Zgodba o Luki Koper in neznanih vlagateljih in upnikih z Maršalovih otokov se nadaljuje. Foto: www.alesfevzer.com
Zgodba o Luki Koper in neznanih vlagateljih in upnikih z Maršalovih otokov se nadaljuje. Foto: www.alesfevzer.com
Pogodba FC Koper - Swiss Sport Agency z Maršalovih otokov
Famozna pogodba med FC Koper in Swiss Sport Agency. Zanimivo je že to, da mora podjetje z Maršalovih otokov "dostaviti" najmanj 15 igralcev, da se pogodba obdrži tri leta, in pripeljanih je bilo ravno 15 igralcev. Na koncu pogodbe sicer ni žiga podjetja Swiss Sport Agency. Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV Slovenija
Foto: MMC RTV Slovenija
Foto: MMC RTV Slovenija

Glede zahteve višjega sodišča naj se preveri trditev Milana Mandarića, da je dolg 2,2 milijona evrov do podjetja Swiss Sport Agency z Maršalovih otokov fiktiven, pa je sodišče odločilo, da bo to preverjalo v nadaljevanju postopka. Za zdaj je dovolj, da je FC Koper predložil pogodbo s tem podjetjem in račun ter izkazal, da terjatve verjetno obstajajo.

Odvetnik Milana Mandarića Franci Matoz je za TV Slovenija povedal, da se bo pritožil tudi na ta sklep, več pa ni želel komentirati. Mandarić se na klice ne odziva.

Prvi postopek poenostavljene prisilne poravnave je namreč višje ljubljansko sodišče po Mandarićevi pritožbi razveljavilo in ga vrnilo koprskemu sodišču. Presodilo je, da klub ni prepričljivo dokazal, da so mikropodjetja, za katera je edino dovoljena taka oblika prisilne poravnave, vprašljiv pa je bil tudi 2,2 milijona evrov visok dolg do podjetja v davčni oazi, saj obstaja sum, da so si ga v klubu izmislili, da bi izigrali zakonodajo za oškodovanje resničnih upnikov. Koprsko sodišče je zato klub pozvalo, naj terjatve pojasni.

Nenavadno datumsko sosledje in velikodušnost davčne oaze
FC Koper je zdaj sodišču predložil pogodbo med klubom in družbo Swiss Sport Agency ter račun, ki naj bi dokazoval, da je ta za klub opravila svetovalne storitve in pogajanja za petnajst igralcev. Do številke dovolj, da pogodba obstane. Swiss Sport Agency, ki jo zastopa nekdanji strokovni direktor kluba Dušan Petković, zanimivo, ni registriran posrednik pri nogometni zvezi Slovenije(NZS), kar pomeni, da bi pogodbo z vsakim igralcem posebej morala deponirati pri NZS-ju, v njej pa bi morale biti navedene vse podrobnosti nakupa oziroma prestopa, tudi »cena« igralca. Podjetje iz davčne oaze v tej zgodbi nastopa le kot zbiralec informacij in svetovalec.

Tudi okoliščine računa za svetovanje in druge storitve so precej nenavadne. Klub naj bi z omenjenim podjetjem podpisal pogodbo januarja letos. Terjatev 2,2 milijona evrov je vpisal v bilanco do 31. marca, čeprav je bil račun izstavljen šele 2. junija, nekaj dni pred vložitvijo zahteve za poenostavljeno prisilno poravnavo.

Klub naj bi z omenjenim podjetjem podpisal pogodbo januarja letos. Terjatev 2,2 milijona evrov je vpisal v bilanco do 31. marca, čeprav je bil račun izstavljen šele 2. junija, nekaj dni pred vložitvijo zahteve za poenostavljeno prisilno poravnavo. Račun si lahko ogledate na tej povezavi (na koncu dokumenta, na tretji strani)


Sta pogodba in račun pristna?

Nenavadno je tudi to, da višina terjatve ravno zadošča, da podjetje iz davčne oaze, ki se je pojavilo nenadoma, samo odloča o uspehu prisilke in tako izrine milijonski dolg, ki ga ima klub do Mandarića. Pri tem ni nezanimiva tudi velikodušnost podjetja, ki bi klubu odpisalo več kot dva milijona dolga. Z Dušanom Petkovićem poskušamo priti v stik, radi bi ga namreč vprašali, ali drži, da je oz. ali je še zastopnik Swiss Sport Agency, ali se je podpisal tako pod pogodbo kot pod račun, saj se podpisa razlikujeta, in če se ni on, kdo iz podjetja je podpisnik, zakaj pod pogodbo, denimo, ni žiga podjetja, ki ga zastopa, ter ali drži, da se v dobro kluba odpoveduje več kot dvema milijonoma evrov in zakaj sploh je Swiss Sport Agency tako velikodušna do FC Koper.

Rubež zamrznjen
Zaradi nenavadnih okoliščin so v nogometnih krogih prepričani, da so si koprski župan Boris Popovič Popovič in njegovi iz kluba tak načrt izmislili, da bi se znebili dolga do Mandarića. Ta je pred dnevi blokiral račune FC Koper, a mu je z računa pri NLB-ju uspelo »zapleniti« le slabih pet tisoč evrov, vse, kar je bilo na računu. Z evropskim nalogom se je »obesil« tudi na klubski račun v Trstu, vendar je rubež klubskega denarja ustavil nov postopek prisiljene poravnave. Medtem pa klub preiskuje tudi policija. Potem ko so v ponedeljek opravili pogovor s predsednikom kluba Valterjem Valenčičem in zasegli dokumentacijo, so se po naših informacijah včeraj vrnili v klub. Tokrat naj bi več ur terjali pojasnila od člana upravnega odbora Gorana Maleniča.

Eugenija Carl, TV Slovenija