Mariborčani so naravnost iz slačilnice prišli tudi v prostor, kjer je potekala novinarska konferenca. Z glasnimi vzkliki so se veselili enajstega naslova v samostojni Sloveniji. Piva seveda ni manjkalo, čeprav ga je veliko steklo tudi po tleh. Foto: Aleš Fevžer
Mariborčani so naravnost iz slačilnice prišli tudi v prostor, kjer je potekala novinarska konferenca. Z glasnimi vzkliki so se veselili enajstega naslova v samostojni Sloveniji. Piva seveda ni manjkalo, čeprav ga je veliko steklo tudi po tleh. Foto: Aleš Fevžer
Mariborski navijači so že med tekmo nestrpno čakali slavje: "Točajka natoči nam vino, ker danes slavimo!" Foto: Aleš Fevžer
Vsi igralci so imeli po koncu srečanja oblečene tudi šampionske majice s številko 11. Foto: Aleš Fevžer
Maribor
Dolga vijoličata noč se je začela malce pred 22. uro. Foto: Aleš Fevžer
Darko Milanič
Darko Milanič se je znašel na rokah svojih izbrancev. Foto: Aleš Fevžer
Maribor z zmago na derbiju potrdil 11. naslov
Maribor vnovič državni prvak

Po zadnjem žvižgu Damirja Skomine se je v najbolj nogometnem mestu v Sloveniji slavilo še dolgo v noč. S prihodom športnega direktorja Zlatka Zahoviča klub raste iz sezone v sezono. V Sloveniji mu ni para, profesionalno delo je vidno na vsakem koraku. V zadnjih dveh sezonah so vijoličasti odlično igrali v Evropski ligi, veliki cilj pa je Liga prvakov, ki so jo pod Kalvarijo nazadnje spremljali leta 1999.
Darko Milanič je osvojil že četrti naslov z vijoličastimi v zadnjih petih letih. "Zelo sem zadovoljen, veselim se tretje zaporedne zmage v državnem prvenstvu. Če kdo misli, da je to enostavna stvar, se pošteno moti. Kontinuiteta dela in zmag, ki jo potrjujemo iz leta v leto, je strašna stvar. Zelo sem ponosen," je pojasnil storokovnjak, ki je v štajersko prestolnico prišel pred petimi leti.

Milanič pohvalil sodnika Skomino

Večni derbi ni postregel z igro za sladokusce, v zadnjih letih smo videli že precej boljše tekme med Mariborom in Olimpijo. "Tekmo smo začeli z nekaj slabimi podajami, na sredini igrišča smo izgubljali žoge po nepotrebnem, igra v napadu nam ni stekla. Nasprotnik je bil zelo agresiven, prostora ni bilo veliko, v nepravem trenutku smo dobili zadetek. V zadnjih 15 minutah prvega polčasa smo naredili preveč prekrškov pred našimi vrati, Olimpija je pritiskala. V drugem polčasu je njihov pritisk izginil, imeli smo veliko prostora. Odigrali smo tudi dve pokalni tekmi, a se to v drugem delu ni poznalo," je srečanje ocenil Milanič.
Pohvalil je tudi kriterij glavnega sodnika Damirja Skomine: "Všeč mi je, da je sodnik pustil moško igro. Zelo malo je bilo prekinitev. V nekaterih trenutkih prvega polčasa se nam je poznalo, da nismo vajeni takega kriterija, saj smo z valjanjem hoteli doseči preknitev. V drugem polčasu smo se navadili na ta kriterij. Če bi tako sojenje postala praksa, bi bilo to super."
Motiva jim zares na manjka
Zahovič in Milanič že kujeta načrte za poletje, ko bodo v Mariboru znova naskakovali Ligo prvakov. Lani se jim je izmuznila na zadnji stopnici proti zagrebškemu Dinamu. "V Mariboru motiva ne manjka. Dela nam nikoli ne zmanjka, že od nedelje naprej nam ne bo dolgčas. Imamo načrte, kako dvigniti moštvo na višjo raven. Konkurence v Sloveniji se ne bojimo, ker trdo delamo. Že v letošnji pomladi se moštvo spreminja, nekateri fantje so dozoreli, pridružili so se nam novi igralci, ki jih skušamo vključiti v moštvo," je še dodal Milanič, ki ima pogodbo tudi za naslednjo sezono.

Viler: Slajše bi bilo le, če bi zadeli v 90. minuti
Najbolj razpoložen za slavje je bil Mitja Viler, ki je v 73. minuti tudi lepo podal za odločilni gol Roberta Berića. "Derbiji so vedno težki. Sodnik je puščal grobo igro. Navaditi smo se morali na kriterij Skomine, ki je piskal zelo malo prekrškov. Kaže, da nas je malce pripravljal na Evropo. Pred tekmo se je čutilo nekakšen pozitiven pritisk. Lepše je bilo slaviti pred domačimi navijači kot pa v torek v Domžalah. Olimpija je odigrala dobro tekmo. Slajše bi bilo le, če bi zadeli v 90. minuti," je poudaril 26-letni Koprčan, ki se je veselil četrtega zaporednega naslova državnega prvaka. Leta 2010 je bil najboljši tudi s Koprom.

Če ne bodo osvojili pokala, ne bo vse v redu

"Počasi se kar navadiš naslovov. Zdaj smo osvojili že tretji zaporedni naslov. Najslajši je bil prvi, ko smo zmagali v Ajdovščini, kjer smo bili v krizi in se na koncu izvlekli. Tokrat smo imeli 10 točk naskoka. Vedno je najlepše, če naslov osvojiš v zadnjem krogu, a za naše živce je boljše, da smo ga že zdaj potrdili. Ko smo sproščeni, smo najboljši, zato mislim, da bomo do konca zmagali na vseh tekmah. Nismo več pod pritiskom, moramo pa ostati v tekmovalnem ritmu, saj nas po koncu prvenstva čaka še finale pokala. Če ga ne bomo osvojili, znova ne bo vse v redu," se je Viler še ozrl k naslednjim nalogam. 29. maja se bodo Mariborčani v Kopru pomerili s Celjani v finalu Pokala Slovenije. To bo ponovitev lanskega finala v Stožicah, ko so vijoličasti slavili po streljanju enajstmetrovk.
Berić: Vedno me novinarji nekam selijo, a še vedno sem v Mariboru
Junak večera v Ljudskem vrtu je bil Berić, ki je z glavo potrdil naslov. "Občutki so fenomenalni. Želeli smo si potrditve naslova z zmago nad Olimpijo. Sanje so se nam uresničile pred polnim Ljudskim vrtom. Lepše ne more biti. To ni bila ravno tekma za gledalce. Do konca sezone želimo zmagati na vseh tekmah. O tekmah v Evropi bomo razmišljali potem, najprej je treba osvojiti pokal. Vsak naslov je bila ena svoja zgodba. To so lepi spomini, ki bodo ostali za vedno," je povedal 21-letni napadalec, ki ga moti, da ga novinarji selijo v tujino: "Vedno me novinarji nekam selijo, a še vedno sem v Mariboru. O naslednji sezoni se bom pogovoril z našim direktorjem."
Cvijanović: Vedno je težko braniti naslov
Prvi zadetek na tekmi je v 33. minuti z glavo dosegel Goran Cvijanović. "Zelo smo veseli. Osvojiti en naslov je nekaj, ponavljati to tri leta zapored je pa zares velik uspeh. Ko smo povedli, smo se podzavestno pomaknili nekoliko nazaj in ob tik pred odmorom prejeli zadetek. V drugem polčasu smo bili manj nervozni, uspelo nam je zadeti in nato smo tekmo mirno pripeljali do konca. Izpolnili smo naš prvi cilj, želimo zmagati še v pokalu. V torek gremo v Domžale po novo zmago, še vedno igramo za premije. Pripraviti se moramo tudi na finale pokala. O evropskih tekmah bodo razmišljali šele po teh tekmah," je razmišljal vezist, ki je odigral tri tekme tudi za slovensko izbrano vrsto.
Večni derbi je skoraj povsem napolnil Ljudski vrt. Obe navijaški skupini sta pripravili odlično vzdušje. Mariborčani lahko napredujejo le z močnejšo Olimpijo. Prvi mož zeleno-belih Izet Rastoder je že napovedal, da želi vijoličaste izriniti s prestola že v naslednji sezoni, a to bo vse prej kot lahka naloga.

Maribor z zmago na derbiju potrdil 11. naslov
Maribor vnovič državni prvak