Maribor je v najboljšem položaju za naslov prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor je v najboljšem položaju za naslov prvaka. Foto: www.alesfevzer.com

Mariborčani in Koprčani so zadnjo medsebojno tekmo v tej sezoni odigrali na zadnji aprilski dan, mesec maj pa bo dal odgovor o tem, kdo bo osvojil naslov državnega prvaka. Dvoboj v Ljudskem vrtu je pred 7200 gledalci bolje začel domači kolektiv, ki je povedel z golom Mudrinskega, za goste je izenačil Osuji.

Sorodna novica Po remiju na derbiju vodilnih v Ljudskem vrtu ostaja boj za naslov odprt

Ognjen Mudrinski je s 16 goli zdaj prvi strelec slovenskega prvenstva, trener Maribora Radovan Karanović pa odkrito pogreša napadalni učinek tudi od drugih pomembnih članov ekipe. Mariborčani morajo v zadnjih treh tekmah sezone zadržati prvo mesto, pri tem pa jih čakata še dve gostovanji. O možnostih Maribora in Kopra pred zaključkom prvenstva so v najnovejši epizodi nogometnega podkasta Žoga je okrogla govorili nogometni reporterji radijske športne redakcije.

Precej skrbi v Mariboru
"V Mariboru vsi, tako v klubu kot zunaj njega, vedo, da v zadnjih treh krogih ne bo lahko. Navijači, privrženci kluba so precej zaskrbljeni. Ni ravno ogromno tistih, ki bi bili prepričani o devetih točkah na zadnjih treh tekmah. Za Maribor bo absolutno nujno, da se poleg Mudrinskega prebudi še nekdo, težko si je predstavljati, da bi ekipa vse preostale tekme dobila le z goli svojega prvega napadalca," utrip iz Maribora povzema Jože Pepevnik.

Boštjan Janežič ob raznolikosti koprskega napada hvali tudi trenerja Zorana Zeljkovića: "Koprčani so lahko po tekmi v Mariboru bolj zadovoljni s točko. V drugem polčasu so igrali dobro, sploh Jelić Balta in Vešner Tičić sta v zvezni vrsti igrala izjemno tekmo. Trener Zeljković opravlja težaško delo, sploh po poškodbi Barišića je dobro razdelil kolektivno igro med napadalce in nekoliko zaprl zvezno vrsto. Po tekmi v Mariboru je sicer govoril, da ima širok kader, a se s tem ne strinjam. Zdi se, da povečini računa na dvanajst, trinajst igralcev, nima veliko adekvatnih zamenjav. Pri Kopru bo tudi od uspeha v finalu pokala odvisno, kako bo potekal zaključek njihove sezone."

Sorodna novica Karanović: Kar nekaj igralcev bi moralo dati več. Vsakič ne more odločiti Mudrinski.

Spet o sodniških odločitvah
V 33. krogu prvenstva so veliko prahu dvignile tudi sodniške odločitve, sploh dosojeni rdeči karton celjskemu branilcu Davidu Zecu na tekmi proti Muri (ki je pozneje po preobratu zmagala s 3:1) in enajstmetrovka v korist Domžal proti Aluminiju. "Na tekmi v Celju ni toliko zbodla v oči napačna odločitev kot vztrajanje z njo. Da imaš kot sodnik na voljo VAR in ga ne uporabiš ... Velikokrat se je tudi v močnejših ligah zgodilo, da so sodniki izključili igralca in potem svojo odločitev popravili oz. preklicali. Prav nihče med ljudmi, s katerimi sem se pogovarjal, ni bil mnenja, da je bila odločitev sodnika Matkoviča v Celju pravilna," o najspornejšm trenutku kroga pravi Marko Cirman in nadaljuje: "Škoda, ker je sodnikova odločitev ustavila izjemno tekmo, 40 minut gledljivega nogometa je bilo predtem. Za petek zvečer ni bilo malo ljudi, dobro vzdušje je bilo, potem pa so sodniki v svoji oholosti vse uničili. Mura je sicer tudi z igralcem več morala odigrati dobro, da je obrnila izid, zato si zasluži vse pohvale."

Ivica Osim je bil nogometni filozof
Ena od prvih nogometnih novic zadnjih dni je bila nekoliko širše sicer smrt Ivice Osima. Sarajevčan, ki je kot igralec in trener velik pečat pustil v domačem Željezničarju, pozneje pa tudi na klopi Jugoslavije in graškega Sturma, je v nedeljo umrl nekaj dni pred svojim 81. rojstnim dnem. "Ivica Osim je sicer v polfinalih in finalih izgubljal, redko je šel do konca s svojimi ekipami, a je bil nogometni filozof. Videl je korak naprej, spoštoval je igralce, razmišljal je o nogometu. Tudi takrat, ko je proti koncu 80. let sestavljal jugoslovansko reprezentanco, je šel proti nogometnim menedžerjem, ni gledal na t. i. republiški ključ in npr. Srečko Katanec je zaradi dela, in ne zaradi tega, ker je bil Slovenec, igral v njegovi ekipi," se legendarnega trenerja spominja Boštjan Janežič.

Nogometno omizje je tokrat med drugim govorilo tudi o nestalni formi Olimpije, njenem boju za tretje mesto z Muro, Radomljah, ki so si zagotovile obstanek in evropskih klubskih tekmovanjih, ki tako kot državna prvenstva gredo proti koncu. Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora.

Maribor in Koper po remiju nadaljujeta boj za naslov