Nafto bržkone čaka težka prvoligaška sezona. Foto: MMC RTV SLO
Nafto bržkone čaka težka prvoligaška sezona. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Prašnikar
Bojan Prašnikar, ki je lani ob koncu sezone prevzel Rudar, ostaja v Velenju. Foto: MMC RTV SLO
Luka Elsner
Luka Elsner se je po stečaju Austrie iz Celovca vrnil v Domžale. Foto: EPA
Primorje
Primorje se ubada s težkimi finančnimi razmerami. Foto: MMC RTV SLO
Triglav
Nogometaši Triglava so v majskih dodatnih kvalifikacijah izločili Interblock. Foto: MMC RTV SLO

Deset klubov, med katerimi sta dva "novinca" (Primorje in Triglav), znova čaka naporno leto s 36 krogi. Po včerajšnji seji izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije je jasno, da liga deseterice ostaja tudi v sezoni 2011/12, razprava o spremembi tekmovalnega sistema pa bo tekla še naprej. Tudi o tem smo pred začetkom sezone povprašali predstavnike desetih prvoligašev, ki so med drugim odgovarjali na naša vprašanja o ciljih, višini proračuna, pripravah in favoritih za naslov slovenskega prvaka.

Najprej vam predstavljamo pričakovanja Nafte, Rudarja, Domžal, Primorja in Triglava.
Marjan Dominko, športni direktor NK Nafta:
V Lendavo je prišlo veliko novih igralcev. Za zdaj je naš cilj ne biti tam, kjer si na lestvici nihče ne želi biti. Glede na to, koliko denarja smo imeli na razpolago, smo zadovoljni s prestopnim rokom. Bilo je precej stresno, a sestavili smo dostojno ekipo, ki se bo lahko borila v prvi ligi. Nekaj igralcev je še na tržišču, mogoče bomo vzeli še koga, veliko je seveda odvisno od financ. Skoraj je že treba "čarati". Proračun je bil že za lansko sezono precej skrčen v primerjavi z letom prej, letos je še toliko bolj drastično. Največji plus v primerjavi s prejšnjo sezono vidim v mladosti naše ekipe. Lani smo najbolj računali na izkušenost, po jesenskem delu smo bili tretji, nato pa popustili. Čeprav je bila uvrstitev (6. mesto) najboljša v zgodovini kluba, smo bili gotovo sposobni doseči precej več, kot smo iztržili na koncu. Zaradi poškodb se nam je porušil koncept. Med favorite bi uvrstil Koper, ki je zelo dobro sestavljena ekipa, tudi pripravljalne tekme so to pokazale, in Maribor. Druge ekipe so glede na prestopni rok velika neznanka. Gorica je imela spomladi dobro polsezono, tu je še Olimpija. Mislim, da Koper in Maribor nekoliko odstopata, drugi klubi pa so izenačeni. Naš klub bolj podpira idejo o ligi z 12 klubi, moje osebno mišljenje pa je, da je treba precej pretehtati, koliko klubov lahko igra v prvi ligi. Licenčne zahteve so visoke, upam, da jih bo izpolnilo čim več klubov.

Miran Jalušič, direktor NK Rudar:

Naš cilj je kar visok. Želimo se uvrstiti na mesta, ki vodijo v Evropo. Nekaj osvežitev v naši ekipi je bilo, nekaj igralcev je odšlo. S pripravami smo zadovoljni, trenerji so svoje delo opravili zelo pozitivno in kvalitetno. Da so priprave uspele, so pokazale tudi prijateljske tekme. Mislim, da se je delalo zelo dobro. Proračun je takšen kot lani, približno milijon evrov, s spremembami v igralskem kadru smo nekoliko privarčevali. Največji plus je, da smo priključili nekaj mladih igralcev, tudi šest ali sedem mladincev iz lastnih vrst. To je zelo pomembno, saj si klub želi graditi moštvo iz lastnega kadra. Žal se je tako kot lani poškodoval Mirza Mešić, ki pa pridno trenira, zato pričakujemo, da bo po štirih, petih krogih lahko kvalitetno odigral vso tekmo. Najverjetneje bomo angažirali še enega napadalca. Liga bo znova težka, hitro si lahko na vrhu, hitro pa tudi spodaj. Maribor, Koper in Domžale so gotovo ekipe, ki bodo z nami krojile vrh. Tu so še nekatere mlade ekipe: Celje in prenovljena Nafta, ki je vedno trda in čvrsta. Mislim, da bo prvenstvo zanimivo. Kar se tiče razprav o tekmovalnem sistemu, glede na dogajanje v Sloveniji in možnosti za domače igralce v našem klubu menimo, da bi bila za slovenski nogomet prava liga 12.

Matej Oražem, športni direktor NK Domžale:
Naši cilji ostajajo nespremenjeni že nekaj sezon, to je priti na mesta, ki vodijo v evropske pokale. To je edina pot, da se spromovirajo klub in igralci ter da morda kakšen naš igralec odide v tujino. Priprave smo opravili v domačem okolju, tudi iz finančnih razlogov. Zelo nas veseli, da sta se Luka Elsner in Ivan Knezović vrnila nazaj. Z njima smo bili v stiku ves čas, ko nista bila v klubu, hitro smo se dogovorili, da se vrneta. Z Nedzbedinom Selimijem smo že sklenjeno pogodbo prekinili, razhajali smo se v pogledu sestave ekipe, bil je razočaran nad mestom v ekipi. S tem ni nič narobe, razšli smo se v prijateljskem tonu. Nace Kosmač in Lucas Horvat sta pomembni pridobitvi v napadu, kjer smo imeli lani nekaj težav. V celoti smo zadovoljni, ekipa je veliko boljša kot tista ob koncu lanske sezone. Ni potrebe, da bi še koga panično iskali, če bo odprta še kakšna možnost, pa jo bomo skrbno preučili. Proračun je nekaj več kot en milijon evrov, enako kot lani. Tudi glede poškodb je zadeva veliko boljša kot lani. Pomlajevanje, ki smo ga imeli lani, prav tako ne bo izostalo. Mlajši igralci bodo lahko prišli do izraza, za sabo pa imajo trdnejše moštvo. Od drugih ekip je zelo dobro moštvo sestavil Maribor, zanimivo bo videti, kako bodo ti mladi igralci skupaj delovali. Rudar ima kompaktnost, na klopi je Bojan Prašnikar. Vrh bosta mogoče krojila še Koper in Olimpija. Koper bo imel velik manko, če ne bo igral Miran Pavlin. Olimpija je pokazala slabosti v Evropi, a prepričan sem, da se bo pobrala. Moje osebno mnenje je, da bi bila za slovenski nogomet boljša liga 12 ob strogem pogoju licenciranja. Mogoče komu ni všeč, da bodo morali vsi klubi zmanjšati apetite, a vsi igralci se bodo morali zavedati, da slovenska liga ni kraj, kjer se da zaslužiti, ampak odskočna deska za tujino. Liga 12 bi bila boljša že zaradi popularizacije nogometa, osebno nisem navdušen, da grem gledat trikrat ali štirikrat isto ekipo.

Branko Bakaršič, podpredsednik NK Primorje:
Imeli smo težave, ker smo pozno dobili licenco za drugo ligo. Ne skrivamo, da imamo velike zaostanke z izplačili, krizo v gradbeništvu občutimo tudi mi. Nemogoče je sanirati klub v enem mesecu, mislim pa, da bomo v boju s težkim položajem vsaj tako uspešni kot lani. Od vseh klubov smo imeli najmanj časa za pripravo in sestavo ekipe, manj kot en mesec. Mislim, da bomo dokaj normalno tekmovali. Dobili smo ustrezno število igralcev, Hrvata Željko Tomić in Neven Čuturilo sicer še ne moreta igrati. Prvo tekmo bomo tako začeli nekoliko hendikepirani. Imamo željo, da bi poiskali še dva vezna igralca, da bi bila ekipa bolj kvalitetna. Načrtujemo, da nam bo to uspelo do 15. avgusta. Amer Jukan je na preizkušnji v Romuniji, vendar za nas še ni odpisan. Potrebujemo tudi še enega vratarja. Proračun celega kluba je nekaj manj kot milijon evrov, približno enako kot lani, ko smo igrali v drugi ligi. Osnovni cilj letos je seveda obstanek v ligi. Gradnja stadiona gre po načrtih, pričakujemo, da bomo v od 10 do 14 dneh dobili tudi gradbeno dovoljenje za dela na parkirišču. Konec gradnje bo konec avgusta ali v začetku septembra, stadion pa bo imel 1.600 sedišč. Favorit za naslov je zame Maribor, veliko pričakuje tudi Koper, za njima verjetno najbolje stojita Celje in Domžale. Stališče našega kluba je, da bi raje videli ligo 12, predvsem zaradi tega, ker bi bilo manj stroškov in manj tekem. Prav tako bi bila manjša tekmovalna borba glede izpada, zato klubi s sredine lestvice ne bi bili prisiljeni v višanje proračuna. Dva ali trije klubi, ki so finančno manj sposobni, bi se borili za obstanek, tisti klubi, ki so v sredini, pa bi igrali z manjšim proračunom. Liga bi bila bolj zanimiva, prva liga bi prišla v nova okolja. Mislim, da bi bila s tega vidika tudi večja gledanost, čeprav je težko točno reči.

Miran Šubic, direktor ND Triglav 2000:
Naš cilj je vedno isti. Ne glede na to, kje igramo, je naš cilj, da zmagamo na vsaki tekmi. Vedno želimo zmagati, poraza pa ne smemo jemati tragično. Triglav ni klub, ki bi bil na nogometnem trgu pomemben dejavnik. Predvsem je klub, ki vzgaja lastne igralce, nekatere tudi za prodajo v tujino. Ekipo smo sestavili tako, da bi privabili čim več gledalcev, to pa želimo doseči z nogometom tempa, hitrosti, agresivnosti in znanja, če ga je kaj. Priprave smo opravili doma, imeli pa smo malo časa, saj se je prvenstvo s kvalifikacijami zavleklo. A igralci so ostali v nekem ritmu in smo lahko kar zadovoljni. Kakšen natančno bo proračun, še ne vemo. Glede na proračun, bomo na repu lestvice klubov, kar se tiče nogometa, pa ne. Želeli smo biti primerljivi z drugimi klubi (do milijon evrov), a temu ni mogoče zadostiti. Prva liga je priložnost, da animiramo gorenjsko gospodarstvo, da nam pomaga, predvsem pa si želimo poln stadion. Morda imamo prostor še za enega igralca ali izjemoma dva, ne bo pa nobenih velikih senzacij. Mislimo, da smo pridobili nekaj kakovostnih igralcev, ki nam bodo pomagali uresničiti zastavljene cilje. Vrnitev Jalna Pokorna je dobra novica za nas. Janez Aljančič tudi trenira z nami, vendar je njemu prioriteta tujina. Za zdaj na tem mestu ne potrebujemo igralca, ni pa izključeno, da se ne bomo dogovorili. V Triglavu nismo poznavalci prvoligaškega nogometa, a si želimo, da bi jo cenili trenerji, igralci in vsi, ki v njej delajo. Če jo bomo cenili mi, jo bodo tudi gledalci, in če jo bodo gledalci, bomo dobili realno sliko slovenskega nogometa. V denarju so omejitve, v delu in pristopu pa jih ni. Sanjarjenja o visokem profesionalizmu je konec, ne samo v nogometu, tudi v košarki, rokometu in še kje. Slovenski šport bo moral biti natančna kopija slovenskega gospodarstva. Ko bomo nehali govoriti o milijonih evrov, nam bo vsem lažje. Glede debate okrog razširitve lige na 12 klubov, je naše stališče, da podpiramo razvoj nogometa in da podpiramo disperzijo. Treba je dati priložnost manjšim okoljem, nogomet si zasluži toliko klubov kot košarka in rokomet. Glede na regionalno statistiko bi bila to lahko prava rešitev.