Darko Milanič in  Zlatko Zahović že nestrpno pričakujeta ponedeljkov žreb kvalifikacij za Ligo prvakov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Darko Milanič in Zlatko Zahović že nestrpno pričakujeta ponedeljkov žreb kvalifikacij za Ligo prvakov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Domžale
Domžale tudi od nove sezone pričakujejo veliko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Milan Osterc
Milan Osterc se bo še (vsaj) eno leto podil za žogo po slovenskih zelenicah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dare Vršič
Dare Vršič je v soboto s prostega strela zadel na prijateljski tekmi v Zagrebu za zmago Olimpije z 2:1. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Enes Demirović
Enes Demirović je pri 39 letih, kolikor jih je dopolnil v ponedeljek, sklenil športno pot. Foto: MMC RTV SLO
Milan Djuričić
Novi trener Rudarja Milan Djuričić je stari znanec slovenskih igrišč. Foto: MMC RTV SLO


Maribor, Domžale, Olimpija in Luka Koper bodo v ponedeljek izvedeli za imena prvih tekmecev v evropskih pokalih. Vijoličasti bodo evropsko sezono začeli 12. ali 13. julija v drugem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov. Pri žrebu bodo nosilci.
Fulhama v Ljubljano ne bo
Olimpijo in Koper čaka prva tekma že 30. junija v prvem krogu kvalifikacij Evropske lige. Koprčani bodo nosilci, Ljubljančani ne, vendar se ne morejo pomeriti med seboj. Domžale se bodo Evropski ligi priključile 14. julija v drugem predkrogu, kjer ne bodo nosilec.

Slovenski klubi so uvrščeni v južnomediteransko skupino in bodo dobili tekmece iz te regije, zato se ne more primeriti, da bi Olimpija igrala z najbolj zvenečim imenom prvega predkroga, angleškim prvoligašem Fulhamom.

S 15:0 slavili v Zgornjem Leskovcu
Mariborčani so priprave začeli v ponedeljek in so bili do sobote nastanjeni v reprezentančni bazi na Ptuju in v Kidričevem. Za ogrevanje so včeraj v Zgornjem Leskovcu pred 1.000 gledalci premagali tamkajšnje moštvo kar s 15:0. V ponedeljek se bodo na prvi pripravljalni tekmi v Ljudskem vrtu pomerili z gruzijskim prvoligašem Olimpi Rustavi, za navijače pa je pomemben podatek, da bodo na ta dan začeli prodajati tudi sezonske vstopnice.
V staro jato sta se vrnila napadalca Dalibor Volaš in Dragan Jelič, prišel je še Agim Ibraimi, športni direktor Zlatko Zahović pa obljublja še eno okrepitev na štoperskem položaju. Želi si slovenskega nogometaša. Trenerja Darka Milaniča sta razveselila tudi Aleš Mertelj in Marko Pridigar, ki sta zaradi poškodbe počivala vse od marca. V nadaljevanju priprav se bodo državni prvaki za nekaj dni preselili še v Moravske Toplice.

V Domžalah naj bi gradili vzhodno tribuno
Domžalčani, ki prav tako trenirajo od ponedeljka, so podaljšali pogodbe z nekaterimi ključnimi nogometaši - Damirjem Pekičem, Daliborjem Teinovićem, Rokom Hanžičem in Darkom Topićem. Nekaj je tudi novih imen. Priprave bodo v celoti opravili v domačem okolju, prvo pripravljalno tekmo pa bodo odigrali v četrtek v hrvaški prestolnici proti Zagrebu. Kmalu naj bi se začela tudi gradnja vzhodne tribune v domžalskem športnem parku in posledično selitev garderob ter drugih klubskih prostorov neposredno ob igrišče.

Stari mački podaljšali pogodbo
Najnovejši novinec v dresu Koprčanov je 21-letni bočni vezist Peter Stojanović, ki bo poskušal na Bonifiki dobiti več igralnih minut, kot jih je pri Olimpiji. Iz Pulja je prišel še en vezist Siniša Linić, nekdanji nogometaš Hajduka. Pogodbo s "kanarčki" so za eno sezono podaljšali Milan Osterc, Amir Karič, Enes Handanagić in Ermin Hasić, za dve pa Igor Nenezić. Klub je zapustil Nebojša Kovačević, ki se je vrnil v Novo Gorico.

Olimpija zmagala v Zagrebu
Olimpija je novince in cilje predstavila v četrtek. Poleg treh mladeničev iz Interblocka (Matic Fink, Filip Valenčič in Antonio Mlinar Delamea) je najbolj zveneča okrepitev nekdanji reprezentančni vratar Aleksander Šeliga. Stožice so med drugim zapustili Tomo Šokota in Damir Botonjić ter pomočnik trenerja Aleš Čeh in kondicijski trener Martin Magister.
V soboto so nekoliko oslabljeni zmaji gostovali v Zagrebu in tamkajšnji istoimenski klub ugnali z 2:1. Strelca za zmaje sta bila Dare Vršič s prostega strela in Adnan Bešić. V četrtek bo Olimpija ob proslavi stoletnice ljubljanskega nogometa gostila Partizan. Zeleno-beli so pred kratkim predstavili tudi nove drese, priprave pa so začeli že 8. junija.

Demirović končal kariero
Novogoričani so prvi trening opravili v sredo, do začetka prvenstva pa se bodo za teden dni preselili tudi v Prekmurje. Enes Demirović je končal kariero in bo morda ostal v klubu kot trener mlajših rodov. Zanimivo bo videti, kakšna bo usoda še enega izmed zaščitnih znakov belo-modrih v zadnjih letih Admirja Kršića, ki mu je potekla pogodba. Želi si ostati v mestu vrtnic, a za zdaj dogovor še ni sklenjen.

Ihbeisheh iz Ajdovščine v Velenje
Rudar iz Velenja se bo iz domačega kraja konec meseca umaknil na priprave v Kranjsko Goro. "Knape" je zapustil Fabijan Cipot, ki je po poti trenerja Roberta Pevnika odšel v Muro 05, do zdaj pa so pripeljali pet novincev. Iz "propadlega" Primorja je prišel Jaka Ihbeisheh. Novi trener je nekdanji prvi mož Maribora in CM Celja Milan Djuričić.

Dabanović v Celju
Tudi Celjani se lahko pohvalijo z novim imenom v trenerskem štabu. Pomočnik Damjana Romiha in trener vratarjev je postal nekdanji reprezentančni čuvar mreže Mladen Dabanović. Areno Petrol so zapustili nekateri znani nogometaši (Danijel Brezič, Gorazd Zajc ...), prvi novinec pa je 19-letni Tadej Kotnik, dozdajšnji član tretjeligaša Simer Šampiona.

Superpokal 8. julija v Mariboru
Nafta je izgubila veliko nogometašev in se bo še naprej borila za preživetje. Naslonila se bo na domače igralce in na tiste, ki bodo pripravljeni igrati za majhno plačo.

V torek bo izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije razpravljal o tem, ali bosta v prvi ligi v prihodnji sezoni igrala še Triglav in Mura 05. Novo državno prvenstvo se bo predvidoma začelo 16. julija, že 8. julija pa bo v Ljudskem vrtu tekma superpokala med Mariborom in Domžalami, za katero je bilo najprej predvideno, da bi jo odigrali v Ljubljani, a so jo nato preselili na Štajersko.

Dogajanje na "tržnici" po klubih
Maribor:
Prišli:
Dalibor Volaš (Šerif), Agim Ibraimi (Nafta), Dragan Jelič (Willem II)
Odšla: Luka Krajnc (Genoa), Tomislav Pavličić (?)

Domžale:
Prišli:
Žiga Kous (Mura 05), Rudi Vancaš Požeg (Kolpa), Miroslav Grbić (Šmartno), Dejan Gerić (Interblock)
Odšli: Sead Zilić (?), Matic Seferovič (?), Darko Brljak (Hit Gorica)

Luka Koper:
Prišla:
Siniša Linić (Istra), Peter Stojanović (Olimpija)
Odšel: Nebojša Kovačević (Hit Gorica)

Olimpija:
Prišli:
Matic Fink (Interblock), Filip Valenčič (Interblock), Aleksander Šeliga (Sparta Rotterdam), Djordje Ivelja (Nasaf Qarši), Antonio Mlinar Delamea (Interblock)
Odšli: Zoran Zeljković (?), Damir Botonjić (?), Tomo Šokota (?), Peter Stojanović (Luka Koper)

Hit Gorica:
Prišli:
Nebojša Kovačević (Luka Koper), Darko Brljak (Domžale), Uroš Celcer (Bela krajina), Dejan Žigon (Bela krajina)
Odšli: Anže Rupnik (?), Admir Kršić (?), Enes Demirović (končal kariero), Luka Volarič (?)

Rudar:
Prišli:
Petar Stojnić (Triglav), Jaka Ihbeisheh (Primorje), Gregor Fink (CM Celje), Dejan Purišić (Aluminij), Matej Podlogar (Interblock)
Odšla: Fabijan Cipot (Mura 05), Denis Grbić (?)

CM Celje:
Prišel:
Tadej Kotnik (Simer Šampion)
Odšli: Roki Štraus (?), Gorazd Zajc (?), Goran Alenc (?), Danijel Brezič (?), Gregor Fink (Rudar)

Nafta:
Odšli:
Nemanja Jozić (?), Luka Prašnikar (?), Simon Pavel (Mura 05), Matic Maruško (Mura 05), Slaviša Dvorančič (?), Sait Idrizi (?), Marko Balažic (?), Igor Lazić (?), Dejan Komljenović (?), Nikola Oluić (?), Agim Ibraimi (Maribor)