V Fazaneriji v nedeljo ne bo tekme Mura - Olimpija. Foto: Aleš Fevžer
V Fazaneriji v nedeljo ne bo tekme Mura - Olimpija. Foto: Aleš Fevžer
Slobodan Vuk
Domžale želijo v Evropo. Foto: Aleš Fevžer
Rodolfo Vanoli
Trener Kopra Rodolfo Vanoli je januarja praznoval 50. rojstni dan. Foto: Aleš Fevžer
Gregor Bajde
Celjani se bodo poskušali zadržati v sredini lestvice. Foto: Aleš Fevžer
Enis Đurković
Najboljši strelec lige Enis Đurković se bo poleti iz Triglava preselil v Olimpijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dejan Žigon
Dejan Žigon je z devetimi zadetki najboljši strelec Gorice. Foto: Aleš Fevžer
Jernej Javornik
Jernej Javornik je novi trener Rudarja. Foto: MMC RTV SLO
Aluminij
Aluminij bo najbrž bil bitko za obstanek. Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič

Kljub trudu organizatorjev in poskusom, da se pripravi travnata površina, je v Fazaneriji po obilici snega in dežja v zadnjih dneh zmagala narava. Tekma bo tako najverjetneje odigrana 13. marca, ko je na sporedu tudi preložena tekma 17. kroga med Rudarjem in Mariborom.

V soboto zvečer preklopite na TV Slovenija 2
Od prihodnjega kroga dalje, ko bo na sporedu derbi med Olimpijo in Mariborom, boste lahko praviloma vsako soboto ob 20.00 eno tekmo spremljali v prenosu na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Po 21 krogih ima najverjetnejši novi (stari) prvak Maribor na vrhu lestvice s tekmo manj devet točk prednosti pred Ljubljančani. Glede na to, da sta se ti dve ekipi gledalcem že predstavili na prvi tekmi četrtfinala Pokala Slovenije, se v tokratnem zapisu posvečamo preostalim osmim moštvom.

Domžale še bolj samozavestne
Domžale v pomlad vstopajo s štirimi točkami zaostanka za Olimpijo. Jeseni so navdušile z izjemnimi izidi v gosteh, kjer so bile najuspešnejše moštvo. Na 11 tekmah so zbrale kar 25 točk, celo dve več kot Maribor, ki je sicer odigral eno tekmo manj. So pa zato točke zelo slabo zbirale na domačem igrišču. Samo 10 na prav toliko tekmah so jih osvojile, kar jih uvršča na zadnje mesto v ligi po uspešnosti doma. Že nedeljska tekma proti Luki Koper, neposrednemu konkurentu za tretje mesto, bo morda nakazala, ali bodo "ravbarji" spomladi ob Kamniški Bistrici kaj bolj uspešni.
V petek so lahko končno trenirali na svojem stadionu na naravni travi, potem ko so med pripravami vse tekme odigrali na umetni in tam opravili tudi večino treningov. Na "generalki" so z 1:0 ugnali sosede iz Radomelj. Poškodovan je vratar Gregor Zabret, ki si je ta teden poškodoval ramo na tekmi reprezentance do 17 let in naj bi počival dva meseca. Novo ime v najmlajši ekipi v ligi je 19-letni bočni branilec Erik Janža, ki se je uveljavil pri Muri. V Domžalah ga imajo za nekakšnega naslednika Tadeja Apatiča. Poleg Janže sta novinca še prekaljeni napadalec Dragan Čadikovski (nazadnje Koper) in Grk Charis Kostakis (PAS Giannina). 22-letni vezist se je med drugim šolal tudi pri Ajaxu. Cilj Domžal je seveda uvrstitev v Evropo.

Koper privabil tri tuje nogometaše
Koprčani se na pripravljalnih tekmah (njihov najbolj prestižen tekmec je bil Partizan (1:2)) niso preveč izkazali z učinkovitostjo, tudi na zadnjem srečanju proti mladincem ne. Dobili so jo le z 1:0. Najvišjo zmago so sicer dosegli nad Jadranom iz Dekanov (5:0), ko je trikrat zadel novinec Jean Philippe Mendy. 25-letni francoski napadalec afriških korenin je po nekaj letih igranja v Romuniji (Dinamo Bukarešta, Cluj, Petrolul) nazadnje nosil dres italijanskega četrtoligaša Spala.
Stari znanec slovenskih zelenic Goran Galešić je na Bonifiko prišel kot prost igralec, potem ko se je njegov prejšnji klub, belgijski Beerschot, znašel v hudi finančni krizi. Tretji nov obraz med "kanarčki" je 24-letni vezist Andrea Migliorini, nekdanji kapetan mladincev Udineseja, ki je igral še za Livorno, Pro Patrio, Spal in zadnjega pol leta za Unione Venezio. Strokovni štab je pozimi okrepil pomočnik glavnega trenerja Alen Ščulac. Po operaciji kolena še ni povsem pripravljen Mitja Lotrič, ki trenira po posebnem programu. Čadikovski je odšel v Domžale, Milan Bubalo pa se je vrnil v matični klub Hajduk Kula.

Kaj bo v Celju pokazal Zajc?
Celjani so po odhodu Marijana Pušnika na Japonsko dobili novega trenerja Miloša Rusa, dolgoletnega selektorja mlajših slovenskih reprezentanc. Največji minus predstavlja odhod izkušenega Marka Tuomasa Kolsija na rodno Finsko, najbolj zveneča okrepitev pa je mladi Miha Zajc, eden največjih talentov v slovenskem nogometu. Primorec se je jeseni ob debiju v Prvi ligi (to je bila tudi njegova edina tekma v tem tekmovanju!) izkazal na srečanju Olimpija - Mura, ko je dosegel dva zadetka. Na Areni Petrol bo igral kot posojeni nogometaš Brava. Pri prestopu Senegalca Youssouja Loja se je zapletlo pri zdravniškem pregledu, tako da se je vrnil v Vicenzo.
Zaradi težjih poškodb Rus spomladi ne bo mogel računati na Marija Močića, Iztoka Močivnika, Tadeja Gabra in Stefana Ristovskega. Klub se bo poskušal dokončno finančno stabilizirati, igralcem so tako v zimskem premoru znova nekoliko znižali plače. Celjskemu prvoligašu, ki ima možnost zagotovitve evropske vozovnice tudi v pokalu, bo znova pomagal strokovnjak za marketing Darko Klarič. Tudi Celjani so vse treninge in tekme v pripravljalnem obdobju opravili na umetni travi. V Novi Gorici, kjer bodo v soboto odprli spomladanski del sezone, niso zmagali že šest let.

Kranjčani neuspešno lovili Palibrka
Triglav je bil najprijetnejše presenečenje jeseni, saj v času samostojne Slovenije tako visoko (je na 6. mestu) še ni kotiral. Povrh vsega se je uvrstil še v polfinale pokala, Enis Đurković (po sezoni se seli k Olimpiji) pa je z 10 zadetki najboljši strelec lige. Izkazal se je tudi med pripravami. Ekipa ni doživela veliko sprememb. Iz italijanskega drugoligaša Crotoneja se je v staro jato vrnil spretni Alen Krcić, ki bo okrepil vezno vrsto.
Na začetku priprav je s Triglavom treniral tudi mladi domači up, 20-letni Uroš Palibrk, ki je jeseni kot posojeni nogometaš Milana igral za Lierse. V Kranju so upali, da bi mogoče Palibrk spomladi lahko znova oblekel Triglavov dres, toda naposled je ostal v Belgiji. Kranjčani v Mariboru, kjer v soboto začenjajo pomlad, še niso osvojili točke.

Težki časi za "vrtnice"
V Novi Gorici so znova v neprijetni finančnem položaju. Nogometaši so napovedali bojkot treningov, če jim vodstvo ne bo poplačalo zaostalih obveznosti. Že prej je predsednik društva Robert Vrtovec na rednem občnem zboru naznanil, da s 1. junijem nepreklicno odstopa s tega mesta, odstopili pa bodo tudi vsi člani izvršnega odbora.
Trenutno je klub igralcem, dobaviteljem in zaposlenim dolžan nekaj deset tisoč evrov, za nekaj manj denarja pa ima tudi terjatev, so pred dnevi sporočili štirikratni državni prvaki. Belo-modri so sicer zadovoljni z opravljenim med pripravami. Nova imena v moštvu so nekoč že ljubljenec novogoriških navijačev, 30-letni Jani Šturm, Saša Aleksander Živec in branilec Klemen Jerkič. Kris Jogan je odšel k Rijeki.

Trojka na začelju v boj za obstanek
Rudar ima po odhodu Aleša Čeha za pomočnika Srečku Katancu v reprezentanci novega trenerja. To je 37-letni Jernej Javornik, ki se lahko pohvali, da je kar 15 let igral za Velenjčane. V lanski sezoni in v jesenskem delu letošnje sezone je zelo uspešno vodil drugoligaša Roltek Dob. Njegov pomočnik je Spasoje Bulajič. Igralski okrepitvi sta David Kašnik (Aluminij) in Mate Eterović (Mura).
Prvi tekmec Rudarja bo v nedeljo Aluminij, ki je Velenjčane letos izločil iz pokala (po 11-metrovkah) in dobil tudi obe medsebojni tekmi v prvenstvu. Nogometaši iz Kidričevega se bodo najbrž še trdo borili za obstanek.
Za njimi je na lestvici samo Mura, ki je po burni zimi doživela največ sprememb. Kljub številnim odhodom je uspelo ljudem v Fazaneriji sestaviti zanimivo ekipo, okrepljeno z nekaj posojenimi člani Maribora (Rajko Rep, Alen Ploj, Aleš Majer). Obstanek bodo Sobočani lovili z novim (starim) trenerjem Antejem Šimundžo.
Zimski prestopi
MARIBOR
Prišla:
Nusmir Fajić (Mura 05), Matija Smrekar (Charleroi)
Odšli: Nikola Komazec (Suphanburi, Tajska), Matic Črnic (Aluminij - posoja), Rajko Rep (Mura - posoja), Alen Ploj (Mura - posoja), Aleš Majer (Mura - posoja), Matej Radan (Dravinja - posoja), Matjaž Kek (Dravinja - posoja)

OLIMPIJA

Prišla: Dejan Gerić (Domžale), Nemanja Mitrović (Bologna), Adnan Bešić (Aluminij)
Odšla: Inigo Sarasola (Beasain, Španija), Davor Škerjanc

DOMŽALE

Prišli: Charis Kostakis (PAS Giannina, Grčija), Dragan Čadikovski (Luka Koper), Erik Janža (Mura 05)
Odšli: Dejan Gerić (Olimpija), Nik Cimprič (Roltek Dob), Jure Škafar (Kalcer Radomlje), Saša Aleksander Živec (Gorica - posoja), Luka Vrhunc (Kalcer Radomlje - posoja), Lamin Diallo (Triglav), Darko Topić

KOPER

Prišli: Andrea Migliorini (Unione Venezia), Goran Galešić (Beerschot, Belgija), Jean Philippe Mendy (Spal)
Odšli: Romeo Filipović, Milan Bubalo (Hajduk Kula), Dragan Čadikovski (Domžale)

CELJE

Prišli: Miha Zajc (NK Bravo - posoja), Alexander Srdić (BASK Beograd), Aleksandar Bajić (ZTE, Madžarska)
Odšli: Matej Rapnik (Muangthong, Tajska), Nikola Ivanović (Javor), Marko Tuomas Kolsi

TRIGLAV

Prišli: Lamin Diallo (Domžale), Alen Krcić (Crotone), Nejc Zupančič (Kranj)
Odšli: Marko Roškar (Zavrč), Rok Dolžan (Šenčur), Dejan Dimitrov (Kranj - posoja), Blaž Šujica (Kranj - posoja), Rok Brajič

GORICA

Prišli: Jani Šturm (Brda), Klemen Jerkič (Adria Miren), Saša Aleksander Živec (Domžale - posoja)
Odšel: Kris Jogan (Rijeka)

RUDAR

Prišla: David Kašnik (Aluminij), Mate Eterović (Mura 05)
Odšel: Jaka Bizjak (Šmartno - posoja)

ALUMINIJ

Prišli: Sandro Bloudek (Široki Brijeg), Matic Črnic (Maribor - posoja), Rade Jovanović (Simer Šampion), Emir Hodžurda (Bosna), Dorijan Ožvald (Ivančna Gorica), Gorazd Zajc (Vratko Dogoše)
Odšli: David Kašnik (Rudar), Marko Kmetec (končal kariero), Gregor Režonja (Krka), Uroš Poljanec (Pohorje), Adnan Bešić (Olimpija), Blaž Brezovački

MURA 05

Prišli: Filip Draković (vrnitev v ekipo), Rajko Rep (Maribor - posoja), Alen Ploj (Maribor - posoja), Aleš Majer (Maribor - posoja), Vedran Vinko (Metz), Aleš Luk, Josip Mlinarić (Inter Zaprešić), Marko Šimić (Belchatow), Dardan Idrizi (Pribram, Češka), Saša Lalović
Odšli: Nusmir Fajić (Maribor), Dragan Jelić (Kapfenberg), Mate Eterović (Rudar), Erik Janža (Domžale), Denis Kramar (Widzew Lodž), Rok Buzeti (Zavrč), Nino Kouter (Zavrč), Leon Sreš (Zavrč), Stanley Aborah (Ferencvaros), Kisisavo Matusiwa (Telstar, Nizozemska), Emmanuel Boakye