V Stožicah je Maribor v državnem prvenstvu Olimpijo premagal trikrat, dvakrat pa je zmagala Olimpija. Tri tekme so se končale brez zmagovalca. Olimpiji je najvišja zmaga v Stožicah uspela leta 2011, ko je slavila s 4:1, Maribor pa se je najvišje zmage veselil leta 2013, ko je bilo 0:3. Foto: BoBo
V Stožicah je Maribor v državnem prvenstvu Olimpijo premagal trikrat, dvakrat pa je zmagala Olimpija. Tri tekme so se končale brez zmagovalca. Olimpiji je najvišja zmaga v Stožicah uspela leta 2011, ko je slavila s 4:1, Maribor pa se je najvišje zmage veselil leta 2013, ko je bilo 0:3. Foto: BoBo
Marcos Tavares
Marcos Tavares ima zelo bogate izkušnje z derbijev proti Olimpiji, je pa tudi edini, ki je dosegel pet zadetkov. Foto: www.alesfevzer.com
Jurčić: Napake ponavljajo bedaki. Mi to nismo.

Potem ko so pričakovanja pred prestavljenim dvobojem Prve lige (tekma bi morala biti 24. oktobra, a so jo zaradi pomanjkanja policistov odpovedali) v četrtek predstavili pri Olimpiji, so na novinarski konferenci lepo množico novinarjev zbrali tudi pri NK Maribor. "Vidi se, da je pred nami derbi, prišli ste v velikem številu. Trenirali smo dobro, naredili vse, kar smo želeli, se malo umaknili tudi v Rogozo med reprezentančnim premorom. Na voljo imam vse igralce, razen Aleša Mertlja, ki ima kartone, in dveh poškodovanih, na meni pa je, da pri igralcih poskrbim za vroče srce in hladne glave. Tri točke so tri točke, gremo po njih," je optimističen trener Krunoslav Jurčić.

Olimpija pozitivno vpliva na Maribor
Maribor je zmagal na zadnjih petih tekmah Prve lige in se prebil na 2. mesto. Za Olimpijo zaostaja za sedem točk. Jurčića veseli, da je Maribor v Olimpiji dobil dostojnega tekmeca. Zaveda se, da bo prisotnih veliko emocij. "Nekaterim medijem sem pred časom dejal, da je dobra Olimpija, ki se je letos pojavila, zelo dobra za naš nogomet, za našo ekipo, dela nas boljše. Spoštujemo njihove rezultate in točke, ki jih imajo. A tudi mi smo dobri, gremo odigrat moško tekmo. Vsak derbi s sabo nosi emocije. Pokazali smo kakovost na zadnjih tekmah, to bo izredna tekma, upam, da bodo gledalci uživali in da bomo razveselili naše navijače."

"Jutri bomo dobri"
Avgusta je Olimpija v Ljudskem vrtu zmagala z 0:3, a takrat na klopi ni bilo Jurčića. "Vse s prve tekme smo dobro analizirali, videli, kje smo delali napake - te so vedno prisotne, vsi jih delamo. A samo bedaki jih ponavljajo, smatram, da mi nismo bedaki. Slovenskega derbija še nisem doživel, ampak vem, kako je. Igralci so zelo motivirani, trenerji imamo tako nekaj manj dela. Sicer prejšnjega derbija ne moremo kar izbrisati, ampak lahko rečem, da so igralci maksimalno motivirani. Upam na pravo tekmo, ekipa je zelo dobro trenirala, igramo dobro in sem optimist. Jutri bomo dobri."

Derbi se zmaguje s pravo miselnostjo
Tudi Agim Ibraimi, ki je med reprezentančnim premorom uspešno nastopal za Makedonijo, meni, da je ekipa povsem nared za derbi, na katerem bo za vijoličaste navijalo 1.300 navijačev Maribora. "Odlično smo pripravljeni, vsak trening smo oddelali na visoki ravni. Čutimo utrip derbija, ki prinaša povečan naboj in zanimanje javnosti. Strahu ne poznamo, prav tako pritiska ne. Ve se dobro, kdo je ekipa, ki prevladuje zadnja leta v Sloveniji, kdo polni stadione. Kdor si bo upal, da bi naredil kaj več, bo uspešnejši. Derbi se zmaguje s pravo miselnostjo."

Pripravljeni tudi kopački za zasneženo igrišče
Ibraimi še meni, da bodo polne tribune prej prednost za Maribor, izpostavil pa je tudi, da je ekipa pripravljena na morebitno sneženje, ki utegne zvečer pobeliti stadion: "Pripravljene imamo tudi kopačke za sneženje, kot profesionalci moramo imeti vse zraven, če bo dež ali sneg. Spoštovanje imam do vseh navijačev, na tekmo grem kot profesionalec. Navajeni smo, da so stadioni polni, morda bo to zdaj večji pritisk za Olimpijo. Ne bomo napadli brez glave, kot sem rekel, na nas je, da izpolnimo naloge."

Preložena tekma, sobota ob 20.15:
OLIMPIJA - MARIBOR


18. krog, sobota ob 16.00:
LUKA KOPER - ZAVRČ
KRŠKO - DOMŽALE
Nedelja ob 17.30:
CELJE - RUDAR
Sreda ob 17.30:
OLIMPIJA - KRKA
MARIBOR - GORICA

Lestvica:                            
OLIMPIJA          16 12 2 2 45:10  38
MARIBOR           16  9 4 3 35:16  31
DOMŽALE           17  8 5 4 25:13  29
GORICA            17  9 1 7 27:26  28
ZAVRČ             17  7 5 5 18:16  26
RUDAR             17  4 6 7 16:26  18
KRKA              17  4 6 7 13:24  18
LUKA KOPER        17  4 4 9 20:27  16
KRŠKO             17  3 5 9  8:28  14
CELJE             17  2 6 9 12:33  12
                                     
Jurčić: Napake ponavljajo bedaki. Mi to nismo.