Olimpija bo Prvo ligo TS predvidoma začela z domačo tekmo proti Gorici. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija bo Prvo ligo TS predvidoma začela z domačo tekmo proti Gorici. Foto: www.alesfevzer.com

"Odločeni smo storiti vse, da naši fantje dobijo možnost za treninge in se vsaj minimalno pripravijo na tekmovanja, ki so pred nami. Slovensko javnost tako obveščamo, da se bomo še zadnjič zavzeli, da naši zmaji opravijo ponovno testiranje, in upali, da bo v tej za nas izjemno težki situaciji vendarle zmagal razum. Nadaljnje korake bomo organizirali primerno rezultatom testiranja in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov," so zapisali v sporočilu na klubski spletni strani.

Pri Olimpiji poudarjajo, da zadnji dogodki "resno grozijo, da bodo zadali usoden udarec ne le Olimpiji, ampak tudi nogometu v Sloveniji".

"Vse sosednje države imajo protokol, ki velja tudi za večino preostalih evropskih držav: pozitivni gredo v karanteno, drugi normalno trenirajo in igrajo tekmo v skladu s protokolom."

Sorodna novica Olimpija v karanteni, začetek Prve lige tudi uradno 22. avgusta

Spomnili so tudi na različna merila pri obravnavanju nekaterih drugih dogodkov. "Če bi isti javni uslužbenci uporabili enaka merila za vse, nas to ne bi zmotilo. Zdaj smo priča, da imajo isti državni organi drugačne in selektivne kriterije.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Nogometno zvezo Slovenije (NZS) smo prosili, naj razumno pristopijo in sledijo priporočilom Uefe. In sicer, da lahko klubi trenirajo, tudi v pogojih, če pride do primerov okužbe. Poskušali smo jim razložiti, da Olimpija ne more biti 22. avgusta pripravljena na začetek novega prvenstva, niti na prvo tekmo v kvalifikacijah za Ligo Europa proti islandskemu klubu Vikingur. Tudi tokrat pa smo žal naleteli na gluha ušesa. Po njihovem mnenju namreč dvajset nogometašev, ki so bili na zadnjem testu negativni in želijo trenirati izolirano ter z vsemi previdnostnimi ukrepi, predstavljajo večje tveganje za širjenje okužbe v Sloveniji. Takšno nerazumevanje resno ogroža usodo našega kluba in demotivira ne le igralce, vendar tudi vse, ki vlagajo denar v klub.

Zato menimo, da je smiselno, da zdaj odločevalcem postavimo še javno vprašanje. Zakaj ob vseh primerih, ki kažejo, da obstajajo drugačne možnosti, učinkovite možnosti, nogomet ne sme zaživeti?"

Celotno sporočilo si lahko preberete tukaj.

Sorodna novica Maribor in Olimpija soglasno: Karantenska pravila pretirana

Opisali so tudi dogajanje pred slabima dvema tednoma po prijateljski tekmi Olimpijine mladinske selekcije proti tretjeligaškemu klubu, ko je bila mladincem zaradi okužbe v nasprotni ekipi odrejena karantena.

"V klubu smo karanteno seveda spoštovali, hkrati pa NZS 5. avgusta uradno zaprosili za prestavitev tekem U-19 in prve ekipe, saj je prišlo do medsebojnih stikov igralcev obeh ekip (U-19 in člani). Do danes, 17. avgusta, s strani NZS-ja še nismo dobili uradnega odgovora. Lige U-15, 1. SKL in 1. SML ter 2. SNL so se začele brez testiranj, medtem ko profesionalni nogomet v Sloveniji stoji. V tem procesu očitno manjka del nadzora – nadzora nad okuženimi v amaterskih ligah. Le sprašujemo se lahko, kako je do okužbe prišlo v našem klubu, glede na to, da je prišlo do stika igralcev na zgoraj omenjeni prijateljski tekmi. Zaradi zapisanega se je smiselno vprašati, kakšno je realno stanje okužb, zakaj ni vzpostavljenega enotnega sistema ukrepanja ob podobnih situacijah."

Olimpija in Maribor sta se na preložitev začetka državnega prvenstva zaradi nekaj okužb z novim koronavirusom s skupno izjavo odzvala že v sredo. 14-dnevno karanteno celotne ekipe, ne le okuženih igralcev, sta označila za pretiran ukrep.