Predsednik NZS-ja Rade Mijatović upa, da se bo Prva liga lahko razpletla do konca julija. Foto: BoBo
Predsednik NZS-ja Rade Mijatović upa, da se bo Prva liga lahko razpletla do konca julija. Foto: BoBo

Nogometna zveza je pri ekipnih športih edina, ki kljub epidemiji novega koronavirusa upa, da se bo sezona državnega prvenstva končala na igrišču. Vsaj za Prvo ligo to velja, medtem ko so 2. SNL in prvo žensko ligo že končali. Predsednik NZS-ja Rade Mijatović je v pogovoru za TV Slovenija pojasnil nekatere dileme, ki se porajajo ob želji, da naj se elitna slovenska liga in tudi pokalno tekmovanje razpleteta na igrišču ...

Zakaj še vedno ne vemo, kakšna bo usoda Prve lige in pokalnega tekmovanja?
Čakamo na dogovor, da se sprostijo določeni ukrepi, ki so še v veljavi, in da začnemo trenirati tako, kot se spodobi, torej kontaktno. Če bodo organi države, govorim o zdravstveni stroki, dovolili, bomo pod določenimi pogoji, če bo le mogoče, poskusili odigrati prvenstvo do konca.

Načrtujemo, da bi po razgovorih z določenimi institucijami v juliju prvenstvo izpeljali, preden se začnejo predtekmovanja za Ligo prvakov in Evropsko ligo.

Rade Mijatović

Zakaj pri nas čakamo tako dolgo? V večini evropskih držav so usode prvenstev že znane ...
Kar veliko število držav je najavilo nadaljevanje, ampak za zdaj se nobeno prvenstvo še ni nadaljevalo. Načrtujemo, da bi po razgovorih z določenimi institucijami v juliju prvenstvo izpeljali, preden se začnejo predtekmovanja za Ligo prvakov in Evropsko ligo. Če bo to le mogoče, upam, da nam bodo ustrezni organi dovolili normalno vadbo in nadaljevanje prvenstva. Bomo pa še potrebovali nekatera dovoljenja, da bomo lahko nadaljevali.

Kakšni so ti pogovori? Imamo zmoten občutek, da politiki ni veliko mar, kaj se bo zgodilo z nogometom?
Težko bi rekel, da jim ni prav mar, saj smo dobili stike, bili smo na institucijah, ki odločajo o tej zdravstveni sliki. Povsod so bili prijazni, trudili so se iskati rešitve, vendar se bojijo tveganja in ponovnega širjenja epidemije. Protokoli, ki smo jih sprejeli za treninge, za tekme ne bodo veljali. Če bodo ustrezni organi ocenili, da je tekmovanje varno, bodo verjetno tudi to dovolili, sicer bomo morali iskati druge rešitve. Težko si predstavljam, kaj narediti v tem primeru.

Torej niste dobili občutka, da bi bila politika nenaklonjena dokončanju prvenstva?
V teh razgovorih, ki smo jih imeli, nismo dobili občutka, da bi bili nenaklonjeni, ampak občutek, da se bojijo prevzemanja tveganja, da se dovoli šport, ki je kontakten, in da jih je nekako strah.

Pogovor s predsednikom NZS-ja Radetom Mijatovićem

Je bila Nogometna zveza Slovenije dovolj odločna, še posebej, ker je vlada vrnila žogico. Uradni govorec je dejal, da če kdo ve, je to nogometna zveza, in da čakajo njih ...
Če bi NZS o tem odločal in bi imel te pristojnosti, bi mi verjetno tudi začeli, ampak vemo, da ni tako. V veljavi so še vedno določeni ukrepi, ki prepovedujejo skupinsko vadbo. Ukrepi dovoljujejo vadbo nogometnim klubom le v skupinah. Realno te možnosti torej ni.

Če se bo prvenstvo nadaljevalo: kaj bi se zgodilo, če nekaj nogometašev ene ali več ekip zboli? Takoj konec prvenstva?
S strokovno službo ministrstva za zdravje smo se o tem pogovarjali. Če bi se zgodilo, da bi morali obe ekipi v karanteno za 14 dni, terminov ni neomejeno, če bomo začeli prvenstvo in bomo igrali v ritmu sreda-nedelja. Če dve ekipi končata tekmovanje, je to prvenstvo spet vprašljivo oziroma je veliko vprašanje, ali ga je mogoče končati. Do odločitve, ali naj se prvenstvo nadaljuje ali ne, bomo morali poiskati ustreznejše rešitve, ali so to testiranja, izločanja igralcev, ki bi se okužili. Upajmo, da se bodo nogometaši striktno držali priporočil in ostajali doma, v karanteni. Kajti tudi začetek novega prvenstva v jeseni je zelo vprašljiv. Ker če ne bomo zdaj izpeljali tega, je vprašanje, kako in kdaj lahko začnemo novo.

Nogometaši so se prejšnji teden vrnili na igrišče, vendar so pri vadbi omejitve in telesni stik ni dovoljen. Pri nogometu je to nujno, saj se ekipa sicer ne more normalno pripraviti na tekmo. Foto: MMC RTV SLO
Nogometaši so se prejšnji teden vrnili na igrišče, vendar so pri vadbi omejitve in telesni stik ni dovoljen. Pri nogometu je to nujno, saj se ekipa sicer ne more normalno pripraviti na tekmo. Foto: MMC RTV SLO

Boste izpeljali pokalno tekmovanje?
Če bomo dobili dovoljenje za nadaljevanje državnega prvenstva in ga dokončamo v enajstih krogih, bi znotraj tega razporeda končali tudi pokalno tekmovanje. Ne v klasičnem formatu kot do zdaj, torej po dve polfinalni tekmi doma v gosteh, ampak bi odigrali po eno polfinalno tekmo in finalno. Predvideno je, da vse tri tekme (dve polfinalni in finalno) odigramo na Brdu, če bodo razmere to dovoljevale.

Koliko časa še imate, da sprejmete odločitev, ali se bo sezona nadaljevala ali ne?
Ker so klubi začeli treninge po skupinah – če bi v naslednjih 7–10 dneh dobili dovoljenje za normalno kontaktno vadbo, bi nekje do 25. maja lahko dobili dovoljenje za igro in potem bi lahko prvenstvo izpeljali do datuma prijav tekem v evropska tekmovanja.

Nadejam se, da bomo (v 14 dneh) z ustreznimi komisijami pri državnih organih prišli do točke, ko bomo lahko rekli, da se prvenstvo lahko nadaljuje.

Rade Mijatović

Torej, nogometna zveza bo počakala vsaj še 14 dni do ustrezne odločitve?
Da, ker če tega prvenstva ne bo mogoče izpeljati, bo treba povleči druge odločitve. Nadejam se, da bomo z ustreznimi komisijami pri državnih organih prišli do točke, ko bomo lahko rekli, da se prvenstvo lahko nadaljuje.

Ste razmišljali o tem, ali bi razglasili prvaka, če ne bo nadaljevanja prvenstva?
O tem še nismo razmišljali. Mislim, da je najboljše, da se vodilno nogometno tekmovanje v državi razplete na igriščih.

So kakšni pritiski na vas?
Interesi klubov so seveda različni, odvisno od položaja na lestvici po 25 odigranih krogih. Gledati moramo na interes nogometa danes in interes nogometa jutri. Najbolje je, da se razplete na igrišču.

Ste imeli kakšen klic, kjer vam namigujejo, da malo pospešite odločitev ...
Klicev in dopisov na NZS je ogromno, ampak, kot rečeno, poskušamo izpeljati tekmovanja, če je le mogoče in da je čim manj odločitev administrativnih in čim več tekmovalnih, na igrišču.

Mijatović prepričan, da bo odločitev v Prvi ligi padla na zelenici