V mariborskem klubu so izjavi za javnost priložili dokument s podpisi igralcev, ki so prisotni na treningih v tem tednu. Foto: NK Maribor
V mariborskem klubu so izjavi za javnost priložili dokument s podpisi igralcev, ki so prisotni na treningih v tem tednu. Foto: NK Maribor

Predsednik sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) Dejan Stefanović je možnost stavke napovedal 5. aprila, ko je dejal, da je pismo o nameri podpisalo 211 od okrog 225 poklicnih igralcev, ker želijo opozoriti na kršenje statuta Nogometne zveze Slovenije. NZS-ju je očital, da je obljubila ustanovitev neodvisne arbitraže za reševanje sporov nogometašev, kar pa se ni zgodilo.

"Pred NK Maribor so odločilne tekmovalne preizkušnje v boju za naslov državnega prvaka, prav tako v tekmovanju za Hervis pokal Slovenije in v končnici sezone so misli usmerjene le k uresničitvi tekmovalnih ciljev. Kot člani NK Maribor se zavzemamo za ustrezno ureditev vseh zadev v slovenskem nogometu, vendar je naše stališče, da obstajajo drugačni načini za reševanje težav, kot ga predlaga SPINS. Ob neigranju prvenstvenih tekem bi bili najbolj prikrajšani navijači, zaradi katerih ima delovanje športnih kolektivov smisel in ne želimo sodelovati pri potezah, ki bi na takšen način uveljavljale zahteve sindikata,"
so zapisali mariborski nogometaši.

SPINS: Stavka je še vedno mogoča
Že prej sta se v nekaterih medijih proti stavki izrekla vsaj dva kluba - Olimpija in Koper. Te informacije je sicer danes SPINS zanikal: "Zmotno nekaterim zapisom v medijih, je NK Maribor v tej odločitvi popolnoma osamljen. Vsi ostali nogometaši v 1. SNL še vedno izkazujejo solidarnost s svojimi kolegi, ki v klubih nimajo urejenih razmer."
Prav tako je SPINS napovedal, da pri pogajanjih z NZS-jem zdaj protestnih dejanj ne bo več pogojeval z vzpostavitvijo neodvisne arbitraže, saj je ta zapisana tudi v prvi kolektivni pogodbi v nogometu na ravni EU-ja, ki jo bo Nogometna zveza Slovenije zavezana spoštovati. Ta pogodba bo podpisana v četrtek v Bruslju.
V ponedeljek je imel sindikat v Ljubljani razširjeno sejo upravnega odbora v povezavi z napovedanimi ukrepi zoper NZS, na njej pa so bili prisotni delegati osmih prvoligaških klubov. "Opravičeno so zaradi preiskave v klubu izostali le predstavniki nogometašev Kopra, nogometašem Maribora pa udeležbe ni dovolil trener, po njegovih besedah zaradi izjemno pomembnega tedna za NK Maribor," so sporočili iz SPINS-a in dodali, da "vsekakor velja, da je stavka še vedno mogoča".

Solidarna pomoč Muri in Nafti
V izjavi za javnost so med drugim zapisali še, da SPINS ne odstopa od zahteve po čimprejšnjem sprejetju garancijskega sklada: "Igralci NK Mura in NK Nafta se namreč nahajajo v brezizhodnem položaju, kjer jim kluba dolgujeta tudi po več kot osem mesečnih obveznosti po pogodbah. Licenciranje nogometnih klubov je smiselno le ob ustanovitvi garancijskega sklada, ki edini jamči tudi za enakopravnost med klubi. SPINS bo igralcem NK Mura in NK Nafta, ki še niso bili v težjem položaju, zagotovil primerno solidarno pomoč. Ob tem vodstvo SPINS-a upa, da NZS slovenskim nogometašem ne bo obrnil hrbta ter jim po svojih zmožnostih primerno pomagala. Pripravi se predlog protesta v obliki podpore nogometašem NK Mura in NK Nafta, ki se, v odvisnosti od poteka pogajanj, lahko izvede v naslednjih kolih. Če protest ne bo uspešen, se ukrepe stopnjuje do izpolnitve zahtev."