V najnovejši epizodi podkasta Žoga je okrogla je govora o kakovosti domačega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
V najnovejši epizodi podkasta Žoga je okrogla je govora o kakovosti domačega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija je ugnala Radomlje, Mura je bila boljša od Primorja, Celje je premagalo Nafto, Maribor pa je bil uspešnejši od Kopra. Z delitvijo točk in brez golov se je končal dvoboj Brava in Domžal.

V najnovejši epizodi nogometnega podkasta Žoga je okrogla zbrano omizje v zasedbi Luka Petrič, Marko Cirman, Sandi Škvarč in Jože Pepevnik govori o kakovosti domačega prvenstva, ki se je po mnenju slednjega v pred kratkim končanem prestopnem roku dvignila.

Po prestopnem roku liga kvalitetnejša

"Mislim, da se je v tem prestopnem roku kakovost kadrov slovenskih prvoligašev nasploh dvignila. Mariborska ekipa se je po kakovosti svojega kadra v poletju, sploh v zadnjih dneh prestopnega roka, brez dvoma okrepila. V domačo ligo se je vrnil Svit Sešlar, vrnil se je tudi Dario Vizinger, ki pri 26 letih ni noben iztrošeni veteran, temveč nekdo, ki je lahko na poti proti vrhuncu kariere. Murina ekipa je po tem poletju boljša, kot je bila v lanski sezoni. Bo pa zanimiva dinamika med novim trenerjem in novim investitorjem oz. športnim direktorjem v Murski Soboti. Po mojem mnenju so klubi, ki jih postavljamo k vrhu slovenskega prvenstva, poleti dobro kadrovali."

Veliko se sicer tudi v Ajdovščini govori o zanimanju tujih vlagateljev, predvsem tistih, ki delujejo v domačem okolju. Tuji lastniki Pipistrela so bili ob koncu lanske sezone na stadionu, na ogledu ene tekme, pogovori so stekli. Ampak gre za zelo veliko podjetje iz ZDA in verjetno bo potrebnih še nekaj korakov, preden bodo spet sedli za mizo in vzpostavili kakšno sodelovanje, ki bi ga klub, kot je Primorje, potreboval.

Sandi Škvarč

V domovino se je vrnil tudi Svit Sešlar

Med zadnjimi se je v slovensko ligo preselil oz. vrnil Svit Sešlar, ki je kot posojeni član Eyupsporja okrepil prvake iz Celja in zadel že na svojem debiju v članski majici kluba iz knežjega mesta. "Igrišče v Celju se je nekoliko popravilo, in to se je na tekmi z Nafto poznalo tudi na igri Svita Sešlarja," o vrnitvi mladega reprezentanta v slovensko ligo razmišlja Marko Cirman. "Je nogometaš, ki ima rad žogo v svojih nogah, rad igra kratke podaje po tleh. Dober celjski nakup in če so imeli Celjani pri nekaterih fantomskih prestopih malce zgrešene poglede, je v tem primeru, verjetno tudi na željo Alberta Riere, njegov prihod zadetek v polno tako za klub kot za Sešlarja."

Boj med tujimi in slovenskimi vlagatelji

"Morda bomo gledali boj med tujimi in slovenskimi vlagatelji. Dvoboj Maribora in Kopra je dvoboj ekip, kjer se en klub spogleduje oz. deluje s tujim kapitalom, medtem ko je Koper že dolgo časa v rokah Anteja Guberca oz. njegovega kapitala in tistega, kar uspe pripeljati v klub," pravi Sandi Škvarč, ki omenja tudi morebitno novo tarčo tujega kapitala v slovenskem nogometu: "Veliko se sicer tudi v Ajdovščini govori o zanimanju tujih vlagateljev, predvsem tistih, ki delujejo v domačem okolju. Tuji lastniki Pipistrela so bili ob koncu lanske sezone na stadionu, na ogledu ene tekme, pogovori so stekli. Ampak gre za zelo veliko podjetje iz ZDA in verjetno bo potrebnih še nekaj korakov, preden bodo spet sedli za mizo in vzpostavili kakšno sodelovanje, ki bi ga klub, kot je Primorje, potreboval."

O novem formatu Lige prvakov

Tokratno radijsko omizje je govorilo tudi začetku lige prvakov, ki se v tem tednu v novem formatu začenja s 36 klubi udeleženci in prvič brez klasičnega skupinskega dela tekmovanja. O pestri novi podobi elitnega klubskega tekmovanja Marko Cirman pravi tako: "Ta format je bil na prvi pogled tuj in zapleten, vendar gre za zanimiv sistem tekmovanja. Bolje je, ker se vsak klub vedno sreča z nekom drugim, ni ponovitev parov v skupinskem delu. Predvsem bo manj kalkuliranja pri nabiranju točk, format je bolj nepredvidljiv kot prej, ko je kak klub morda nanizal štiri zmage v prvih štirih krogih in je lahko zadnji dve tekmi odigral mirno. Vsaj tri zmage na osmih tekmah naj bi zadostovale za uvrstitev med 24 najboljših v ligi prvakov. V konferenčni ligi je tekem šest, tako da bi bilo sedem ali osem točk lahko dovolj za uvrstitev med 24 klubov. Mislim, da lahko Celje in Olimpija glede na žreb realno ciljata na ta točkovni zbir."

V novi epizodi podkasta Žoga je okrogla tudi o ambicijah ženskega nogometnega kluba Mura Nona pred zadnjim krogom kvalifikacij za ligo prvakinj ter možnostih slovenske mlade reprezentance za preboj na evropsko prvenstvo prihodnje leto.

Je prva liga močnejša po prestopnem roku?