Naslov branijo Japonke, ki so bile najboljše pred štirimi leti v Nemčiji. Foto: Reuters
Naslov branijo Japonke, ki so bile najboljše pred štirimi leti v Nemčiji. Foto: Reuters

mo svetovno prvenstvo v nogometu za ženske, kjer bo prvič zbranih 24 reprezentanc.

Večina bi najbrž pričakovala, da jih bo vsaj polovica iz Evrope, toda stara celina prispeva le tretjino udeleženk. Ob prvem snidenju ženskih reprezentanc na svetovnem prvenstvu, ki je bilo kar 61 let po prvem moškem svetovnem prvenstvu, se je na kitajskem zbralo 12 držav. Osem let pozneje, ko so prvenstvo prvič gostile Združene države Amerike, se je za lovoriko potegovalo 16 izbranih vrst, tokrat bo konkurenca še večja. Posledično pa se bo prvenstvo s treh tednov razpotegnilo na ves mesec, saj se bo vse skupaj končalo s finalom na prvo julijsko nedeljo v olimpijskem Vancouvru.

Najbrž je za večino veliko presenečenje, da bo sklepni turnir v Kanadi, ki je na moškem nogometnem zemljevidu skorajda ni zaslediti - razen če ste izjemen poznavalec in spremljate že uvodne kroge v predtekmovanju v Severni in Srednji Ameriki. Današnja otvoritvena tekma med domačinkami in Kitajkami bo v neki meri tudi nekoliko simbolična. Kitajke so namreč na začetku vedno merile zelo visoko in ob začetkih je bilo prav iz Kitajske čutiti največ pritiskov, da je mednarodna zveza prižgala zeleno luč. Za svetovno prvenstvo za nogometašice še vedno pravijo, da je to otrok nekdanjega predsednika Brazilca Joaa Havelanga, ki je bil predhodnik zdaj izjemno osovraženega Švicarja Seppa Blatterja, ki v pisarni v Švici preživlja zadnje predsedniške tedne in mesece. V Kanadi so se zares potrudili pri izvedbi. Lani so tam kot generalko pripravili prvenstvo za mlade igralke. Prvenstvo bo gostilo šest mest po celotni deželi javorjevega lista. Prodanih je že več kot milijon vstopnic, toda dosedanji rekord na eni tekmi ni ogrožen. Noben izmed stadionov namreč ne premore 90.185 sedežev, kolikor je bilo gledalcev na finalu pred 16 leti v Pasadeni, ko so domačinke po izvajanju kazenskih strelov premagale Kitajke. Prav zanimivo pa je, da so Združene države gostile tudi prvenstvo štiri leta pozneje, ki so ga na Kitajskem morali odpovedati zaradi ptičje gripe.

Američanke in Nemke so do zdaj osvojile po dva naslova. Na vrhu so bile še Norvežanke in Japonke, ki bodo v prihodnjem mesecu branilke naslova. Nazadnje v Nemčiji so v finalu premagale prav Američanke, že predtem pa visoko favorizirane domačinke, ki so presenetljivo na domačem prvenstvu ostale brez odličja in brez vozovnic za olimpijski nastop v Londonu. Ne glede na dogajanje v Kanadi bodo Nemke zagotovo zraven znova v Riu, saj so evropske prvakinje. Na stavnicah najbolje kaže Američankam, ki so s šestimi kolajnami za zdaj tudi daleč najuspešnejše. Ženski nogomet pa se na zelo visoki ravni zdaj igra že na vseh celinah, tako da lahko pritrdimo tistim, ki pravijo, da je pred nami najbolj kakovosten ženski nogometni turnir doslej. Ob spremljanju nogometa pa bomo navsezadnje lahko povsem pozabili na vse zdrahe iz nogometnih pisarn.

Dare Rupar, Val 202