Etien Velikonja se je izkazal z lepim zadetkom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Etien Velikonja se je izkazal z lepim zadetkom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dejan Mezga
Dejan Mezga je na svoj 26. rojstni dan zrežiral preobrat. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maribor
Mariborčane v letošnjem državnem prvenstvu bržkone čaka težja naloga kot lani. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maribor
Mariborčane že v torek čaka povratno srečanje 2. predkroga Lige prvakov proti Dudelangeu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sporna 11-metrovka za zmago Maribora
Vijoličasti v zadnjih minutah do preobrata

Pred 1.600 gledalci v Ljudskem vrtu so povedli Novogoričani, potem ko je v 68. minuti z glavo zadel Aris Zarifović. Šok za domače je bil toliko večji, saj je sodnik Vojko Goričan malo pred tem izključil Nejca Mevljo. Etien Velikonja je v 80. minuti izenačil, nato pa se je zgodil najspornejši trenutek na tekmi. Po prerivanju Roberta Berića in Alena Jogana je Goričan (ne)upravičeno pokazal na belo točko, ki jo je izkoristil Dejan Mezga.
Če se je športni direktor Maribora Zlatko Zahović po superpokalni tekmi z Domžalami pritoževal nad sojenjem, potem se po uvodni prvenstveni tekmi nima kaj pritoževati. Vijoličasti so imeli namreč odlično sojenje ...

Vabljeni k sodelovanju v Nostradamusu.

Milanič številnim namenil počitek
Domači trener Darko Milanič tekme ni začel z najmočnejšo postavo, saj se je odločil, da bo pred povratnim obračunom 2. predkroga Lige prvakov z Dudelangeem spočil nekatere igralce. Tako v ekipi ni bilo Marcosa Tavaresa, Agima Ibraimija, Aleša Mejača, Željka Filipovića, Mitje Vilerja, Aleksandra Rajčevića ... Po uvodnem otipavanju sta s streli od daleč poskusila najprej "Goričan" Vito Plut, nato pa še Joao Gabriel Da Silva, vendar sta oba merila mimo vrat. Pred gostujočimi vrati je bilo nevarneje v 30. minuti, ko je Aleš Mertelj z glavo podal žogo v sredino kazenskega prostora, kjer je Berić streljal čez gol. Malo pozneje je na drugi strani dlani Marka Pridigarja ogrel Sandi Arčon. V 39. minuti je Dejan Mezga prodrl skozi gostujočo obrambo, vendar nato z leve strani meril mimo vrat. Sledil je še poskus z glavo Berića, toda Simčič je bil na mestu. Statistika "slabega" 1. polčasa govori o rahli premoči domačih: streli v okvir vrat - 2:1 in posest žoge - 57:43.

Velikonja ni kaznoval napake Simčiča
V 51. minuti se je po napaki Simčiča, ki je zgrešil žogo, velika priložnost ponudila Etienu Velikonji. A ta se je, namesto da bi z žogo potegnil proti praznim vratom, zapletel, tako da so mu gostujoči branilci izbili žogo. V 63. minuti je Hit Gorica ostala brez Nejca Mevlje, ki je zaradi vlečenja za dres prejel še drugi rumeni karton, kar je pomenilo predčasno pot v slačilnico.

Zarifović šokiral vijoličaste
Številčne prednosti pa Maribor ni izkoristil. Nasprotno, v 68. minuti je povedla Hit Gorica. Po podaji Gorana Galešića iz kota je bil najvišji v skoku Aris Zarifović, ki je z glavo premagal Pridigarja. Že pred tem je Milanič v igro poslal Daliborja Volaša in Dragana Jelića, tako da je Maribor igral s štirimi napadalci.

Mezga sodeloval pri obeh zadetkih
Vijoličasti so pritisnili proti goriškim vratom in v 80. minuti izenačili. Mezga je podal iz kota, na bližnji vratnici pa je goriške branilce prehitel Velikonja in s konico nogometnega čevlja poslal žogo mimo Simčiča. Dve minuti pozneje je po prerivanju z Joganom na robu kazenskega prostora padel Berić, kar je sodnik Goričan označil za enajstmetrovko. Odločitev je bila sporna, saj videoposnetek prekrška ni potrdil oziroma je Berić "hitro" padel. Zanesljivi izvajalec z bele točke je bil Mezga, ki je enajstmetrovko izvajal dvakrat. Obakrat uspešno - v zgornji desni kot Simčičevih vrat. Končno razmerje strelov v okvir vrat je bilo na strani gostov - 8:5.
DRŽAVNO PRVENSTVO
PRVA LIGA SI, 1. krog

MARIBOR - HIT GORICA 2:1 (0:0)
1.600; Velikonja 80., Mezga 83./11-m; Zarifović 68.
RK: N. Mevlja 63./Hit Gorica

Maribor: Pridigar, Vidović, Arghus , Trajkovski, Mertelj (65./Volaš), Cvijanović, Milec, Da Silva (60./Jelić ), Mezga (90./Filipović), Berić, Velikonja.

Hit Gorica: Simčič, Zarifović , N. Mevlja , M. Mevlja , Franklin, Galešić (91./Martinović), Buzeti, Kovačević, Jogan, Arčon (67./Gregorič), Plut (87./K. Jogan).

Nedelja ob 18.00:
TRIGLAV - NAFTA

MURA 05 - LUKA KOPER

Ob 19.00:
RUDAR - DOMŽALE

Ob 20.00:
OLIMPIJA - CM CELJE

Sporna 11-metrovka za zmago Maribora
Vijoličasti v zadnjih minutah do preobrata