Kliton Bozgo je z Mariborom v sezoni 1999/2000 igral tudi v skupinskem delu Lige prvakov. Na fotografiji ob nogometašu Bayerja iz Leverkusna Vratislavu Grešku. Foto: EPA
Kliton Bozgo je z Mariborom v sezoni 1999/2000 igral tudi v skupinskem delu Lige prvakov. Na fotografiji ob nogometašu Bayerja iz Leverkusna Vratislavu Grešku. Foto: EPA

Najodmevnejša kadrovska novica prejšnjih dni je imenovanje novega trenerja Maribora. To je postal 43-letni Hrvat Sergej Jakirović, ki je do nedavnega deloval pri hrvaški prvoligašinji Gorici in v lanski sezoni navdušil, saj se je novinka v ligi do zadnjega borila za evropska mesta.

Po mnenju Jožeta Pepevnika je izbira Jakirovića predvsem jasen signal novega mariborskega športnega direktorja o drugačni usmeritvi kluba: "Oliver Bogatinov se je odločil za novo ime iz tujega prostora, nepovezano s slovenskim nogometom, tako da nihče, ne novinarji in navijači, ne more imeti predsodkov o novem trenerju. Bogatinov je tu pokazal pogum, kar pa je dobro, če želi kot športni direktor čim prej pustiti svoj pečat. Jakirović je pri Gorici s precej limitirano zasedbo igral previden, "gverilski" nogomet, zdaj pa bo prvič v karieri vodil ekipo, od katere se bo pričakovalo, da bo v svoji ligi prevladovala na igrišču."

Poleg ugibanja in debate o scenarijih za vrnitev dogajanja na slovenske prvoligaške stadione po koncu epidemije so sogovorniki prisilni nogometni premor izkoristilili za izbor najboljše enajsterice v zgodovini slovenskega prvenstva.

Najboljša enajsterica Prve lige po izboru omizja podkasta "Žoga je okrogla"

Vratar: Jasmin Handanović;

Branilci: Gregor Židan, Marinko Galič, Miran Srebrnič in Sebastjan Gobec;

Vezisti: Dejan Djuranović, Enes Demirović in Nastja Čeh;

Napadalci: Kliton Bozgo, Marcos Tavares in Štefan Škaper.

Žoga je okrogla s02e19: Izbor najboljše enajsterice v zgodovini prve lige

Soglasno sta bila v idealno enajsterico izbrana Dejan Djuranović in Štefan Škaper. Nekdanji vezist Djuranović je v majicah Olimpije in Maribora osvojil kar devet naslovov državnega prvaka, napadalec Škaper pa je v devetih prvoligaških sezonah pri Beltincih in Muri dosegel kar 130 golov in je še vedno drugi najboljši strelec tekmovanja.

Na mestu vratarja je omizje kolebalo med Jasminom Handanovićem in Markom Simeunovićem, v obrambnem delu ekipe so poleg skupno izbranih glasove prejeli še Robert Englaro, Bojan Jokić, Marko Šuler in Edin Hadžialagić. Boštjan Janežič je med na koncu izbranimi branilci izpostavil Mirana Srebrniča: "Trd, neizprosen igralec, voditelj obrambe, vodja kluba. Ob vseh uspehih Gorice so bili sicer pod sojem žarometov napadalci, tudi takrat mlada Birsa in Burgić, ampak je bil prav Srebrnič tisti, ki je že takrat na igrišču imel vse skoraj trenersko pod nadzorom in držal goriške vajeti."

V idealni enajsterici se je znašel tudi rekorder po številu nastopov v prvi ligi, Celjan Sebastjan Gobec. O njem Marko Cirman: "Bil je zelo konstanten, celjski navijači so lahko vedno računali nanj. Spomnim se njegovih projektilov, ko sem na Skalni kleti na tekmah pobiral žoge. Nekoč mu je proti Korotanu uspel gol skoraj s polovice igrišča, ko sem že pomislil, da bom moral po žogo. Igral je tudi brez daljših odsotnosti in poškodb in skorajda bi postal celjski Totti. Samo enkrat je šel za pol leta v belgijski Sint-Truiden, a se je hitro vrnil."

Največ različnih kandidatov je omizje ponudilo pri zveznih nogometaših, kjer so poleg zgoraj izbranih glasove prejeli še Samir Zulić, Simon Sešlar, Miran Pavlin, Dare Vršič in Rok Kronaveter, manj dilem pa je bilo v napadu. Trojec Bozgo-Tavares-Škaper je dobil prednost pred Sebastjanom Cimirotičem in Zoranom Ubavićem.

"Se mi zdi, da je vzpon Maribora neločljivo povezan s pojavo in vzponom Marcosa Tavaresa. Zasluge izven igrišča gredo v veliki meri Zlatku Zahoviču, med igralci pa je bil prav Tavares najpomembnejši za preporod kluba in evropski status Maribora," je o prvem strelcu tekmovanja povedal voditelj Luka Petrič, tudi vas pa vabimo, da v komentarjih poveste svoje mnenje in izberete svojo idealno enajsterico prvih skorajda tridesetih let slovenskega nogometnega prvenstva.

Podkast Žoga je okrogla je na voljo tudi na spletni strani Vala 202 in pri vašem ponudniku podkastov.