Olimpiji na zadnjih tekmah ne gre po načrtih. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpiji na zadnjih tekmah ne gre po načrtih. Foto: www.alesfevzer.com

Lani so prvaki Celjani po 36 krogih zbrali 69 točk, letos jih bo novi prvak najverjetneje še manj. Edino Olimpija lahko namreč ta izkupiček s štirimi zmagami izboljša. Da vodilni ekipi nikakor nista prepričljivi, sta pokazali tudi njuni tekmi v torek in sredo, ko sta prvi polčas obe končali brez strela v okvir vrat!

Mariboru je proti Taboru v drugem polčasu vendarle uspel preobrat (2:1), s čimer je zmagal šele četrtič v spomladanskem delu prvenstva. "V prvem polčasu smo bili rezervirani, celo preveč previdni, gotovo smo poskušali odigrati na malce drugačen način. V drugem polčasu smo bili dobri, z menjavami smo v napadu dobili živost in malo več globine. Seveda smo veseli treh točk," si je oddahnil trener Simon Rožman, ki v Ljubljani zaradi kartonov ne bo mogel računati na Marcosa Tavaresa in Blaža Vrhovca.

Djuranović za rojstni dan dobil najboljše darilo, zmago nad Olimpijo

Rdeči alarm

Dan po zmagi si je s tribune v Domžalah v živo ogledal poraz Olimpije proti moštvu, s katerim tudi sam v prejšnjih dveh tednih ni imel dobrih izkušenj. Toda derbi lahko vseeno pričakuje vsaj nekoliko mirnejši kot njegov kolega na klopi Ljubljančanov Goran Stanković. Olimpija je po nizu 15 tekem brez poraza v zadnjih treh krogih dvakrat izgubila in osvojila samo točko proti Aluminiju.

"Mogoče je kriv pritisk, ki si ga fantje sami naredijo v glavi. Jaz jim psihološkega bremena nisem naložil. Najbolj me boli, da na tako pomembni tekmi nismo imeli strelov v okvir vrat, to ni v redu. Mogoče je to znak za rdeči alarm, da se fantje prebudijo in stopimo skupaj. Če se za nekaj boriš, se mora videti želja od prve do zadnje minute. V prvem polčasu smo bili res bledi, v drugem smo se malo prebudili, ampak premalo. S takšno igro težko prideš do treh točk. Najtežje delo za trenerja je dvigniti fante iz takšnega položaja, je pa sestavni del športa. Pričakujem malo več samozavesti, da se ne bojiš napak in neuspeha," je povedal Stanković, ki je pogrešal kaznovana Timija Maxa Elšnika in Radivoja Bosića ter bolnega Enrika Ostrca, v prvem polčasu pa ostal še brez poškodovanih Antonia Delamee Mlinarja in Matica Finka.

"Od prve minute smo šli v tekmo neodločno, lahko bi rekel celo zaspano. Iskreno ne vem, kaj je razlog za to. Nismo prevzeli dovolj tveganja, Domžale so to izkoristile in hitro povedle z 2:0. Med polčasom smo se pogovorili, želeli preobrniti izid in šli odločno v drugi polčas, a žal se danes ni izšlo in Domžale so zasluženo zmagale. Moramo se dobro pogovoriti, derbi proti Mariboru bo naš popravni izpit. Verjamem v soigralce in celoten strokovni štab, da se bomo pobrali in pokazali pravi obraz. Nič še ni izgubljenega," je komentiral Nik Kapun. Olimpija je tekmo končala z dvema streloma v okvir vrat.

V sredo tekma istih tekmecev še v pokalu

Trener Domžal Dejan Djuranović je bil lahko veliko zadovoljnejši. Njegovi fantje so mu priigrali najlepše darilo za 53. rojstni dan. "Bilo je kar nekaj čestitk, a najbolj sem si želel to zadnjo, da fantje odigrajo dobro tekmo in da smo na koncu nagrajeni za ves trud z zmago, ki smo si jo želeli. Čestitke in zahvala fantom za prikazano oziroma odigrano. Povsem zaslužena zmaga."

Kaj je bilo odločilno za uspeh? "Mislim, da to, da smo v zadnjem času v dobri formi, da je energija v ekipi na visoki ravni. Pričakovali smo, da bomo energetsko boljši od Olimpije, imeli smo tudi en dan več časa za počitek. Namen je bil tudi, da jih z nekim ritmom poskušamo 'ubijati' oziroma da jih držimo visoko stran od naših vrat. Mislim, da smo skozi vso tekmo dominirali in imeli nadzor nad tekmo."

Domžalčani so naredili velik korak proti uvrstitvi v Evropo, kar je bil njihov cilj že pred sezono. Prihodnjo sredo bodo na domačem stadionu znova gostili Olimpijo v polfinalu Pokala Pivovarna Union.

Guberac po porazu: Igrali smo proti Muri in sodnikom

Rezervista zadela za preobrat Mure

Mura se je s tretjo zaporedno zmago Olimpiji približala samo na tri točke zaostanka, Mariboru pa na zgolj eno. Ima 55 točk, lani jih je v celotni sezoni osvojila 56.

V vetrovnem prvem polčasu se je na suhem igrišču bolje znašel Koper, v drugem pa sta preobrat za slavje z 2:1 zrežirala rezervista Staniša Mandić in Tomi Horvat, ki sta se med strelce vpisala prvič v tej sezoni.

"Ni bilo prijetno dobiti zadetka dve minuti pred koncem prvega polčasa na takšen način, saj smo na zadnjih tekmah zelo dobro igrali na t. i. druge žoge. Najpomembnejše je bilo, da smo ostali psihološko stabilni, da smo se dogovorili o taktičnih zadevah in z rošadami prišli do res prigaranih treh točk," je poudaril Ante Šimundža. Proti boju za naslov prvaka še vedno ne pogleduje, ampak skromno ponavlja: "Po tihem si želimo Evropo."

Guberac: Do zdaj sem bil tiho, zdaj pa ne bom več

Koprčani so bili nezadovoljni s sojenjem Davida Šmajca, v drugem polčasu so zaradi igranja z roko od njega zahtevali dve 11-metrovki. Predsednik Kopra Ante Guberac je bil besen: "Mislim, da danes Koper nikakor ni imel možnosti zmagati, saj smo igrali proti Muri in proti sodnikom. Malo preveč je, to ni slučajno. Očitno smo nezaželeni v tej ligi. To ni prvič, dogajalo se je tudi na prejšnjih tekmah. Naštejem vam lahko sedem, osem tekem, na katerih smo bili grobo oškodovani, pred kratkim proti Gorici, tudi na prejšnjem gostovanju pri Muri in tako naprej. Do zdaj sem bil tiho, zdaj pa ne bom več. Marsikaj lahko naredimo, lahko tudi bojkotiramo pokal. Se bomo odločili. Na takšen način ne mislim več peljati fantov na igrišče."

Mariboru v drugem polčasu uspel preobrat proti Sežani
Zadetki s tekme med Bravom in Celjem

33. KROG

Sobota ob 15.00:
CB24 TABOR SEŽANA – CELJE

Ob 17.15:
MURA – BRAVO

Nedelja ob 15.00:
GORICA – DOMŽALE

Ob 16.45:
OLIMPIJA – MARIBOR
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

Ob 20.00:
KOPER – ALUMINIJ


Preostale tekme vodilnih štirih klubov

34. KROG

Sobota, 15. maja/nedelja, 16. maja:
CELJE – OLIMPIJA
MARIBOR – GORICA
ALUMINIJ – MURA
DOMŽALE – KOPER

35. KROG

Sreda, 19. maja:
MURA – DOMŽALE
KOPER – MARIBOR
OLIMPIJA – TABOR

36. KROG

Sobota, 22. maja:
BRAVO – OLIMPIJA
MARIBOR – MURA
DOMŽALE – ALUMINIJ


Lestvica:
OLIMPIJA          32 16 10  6 44:26 58
MARIBOR           32 15 11  6 58:39 56
MURA              32 15 10  7 42:23 55
DOMŽALE           32 13 12  7 47:34 51
KOPER             32 11  9 12 38:44 42
BRAVO             32  9 13 10 33:33 40
CB24 TABOR SEŽANA 32 11  7 14 37:40 40
ALUMINIJ          31  7 11 13 23:41 32
CELJE             32  8  7 17 27:40 31
GORICA            31  5  8 18 21:49 23