Miha Zajc in Darijan Matić sta optimista pred derbijem v Ljudskem vrtu. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Miha Zajc in Darijan Matić sta optimista pred derbijem v Ljudskem vrtu. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Naša želja je, da povečamo naskok pred Mariborom, tako se tudi pripravljamo. Po zadnji tekmi se nam je okrepila tudi samozavest in mislim, da bomo pokazali dobro igro. V Maribor prihaja več kot tisoč naših navijačev, to je dodatna obveznost in motivacija za nas. V teh dneh se je treba pripravljati tudi psihološko, se znati brzdati, da ne bi pregoreli v želji.

Darijan Matić
Darijan Matić
Pred nedeljsko tekmo med Olimpijo in Koprom v Stožicah so predstavniki navijaške skupine Green Dragons Matiću predali nagrado Zmajevo srce. Med peterico nominirancev je prejel največ glasov v izboru igralca, ki je najbolj borben in mu klubske barve pomenijo največ. "To mi zelo veliko pomeni. Zaradi navijačev tudi igramo nogomet. Gotovo bo nagrada visela na vidnem mestu v stanovanju," je povedal 32-letni vezist. Foto: www.alesfevzer.com

Mogoče nam je proti koncu jeseni manjkalo, da nismo bili tako taktično organizirani. Mislim, da je novi trener to popravil. Novinci so se dobro vklopili v moštvo.

Miha Zajc
Marko Nikolić
Trener Marko Nikolić: "To je tekma, ki prinaša največje zanimanje, kar je normalno in dobro za slovenski nogomet. Tekmecem izrekam veliko športno spoštovanje, glede na to, kaj so dosegli v zadnjih desetih letih, tako v Evropi kot doma." Foto: www.alesfevzer.com
Mitrović: Olimpija ni bila še nikoli tako močna

Na novinarski konferenci v Ljubljani sta svoja pričakovanja predstavila še Miha Zajc in trener Marko Nikolić. Zadnje srečanje vodilnih klubov v Prvi ligi TS novembra v Stožicah je bilo spektakularno, končalo se je z remijem 2:2, potem ko je tik pred zadnjim sodnikovim žvižgom za delitev točk zadel Andraž Šporar.

"Sam si mogoče ne bi želel, da bi bila tekma tako odprta in tako negotova, kot je bila zadnja v Ljubljani. Želim si, da bi gledalci uživali v vsakem trenutku tekme, ni pa najprijetneje čakati do zadnje minute, da izenačiš. Tega si ne želim. Želim si, da bi že prej odločili tekmo v svojo korist," je v pogovoru za MMC razmišljal Matić.

Spremembe pri branjenju in prehodu v napad
Kako se je pripravljati na ekipo, ki pet dni pred derbijem zamenja trenerja? "Podrobnejšo pripravo na tekmeca imamo danes. Čaka nas izjemno težka naloga, saj ne vemo, kaj pričakovati od Maribora. Enako pa seveda velja tudi za njih. V treh dneh lahko trener marsikaj spremeni, ne more pa spremeniti česa drastičnega. Nekako se bomo bolj posvetili svojim nalogam. Prvi polčas proti Kopru ni bil na naši ravni. Mogoče je bil najslabši, odkar smo skupaj. V drugem je bila igra precej boljša. Prepričan sem, da tako slabega polčasa ne bomo več ponovili."

Kaj je prinesel novi trener Nikolić v primerjavi s predhodnikom Marijanom Pušnikom? "Predvsem so spremembe pri branjenju in pri prehodu iz obrambe v napad. Sistemsko je točno določeno, kdo, kako in kaj," pojasni Matić, na podvprašanje, ali mu nov pristop ustreza, pa pripomni: "Smo profesionalci, izpolnjujemo želje vsakega trenerja."

Pozna se, da je stoodstotno oddelal priprave
Zajc je, kot kaže, z novim trenerjem zadihal. V nedeljo je proti Kopru dosegel prvi zadetek Olimpije v spomladanskem delu sezone, na igrišču pa ima bolj proste roke. "Zadovoljen sem. Na zadnji tekmi sem pokazal, da mi mogoče res bolj odgovarja, da imam malo več svobode v igri. Najbolj pomembno pa je, da Olimpija zmaguje."
Mladi Primorec si je lani aprila poškodoval sramno kost, zaradi česar je moral počivati dva meseca in pol. Treningom se je tako pridružil šele na začetku julija. V uvodnih 22 krogih sezone je 11-krat začel v prvi postavi, osemkrat je na igrišče vstopil v drugem polčasu, dvakrat je ostal na klopi, enkrat pa ga ni bilo v ekipi.

"V prvi polovici sezone je bilo zame kar težko. Prišel je nov trener, ko se je formirala ekipa, sem bil ravno poškodovan. Potreboval sem nekaj časa, da sem okreval, potem pa nisem imel veliko priložnosti za igro. Počasi sem le napredoval in postajal standardni član ekipe. Ko se počasi vračaš, mogoče nimaš nekih pravih občutkov na zelenici, iščeš se še, poleg tega imaš nove soigralce. Bilo je kar težko, a zdaj je to za mano in gledam samo naprej. Pozimi sem po dolgem času stoodstotno oddelal priprave, kar se kaže tudi zdaj."

Za dobro delo dobil nagrado
21-letnega Zajca je pohvalil tudi trener Nikolić: "Zelo spoštujem in imam rad igralce s takšnimi karakteristikami. Je mlad igralec, a v svoji karieri ni napravil še ničesar, čeprav ima za sabo že kar nekaj sezon. Igra v največjem klubu v državi in v mladi reprezentanci. Če bo trdo delal, je njegov domet še mnogo višji, kot kaže v tem trenutku. S svojimi potezami lahko odloča tekme, seveda pa je tu še drugi del obveznosti v igri, ki jih je skozi priprave dobro sprejel. V nedeljo je z zadetkom prišla nagrada. Tako pač je v športu. Ko daš vse od sebe in si discipliniran ter je energija takšna, kot mora biti, vedno pride nagrada. In obratno. Ko nisi takšen, pride kazen."

Nikolić meni, da je Olimpija dobro pripravljena na sobotni veliki obračun. "Naša samozavest je na optimalni ravni. Na to tekmo se pripravljamo kot na vsako drugo, saj vse prinašajo tri točke. Pred sabo vidimo le en cilj, naslov prvaka, tako da moramo zbirati točke proti vsem moštvom, seveda tudi na derbiju. Fantje delajo dobro in so dobro razpoloženi, kar je zelo pomembno. Gotovo bomo pripravljeni na pravi način, tako taktično kot fizično in psihološko. Ko vse to seštejemo, lahko pričakujemo Olimpijo, ki bo prišla na derbi tako, kot se mora priti na derbi. Derbi pa se igra, da se zmaga. Rezultat je za nas v prvem planu. Imamo še dodatni motiv, saj so vse vstopnice za naš sektor razprodane že nekaj dni, tako da bomo imeli dobro podporo na stadionu. Pričakujem, da bomo na zelenico prišli pogumni in borbeni ter da pridemo do dobrega rezultata," je povedal 36-letni srbski trener.

Ne igrajo za dober vtis, ampak za naslov
Koliko je pripravo otežila menjava na klopi vijoličastih? "Menjava trenerja malo otežuje pripravo na tekmeca, v smislu, da nimamo informacij. Seveda pa tudi za njih verjetno ni enostavno, saj imajo do tekme samo dva ali tri treninge. Lahko predpostavljamo, kakšne bodo spremembe pri Mariboru. Darka Milaniča osebno poznam, nekajkrat sva se pomerila na prijateljskih tekmah. Želim mu vse najboljše, a šele po sobotni tekmi."
Nikolić je, podobno kot v sredo v Mariboru Zlatko Zahovič, poudaril, da bo treba biti do konca sezone predvsem pragmatičen. "Pomembno je, da do konca sezone Olimpija igra tekmovalni nogomet. Ne igramo za dober vtis, ampak za naslov. Vsak teden hočemo osvajati točke. To je naš glavni cilj. Želim, da tako odigramo tudi v Mariboru. Seveda bodo tekme izvrgle tudi našo kakovost, bodite prepričani. Ne sme pa zaradi lepote v igri trpeti rezultat."

Lazović pripravljen za pol ure ali en polčas
Potem ko sta nazadnje počivala zaradi kartonov, se v moštvo vračata Dejan Kelhar in Denis Klinar. "Bomo videli," je Nikolić v slovenščini odgovoril na vprašanje, ali se Kelhar vrača tudi v začetno enajsterico. Beograjčan se pridno uči slovenskega jezika, o čemer je povedal naslednje: "Učenje mi malo otežuje to, da tako rekoč vsi sodelavci in igralci govorijo v mojem jeziku. Poleg tega imam veliko dela na igrišču. Se pa trudim, da bi čim hitreje govoril slovensko. Nočem, da bi naredil kakšno napako in postal zanimiv kakšnim drugim medijem."

V soboto bo mogoče lahko prvič igral tudi Danko Lazović. "Pričakujem, da bomo danes dobili končno informacijo. Imamo nekaj birokratskih težav. Veliko bi nam pomenilo, da bi bil z nami in da bi bil del ekipe. S svojimi izkušnjami bi nam pomagal pri pripravi na takšno tekmo. Morebiti bi lahko odigral pol ure ali en polčas, za toliko je trenutno pripravljen."

Tekmo v Ljudskem vrtu bo sodil Matej Jug.

Naša želja je, da povečamo naskok pred Mariborom, tako se tudi pripravljamo. Po zadnji tekmi se nam je okrepila tudi samozavest in mislim, da bomo pokazali dobro igro. V Maribor prihaja več kot tisoč naših navijačev, to je dodatna obveznost in motivacija za nas. V teh dneh se je treba pripravljati tudi psihološko, se znati brzdati, da ne bi pregoreli v želji.

Darijan Matić

Mogoče nam je proti koncu jeseni manjkalo, da nismo bili tako taktično organizirani. Mislim, da je novi trener to popravil. Novinci so se dobro vklopili v moštvo.

Miha Zajc
Mitrović: Olimpija ni bila še nikoli tako močna