Zlatko Zahovič je v petek s sodelavci in vodilnimi možmi Palerma izpeljal do zdaj največji prestop iz slovenske lige. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zlatko Zahovič je v petek s sodelavci in vodilnimi možmi Palerma izpeljal do zdaj največji prestop iz slovenske lige. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Josip Iličič
Josip Iličič bo pri Palermu nosil podobno številko, kot jo je imel na dresih pri Interblocku in Mariboru - številko 27 je zamenjala 72. 27-ica pri rožnato-črnih je argentinski reprezentant Javier Pastore. Foto: Sandi Fišer
Armin Bačinovič
Armin Bačinovič bo imel tudi v novi sredini isto številko na hrbtu - 21. Foto: EPA
Maurizio Zamparini
Maurizio Zamparini se je za nogometaša Maribora še bolj ogrel po njuni predstavi v Palermu. Foto: EPA
Maribor z zmago na vrh lestvice
Nova blamaža Olimpije
Rudarju bo premor prav prišel
Lendavčani se vzpenjajo
Domžale na vrhu najmanj en dan
Čudež se v Mariboru le ni zgodil

Zlatko Zahovič je bil v nedeljo dobre volje. Po uspešni evropski zgodbi - sploh kar se tiče izkupička od prodaje igralcev - je njegov Maribor zmagoviti niz nadaljeval tudi v Prvi ligi si.
Z zmago z 1:0 nad Luko Koprom se je utrdil na vrhu lestvice državnega prvenstva, pred lanskim prvakom z Bonifike pa ima kljub tekmi manj že lepih šest točk naskoka. Športni direktor vijoličastih je v intervjuju za MMC pojasnil predvsem dogajanje v zadnjih dneh na nogometni tržnici, na kateri mu je s prodajo Josipa Iličiča in Armina Bačinoviča v Palermo uspel odličen posel. Za tri mesece se je na posojo v ruski prvoligaš Krila Sovjetov preselil še Dragan Jelič.

Zlatko, za vami so verjetno najnapornejši dnevi v vlogi športnega direktorja Maribora. Kako bi vse skupaj opisali?
Gotovo so bili dnevi naporni, a vse, kar je naporno, je tudi prijetno, kadar vidiš dobre predstave svojega moštva oziroma veselje navijačev, ki nam zelo veliko pomeni. Imamo zelo dobre občutke, po drugi strani pa bi lahko že ob 50 odstotkih izkoriščenih priložnosti na obeh tekmah danes govorili o Mariboru v Evropski ligi. Vsekakor pa je zelo pozitivno to, da mladi fantje napredujejo. Maribor je predstavil ne samo Maribora, ampak celoten slovenski klubski nogomet na visoki ravni. Vsem smo pokazali, da se v Sloveniji rojevajo fantje z ogromno talenta, ne glede na to, kje igrajo - ali v Mariboru, ali Kopru ali Gorici. Z dobrim delom se ti fantje lahko kosajo z največjimi.
Dva izmed teh talentov, Josip Iličič in Armin Bačinovič, sta že dobila nov klub in prestopila v Palermo. Slišali smo, da so bila petkova pogajanja dolgotrajna, trajala so osem ur. Lahko to potrdite?
To je bilo zadnjih osem ur, predtem pa so trajala še kar nekaj časa.
Kdaj so se sploh začela?
Začela so se že pred žrebom, potem pa smo jih nekako ustavili, ker je naključje hotelo, da se s Palermom srečamo kot tekmeci na igrišču. Nato so se vključile še druge italijanske ekipe. Na koncu se je izteklo, kot se je. Za nas je zelo pomembna finančna injekcija, za mlada dva fanta pa velika prihodnost, saj je zelo težko iti iz slovenskega prostora v prvo ekipo moštva iz Serie A. Do zdaj smo videvali, da so v Italijo hodili mladi fantje, stari 15, 16 let, tokrat je prvič tak primer. Kolikor jaz vem - in vem zelo dobro - Palermo zelo resno računa na njiju. Zelo hitro bi lahko igrala celo v prvi enajsterici.
Se je torej Palermo za oba, tako za Iličiča kot Bačinoviča, zanimal že pred žrebom?
Da, za oba. Naključje je hotelo, da nam je žreb namenil prav njih, po njuni vrhunski igri v Palermu pa me je njihov predsednik (Maurizio Zamparini, op. a.) prosil, ali lahko imajo "pole position". In so ga imeli.

Lahko poveste, kateri drugi klubi so se še zanimali za njiju?

Ni nobene skrivnosti. Najbolj zagret je bil Napoli, potem Genoa, na koncu pa je bil zelo zagret za Bačinoviča tudi Milan, ampak enostavno je bilo prepozno.
Je Palermo prišel do mariborskega dvojca zaradi tega "pole positiona" ali zaradi tega, ker je ponudil največ?
Gotovo zato, ker je ponudil največ. "Pole position" je pomenil, da je imel prednost pri pogovorih. Normalno in jasno pa je seveda, da sta naš klub in Interblock želela največ tako za nas kot za igralce.
Glede na to, da so sklepna pogajanja trajala osem ur, so bila najbrž zelo trda. Najbrž je moral nekdo na koncu popustiti pri svojih željah oziroma zahtevah. Ste to bili vi ali Palermo?
Na koncu smo bili vsi zadovoljni. Gotovo je moral najbolj popustiti Palermo, ker je imel "pole position". Ni šlo vse tako, kot so si oni začrtali.
Natančen znesek odškodnine ni znan. Ga lahko izdate?
Znesek je točno znan, ampak normalno je, da je Palermo izrecno zahteval in tudi zapisal v pogodbi, da to za vedno ostane skrivnost. Imamo zavezane roke, kar se pa nas samih tiče, ni nobenih skrivnosti.
Tudi delež, ki ga je za Iličiča dobil Interblock, ni skrivnost?
Ne, to ni nobena skrivnost. 50 odstotkov, vse je transparentno. Z vsemi stroški, tako da je vse skupaj zelo korektno.
V nekem intervjuju ste pred kratkim dejali, da se bo Maribor šele leta 2012 rešil dolgov iz preteklosti. So ti morebiti s prodajo zadnjih nogometašev že zdaj poplačani ali bo vendarle treba počakati še nekaj časa?
Najnovejši dolg ni bil nobena skrivnost in ni bil majhen. Zdaj ga bomo lahko odplačali. Kar se tiče vsega drugega oziroma naše finančne kondicije na splošno, pa je treba vprašati poslovnega direktorja. Ni enostavno. Trudimo se po najboljših močeh, da to rešimo, saj se dolgovi ne odpravljajo iz dneva v dan.
V svoje vrste ste že pripeljali novega igralca, to je Rajko Rep. Ste se zanj zanimali oziroma ste ga želeli že prej?
Gotovo, Rajko je vrhunski talent, ki je opozoril nase tako z igrami v domačem prvenstvu kot tudi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo do 19 let in na samem prvenstvu, ko je Slovenija tako dobro igrala. Pozneje se je izkazal tudi kot kapetan Celja. Ni dileme, da Celje odlično dela in da ima vrhunskega trenerja. Vse to je bila voda na mlin mlademu igralcu. Mi mu zaupamo in verjamemo. Prepričan sem, da bo med našimi zelo ambicioznimi fanti, ki zdaj tako uspešno igrajo, še napredoval. Pri tem mu bomo pomagali z našim delom, ki je zdaj malo olajšano, ker nas je v klubu več zaposlenih, saj želimo in moramo imeti še več časa za fante.
Prihaja v Maribor še kdo? Veliko se govori o Etienu Velikonji.
Mislim, da je Maribor trenutno v takem položaju, da bi tu želeli vsi igrati in da se v našem klubu vidi marsikateri fant, kar se mi zdi popolnoma normalno. Ni dileme, da je Etien naša velika želja, ni dileme, da je Etien vrhunski igralec, in ni dileme, da bomo naredili vse, da pride k nam. Seveda pa ni odvisno samo od nas.

Ste na novogoriški klub že naslovili ponudbo? Hit Gorica namreč ponavlja, da še ni dobila ponudbe zanj z vaše strani.

Res je, niso še dobili ponudbe, so pa razni prijemi, ki kažejo na to, da jo bodo dobili.
Kaj pa odhodi igralcev? Bo še kdo zapustil Maribor?
Želim si, da odhodov ne bi bilo več. Trije prodani igralci so bili zelo pomembni za nas, odhodi so stabilizirali klub. Upam pa, da ne bodo destabilizirali ekipe, saj so bili vsi trije njeni zelo pomembni člani. Upam torej, da odhodov ne bo, ampak v nogometu se lahko v minuti vse obrne na glavo, sploh kar se tiče prestopnih rokov. Ne morem nič reči, želim si pa, da ne.

Je res, da se za Sinišo Andželkoviča zanima Udinese?

Ja, pokazali so interes. Fant je neverjeten profesionalec, odličen igralec. Za svoje delo in igre si zasluži vse pohvale. Nisem presenečen, da ga skavti vidijo in da so si zapisali njegovo ime v beležnico. Ali bo odšel ali ne, ne bi govoril, saj na klub ni prišla nobena ponudba. Šele takrat, ko pride, lahko razmišljamo o tem.
Je bilo po četrtkovem spektaklu v Mariboru težko motivirati fante za preklop nazaj na slovensko ligo?
Zelo smo se bali tega, ampak imamo tako ambiciozne in motivirane fante, tako željne uspeha, da si jih lahko samo želiš imeti v klubu. Tako energijo in pozitivno razmišljanje premorejo. Enostavno uživajo v tem, kar delajo, tako na treningih kot na tekmah. Olajšajo nam veliko dela.
Lani je po evropski sezoni sledila kriza v državnem prvenstvu. Se bojite, da se bo to zgodilo tudi letos?
Šport je sestavljen iz vzponov in padcev, nihanja so sestavni del športa. Tega se zavedamo in to se nam je zgodilo lani. Letos nam veliko bolje uspeva. Tudi Zürich, ki je lani igral v Ligi prvakov, je bil v švicarskem prvenstvu šele osmi. Zelo težko je predvideti vse stvari, ki te lahko presenetijo. Mislim, da nam to v tej sezoni uspeva, lani pa nam ni. Tisti, ki smo v športu, se zavedamo, da včasih, ko misliš, da narediš vse najboljše, izpade najslabše. Ali pa obratno.
Vsekakor ostaja cilj naslov prvaka in nato mogoče celo naskok na Ligo prvakov. Videli smo, da je mogoče igrati tudi proti večjim klubom, po reformi kvalifikacij so prepreke do Lige prvakov nižje, kot so bile pred leti. Kdaj bo Liga prvakov za Maribor realen cilj?
Realen cilj ne bo nikoli, bodo pa vedno upanje, želja, volja, delo. Realen cilj bi bila takrat, ko bi mi imeli 20 milijonov evrov proračuna, kar ni realno. Je pa realno, da upamo, želimo, da delamo, selekcioniramo, smo ambiciozni in da želimo, da tudi ta dan pride. Mislim in verjamem, da dolgoročno lahko pride, če pogledamo, kako je klub napredoval. Šest let je bil brez lovorike, potem pa smo bili prvaki in zelo blizu odhodu v Ligo prvakov oziroma Evropsko ligo. Zelo težko je kar koli predvideti. Razumem, da ljudje mislijo, da je za NK Maribor naenkrat obveza biti v velikem tekmovanju. Ampak, verjemite, da v slovenskem prostoru, ko se boriš iz dneva v dan s financami oziroma tako majhno selekcijo, ni enostavno. Ostajamo pa ambiciozni, delavni, ampak tudi na realnih tleh. Zavedamo se, da v slovenskem prostoru, glede na to, koliko nas je in v kakšnih razmerah delamo, enostavno moraš biti velik fanatik, trmast in enostavno delati, delati in še enkrat delati. Potem včasih žoga gre v mrežo, včasih pa ne, kot smo videli pri Palermu.

Maribor z zmago na vrh lestvice
Nova blamaža Olimpije
Rudarju bo premor prav prišel
Lendavčani se vzpenjajo
Domžale na vrhu najmanj en dan
Čudež se v Mariboru le ni zgodil