Haris Kadrić je prvi zadetek v letošnji sezoni dosegel le minuto po vstopu v igro. Foto: www.alesfevzer.com
Haris Kadrić je prvi zadetek v letošnji sezoni dosegel le minuto po vstopu v igro. Foto: www.alesfevzer.com

Sedem krogov pred koncem Prve lige položaj spominja na sezono 2017/18, ko je odločal zadnji krog. Tudi v tej sezoni bi se lahko zgodilo, da bo odločitev padla šele 22. julija. Torej eno leto in devet dni po prvi tekmi letošnje sezone, ko je v Sežani gostoval Aluminij.

Dino Skender je vodil le 22 tekem članske ekipe Osijeka. V naslednjem mesecu ga čaka velik izpit. Avgusta bo nato vodil Olimpijo v Evropi, potem ko je predsednik Milan Mandarić ocenil, da Safet Hadžić ni primeren strateg za evropske tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Dino Skender je vodil le 22 tekem članske ekipe Osijeka. V naslednjem mesecu ga čaka velik izpit. Avgusta bo nato vodil Olimpijo v Evropi, potem ko je predsednik Milan Mandarić ocenil, da Safet Hadžić ni primeren strateg za evropske tekme. Foto: www.alesfevzer.com

Po katastrofalni predstavi in polomu proti Bravu z 0:5 v sredo zvečer v Stožicah so bili Ljubljančani pod velikim pritiskom. Dino Skender je bil do zdaj v članskem nogometu le glavni trener Osijeka za pol sezone in še nikoli se ni boril za naslov. Uspel je dvigniti zmaje, ki niso dopustili Domalčanom velikih priložnosti. Ostrostrelec Ante Vukušić je dvakrat zatresel okvir vrat, v zadnji minuti rednega dela pa je Haris Kadrić obdržal Olimpijo na prvem mestu pred derbijem.

Kadrić: Na derbi gremo dvignjenih glav
Vstopil je v 89. minuti namesto Luke Menala in minuto zatem dosegel zadetek, ki bi se lahko ob koncu sezone izkazal za odločilnega v boju za naslov. Vsekakor bo Ljubljančanom dal pravo injekcijo samozavesti pred nedeljskim obračunom vodilnih.

"Vedno, ko dobim priložnost, skušam maksimalno pomagati ekipi. Zelo sem vesel, da gremo na derbi dvignjenih glav. To je dobra popotnica. Novi trener je stavil na trdno obrambo. Poudaril je, da je ključno, da zadržimo ničlo zadaj. Zadeti v zadnji minuti je še slajše," je povedal napadalec, ki je v letošnji sezoni zadel prvič.

Green Dragonsi seveda niso manjkali tudi ob Kamniški Bistrici. V drugem polčasu so z baklami prekinili tekmo za nekaj trenutkov. Predsedniku Milanu Mandariću, ki je trpel na tribuni, so namenili nekaj sočnih kletvic in mu s transparentom sporočili, da ga ne želijo več v klubu. Foto: www.alesfevzer.com
Green Dragonsi seveda niso manjkali tudi ob Kamniški Bistrici. V drugem polčasu so z baklami prekinili tekmo za nekaj trenutkov. Predsedniku Milanu Mandariću, ki je trpel na tribuni, so namenili nekaj sočnih kletvic in mu s transparentom sporočili, da ga ne želijo več v klubu. Foto: www.alesfevzer.com

Skender v dveh dneh uspel dvigniti ekipo
36-letni Skender si je po koncu tekme pošteno oddahnil: "Pristop je bil odličen, bili smo disciplinirani in odgovorni. Zmaga je popolnoma zaslužena, saj smo bili večji del tekme boljši. Fantom ni bilo lahko, saj je bil zadnji poraz res šokanten. Vse so iztisnili iz sebe v težkem položaju."

"Zavedal sem se, da bo to tekma polna izzivov. V dveh dneh sem skušal psihološko dvigniti ekipo, delali smo še nekatere taktične stvari. Pregledal sem zadnje tekme Domžal in videl, da so nevarni iz protinapadov. Zaprli smo poti do naših vrat. Domžalčani si niso priigrali nobene večje priložnosti, čeprav je bila tekma napeta do konca," je dodal Skender, ki je letos skrbel za mladinski pogon v Osijeku.

Priprave na derbi bodo zdaj precej lažje: "Verjetno je bila ta tekma v Domžalah za nas še težja kot bo derbi v naslednjem krogu. Analizirali bomo to tekmo. Prepričan sem, da smo lahko optimistični."

Vrhunci tekme Olimpija - Domžale

Djuranović: V zadnji minuti je prišlo do padca koncentracije
Domžalčani so še vedno v težkem položaju, saj imajo na osmem mestu le dve točki naskoka pred Triglavom. V zadnjih sedmih krogih jih čaka krčevit boj za obstanek, saj se ne želijo srečati z Gorico v dodatnih kvalifikacijah.

"Razočarani smo, saj smo odigrali dobro proti Olimpiji, ki je na prvem mestu. Fantje so prikazali disciplinirano in odgovorno igro, ne glede na vse težave, ki jih imajo. Na obeh straneh ni bilo veliko priložnosti. V zadnji minuti je prišlo do padca koncentracije, zmanjkalo nam je moči, ni bilo prave reakcije pred vrati pri golu. Nesrečno smo prejeli gol. Prikazana igra nam lahko vliva nek optimizem in verjamem, da lahko gremo naprej. Olimpija ima zelo kakovostne posameznike. Bili so zelo motivirani," je razmišljal trener Dejan Djuranović, ki je pred tedom dni nasledil Andreja Razdrha.

Skender: Po letih sem neizkušen, po ostalih kriterijih pa ne

Vuklišević: Razočaranje je res veliko
Tudi branilec Damjan Vuklišević je bil zelo potrt: "Razočaranje je res veliko. Dobro smo se pripravili na Olimpijo. Vedeli smo, kaj nas čaka. Njihove napadalce smo zaustavili. Tako moramo nadaljevati in izidi bodo kmalu prišli. Čakali smo na protinapade, a nam ni uspelo. Še vedno verjamemo v obstanek."

Analiza po tekmi Maribor - Rudar z izjavami

Handanović: Prvenstvo se zmaguje na malih tekmah
Vse je že kazalo, da bodo Mariborčani začeli tekmo v Ljudskem vrtu z možnostjo skoka na vrh lestvice. Srečanje v Domžalah se je končalo 40 minut pred začetkom tekme med Mariborom in Rudarjem. V prvem polčasu so imeli vijoličasti velike težave, Sanjin Lelić je zapravil dve veliki priložnosti. Veteran Jasmin Handanović je preprečil zadetek Miča Kuzmanovića.

Bajde povedel Maribor v vodstvo

Handanović je bil v nedeljo star 42 let, štiri mesece in 24 dni. Postal je najstarejši igralec v zgodovini Prve lige. Znova se je izkazal in pustil precej boljši vtis kot Kenan Pirić na prejšnjih srečanjih. Zelo zanimivo bo videti, koga bo Sergej Jakirović postavil v vrata v Stožicah.

"Daleč od tega, da bi bila to lahka zmaga. Rudar je v izgubljenem položaju in do konca prvenstva nima več kaj za izgubiti, lahko se le predstavi v dobri luči. Izkazali so se za težkega tekmeca. Naša prednost je širina kadra in to moramo unovčiti. Precej smo premešali začetno postavo in to se je poznalo. Nekateri še niso igrali 90 minut pred tem. Prvenstvo se zmaguje na malih tekmah, na derbiju se lahko vse zgodi," je poudaril Handanović, ki je v Prvi ligi debitiral leta 1997.

Jakirović: Največji optimisti niso verjeli, da bomo prednost Olimpije stopili na točko
Jakirović je le 13 mesecev starejši od Handanovića. V dveh tednih je uspel vijoličaste dvigniti iz četrtega na drugo mesto. Ni veliko manjkalo, pa bi celo zavzel vrh. Morda ga bo naslednjo nedeljo v Stožicah, ko bo na zelenico zagotovo poslal udarno enajsterico. Rok Kronaveter je bil tokrat kaznovan, Amir Dervišević in Felipe Santos pa sta v zadnjih tednih dokazala, da si zaslužita mesto v začetni enajsterici.

Tavaresov četrti gol v letošnji sezoni

"Le izid kaže rutinsko zmago. Opozarjal sem, da bo to najtežja tekma, saj so nam vsi že vnaprej vpisali tri točke. Rudar igra dober nogomet, nevaren je iz protinapadov. V prvem polčasu smo jim poklonili tri žoge in Rudar je imel tri čiste matne položaje. Nismo prejeli nobenega gola in drugi polčas smo nato odigrali precej bolj organizirano. Po golu Tavaresa za 2:0 smo rutinsko pripeljali srečanje do konca," je razlagal strateg Maribora, ki je že pred tekmo opozarjal na neugodne Velenjčane.

"V četrtek smo igrali v Kranju in potrošili smo veliko energije, zato sem namerno rotiral v postavi. Videl sem na koga lahko računam. Najprej se bomo spočili, nato pa se mirno pripravili na derbi. Niti največji optimisti niso verjeli, da bomo prednost Olimpije stopili na točko. Po derbiju nas čakata še tekmi s Celjem in Muro in do konca bo še zelo zanimivo. Prvenstvo se vedno osvaja na teh preostalih tekmah," je še dodal 43-letnik iz Mostarja.

Beršnjak: Če iz tako lepih priložnosti ne dosežeš gola, nimaš tu kaj iskati
Velenjčani so zadnjo zmago v Prvi ligi dosegli 22. maja lani v Celju. Od avgusta bodo igrali v drugi ligi, kjer pa bodo med favoriti, če bodo uspeli zadržati nosilce igre.

Santos po lepi akciji zaključil za 3:0

"Če proti Mariboru iz tako lepih priložnosti ne dosežeš gola, nimaš tu kaj iskati. Mojim izbrancem nimam kaj zameriti. Maribor ima širok kader in to je velika prednost v zadnjih minutah, " je povedal Domen Beršnjak, ki je že peti trener na klopi Rudarja v tej težki sezoni.

Trifković: Vso sezono ne uspemo sestaviti dveh dobrih polčasov
Kapetan Damjan Trifković je dodal: "V prvem polčasu smo imeli tri 100-odstotne priložnosti, a jih nismo izkoristili. Maribor je unovčil edino. Po drugem zadetku Maribora je padla morala. Vso sezono ne uspemo sestaviti dveh dobrih polčasov. Te serija traja res že predolgo. Nimamo samozavesti in to se pozna. Upam, da bomo kmalu prišli do prve zmage."

Začelo se je odštevanje do derbija, ki bo v nedeljo ob 20.45 v Stožicah. Maribor je zadnji prvenstveni poraz na največjem stadionu v Sloveniji doživel 15. marca 2014. Olimpija je bila boljša z 2:0, a takrat je bila daleč od šampionske ekipe. Trener je bil Milorad Kosanović, ki se res ni proslavil na klopi Ljubljančanov. Zanimivo, da so bile tudi takrat tribune prazne zaradi razgrajanja navijačev na derbiju 13 dni pred tem.

Olimpija na nedeljski derbi s točko naskoka pred Mariborom