri učil od največjih trenerskih mojstrov – Giovannija Trapattonija, Marcella Lippija in Roberta Donadonija v reprezentanci ter od Fabia Capella, Didierja Deschampsa, Claudia Ranierija in Alberta Zaccheronija pri Juventusu, kjer ga je seveda vodil tudi Lippi. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Mauro Camoranesi se je v igralski karieri učil od največjih trenerskih mojstrov – Giovannija Trapattonija, Marcella Lippija in Roberta Donadonija v reprezentanci ter od Fabia Capella, Didierja Deschampsa, Claudia Ranierija in Alberta Zaccheronija pri Juventusu, kjer ga je seveda vodil tudi Lippi. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Sežančani znova prekrižali načrte Mariboru

Camoranesi: Hitro izenačenje je bilo zelo pomembno
Mauro Camoranesi
se je natančno 14 let po osvojenem naslovu svetovnega prvaka z Italijo v Berlinu veselil svoje najprestižnejše zmage v slovenski prvi ligi. S Sežančani ima z 12 tekem v spomladanskem delu prvenstva pet zmag, tri remije in štiri poraze (samo proti Olimpiji z več kot enim golom razlike), kar pomeni, da je osvojil 18 točk oziroma skoraj polovico dozdajšnjega zbira Tabora (37).

"Zmaga je zelo pomembna, saj smo jo dosegli proti eni izmed dveh najboljših ekip v ligi. Zato sem zelo vesel za moštvo. Maribor je evropska ekipa, predvsem v fizičnem smislu, po mojem mnenju je proti njim najtežje igrati. Vedeli pa smo, da jih lahko s pravo dinamiko v igri spravimo v težave. Izenačujoči zadetek je bil zelo pomemben. Če ne bi takoj izenačili, bi bila tekma popolnoma drugačna," je dejal Argentinec z italijanskim potnim listom.

"Tudi v Ljubljani želimo kakšno točko"
V nedeljo imajo Kraševci priložnost, da tudi formalno potrdijo obstanek v ligi. Z zmago v Kranju bi namreč Triglavu ušli na nedosegljivih devet točk prednosti. "Imamo lepo prednost, a si še nismo zagotovili obstanka. V igri je še 12 točk. Naš cilj je preprost, vendar ga je zelo težko doseči. Tekmi v Kranju in nato doma proti Rudarju bosta za nas kot finale," je poudaril Camoranesi.

Po obračunih s tekmeci iz spodnjega dela lestvice bo Tabor do konca prvenstva igral še proti Olimpiji in Muri. Če je proti Mariboru v tej sezoni osvojil sedem točk, proti Olimpiji ni še nobene. Nekdanji zvezdnik Juventusa upa, da se bo tudi to spremenilo: "Na vsakem srečanju želimo osvajati točke, tako bo tudi v Ljubljani proti Olimpiji."

Salkić: Zmaga še slajša kot oktobrska
Med junaki četrtkove zmage je bil tudi domačin Erik Salkić, ki je v 45. minuti iz bližine zadel za vodstvo s 3:1 in dosegel svoj prvi gol v prvi ligi po 17. maju 2012, ko je nosil še dres Olimpije. "Zadetek bi posvetil svoji mladi družini. Nisem še pogledal na telefon, ampak verjetno bom dobil tudi kakšno čestitko iz Ljubljane," je odgovoril na naše vprašanje, ali je že prejel kakšno sporočilo iz zmajevega gnezda, kjer je igral med letoma 2009 in 2013.

Naša reakcija po prejetem zadetku je bila izjemna, to nam je dalo dodatno samozavest, da smo začeli igrati tako, kot je treba. Bili smo dokaj suvereni, si ustvarjali priložnosti, držali žogo in zasluženo zmagali. Celotna ekipa je bila agresivna in zelo homogena, kar je prineslo rezultat. Maribor nam očitno leži. Mislim, da igrišče ni toliko odločilno, bolj ambient, ki je nekoliko drugačen.

Erik Salkić

"Pred tekmo nisem verjel, da lahko znova premagamo Maribor s 4:1, prepričan pa sem bil, da lahko odigramo dobro tekmo. Ta zmaga je še pomembnejša kot tista oktobrska, saj nam je na široko odprla vrata k obstanku v ligi. Zato je še toliko slajša. Do tekme v Kranju moramo ostati mirni in mislim, da si bomo že v nedeljo tudi matematično zagotovili obstanek. Zdaj sami odločamo o svoji usodi, upam, da nam bo uspelo. Vse tekme v spomladanskem delu prvenstva smo odigrali korektno, na nekaterih bi si mogoče zaslužili tudi več," je povedal sežanski branilec.

Bo odločilen veliki finale 22. julija v Celju?
Olimpija je s štirimi zadetki Anteja Vukušića (skupaj jih je zbral že 26) rutinsko opravila z Rudarjem (5:0) in zadnje štiri tekme proti Aluminiju, Muri, Taboru in Celju pričakuje s štirimi točkami prednosti pred Celjani, ki bodo igrali še proti Mariboru, Triglavu in Rudarju ter za veliki, morda tudi odločilni finale 22. julija na domačem stadionu pričakali zeleno-bele.

Vukušić blestel ob visoki zmagi Olimpije
Izjave in analiza po tekmi Olimpija – Rudar
Analiza prvega polčasa tekme Olimpija – Rudar