Jens Lehmann se je s to obrambo zapisal v zlato evropsko zgodovino in zgodovino kluba iz Londona. Foto: Reuters
Jens Lehmann se je s to obrambo zapisal v zlato evropsko zgodovino in zgodovino kluba iz Londona. Foto: Reuters
Diego Forlan
Diego Forlan je imel najlepšo priložnost na tekmi. Foto: Reuters
Thierry Henry (desno)

Topničarji so povratno tekmo odigrali taktično zrelo in ostali nepremagani na deseti tekmi zapored (rekorden niz v katerem koli evropskem tekmovanju). Edini strel v okvir vrat Villarreala so sprožili tik pred koncem, ko je poskusil Thierry Henry. Dobro so onemogočali pripravo igre rumeni podmornici, ki ji je 20 minut pred koncem začela pojenjati sapa.

Rešilna bilka se je pojavila v 90. minuti po prekršku Gäela Clichyja nad Jose Mariem, a je izkušeni Nemec izbral pravo smer in argentinskemu zvezdniku Juanu Romanu Riquelmeju ubranil strel z bele točke. Lehmann je tako spet potrdil, da ga nemški selektor Jürgen Klinsmann ni zaman imenoval za prvega vratarja na domačem SP-ju.

Villarreal ni izkoristil priložnosti
Varovanci trenerja Manuela Pellegrinija so bili precej bolj nevarni, a so svoje priložnosti nespametno zapravljali. Že od začetka tekme so skušali s hitro in kombinatorno igro razbiti trdno angleško obrambo, v kateri je namesto Philippa Senderosa igral veteran Sol Campbell, a prišli do redkih pravih priložnosti.

Napadalec Guillermo Franco je dvakrat nevarno streljal z glavo po podaji branilca Javija Vente. V 41. minuti se je izkazal Arsenalov vratar, v 48. minuti pa je žoga zletela nekaj centimetrov mimo vrat. Isti napadalec je v 65. minuti pripravil zlato priložnost Diegu Forlanu, ki pa je grdo zgrešil.

Henry: Trdo smo delali
Da Arsenal ni imel napadalnih ambicij, je po tekmi priznal tudi kapetan Thierry Henry: "Danes smo odigrali tekmo, nabito z željo in s predanostjo. Čeprav me ni bilo veliko v konici napada, smo trdo delali."

Lehmann postavil evropski rekord
Veliki junak Arsenalove uvrstitve v finale Jens Lehmann, ki je nepremagan že 12 ur in 25 minut - rekord na evropskih tekmovanjih, se ni strinjal s sodniško odločitvijo o enajstmetrovki: "Naše moštvo si je zaslužilo finale, saj smo se resnično borili. Zdelo se je, kot da igramo v krču, potem pa še ta enajstmetrovka, ki je sodnik ne bi smel dosoditi."

Londonski trener Arsene Wenger meni, da si je Arsenal finale zaslužil: "Izločili smo Real Madrid, Juventus in Villarreal in imamo vsako pravico biti v finalu. S tem dosežkom je moje devet let in pol dolgo delovanje v Arsenalu popolno in je najlepša nagrada za zaupanje, ki sem ga bil tu deležen."

Francoz ni skoparil niti s pohvalami na račun nasprotnika: "Mislim, da je igral Villarreal zelo dobro. V celoti gledano so bili taktično in tehnično izvrstni in sploh nismo mogli preiti na njihovo polovico."


Villarreal        0 - 0        ARSENAL
---------------------------------------
Barbosa               Lehmann          
Venta                 Eboue            
Pena                  Toure            
Alvarez               Campbell         
Arruabarrena **       Flamini *        
Riquelme              Hleb             
Josico *              Fabregas         
Senna                 Gilberto         
Sorin                 Ljungberg        
Forlan                Reyes **         
Franco                Henry            
-------- izid prve tekme - 0:1 --------
* 63./Jose Mari       * 9./Clichy      
** 83./Roger          ** 69./Pires     
Sodnik: Valentin IVANOV (Rusija)       
                                       

Sreda ob 20.45:
BARCELONA - MILAN