Prva tekma 1/16-finala Evropske lige med Mariborom in Sevillo se je končala z 2:2, povratno tekmo pa so dobili Španci z 2:1. Foto: Aleš Fevžer
Prva tekma 1/16-finala Evropske lige med Mariborom in Sevillo se je končala z 2:2, povratno tekmo pa so dobili Španci z 2:1. Foto: Aleš Fevžer
Aleksander Rajčević
Aleksander Rajčević za Maribor igra od leta 2010. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Rajčević potrdil, da ni osumljenec

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so v četrtek na območju policijskih uprav Maribora in Kopra izvedli hišne preiskave zaradi domnevnega prirejanja nogometnih tekem. Kaznivih dejanj je osumljenih pet ljudi, starih od 27 in 34 let, z območja Maribora in okolice Kopra, eden pa trenutno živi v tujini.

Rajčevića naj bi nagovarjali
Po poročanju medijev so krojenja izidov osumljeni Željko Stokanić, Matej Ozim, Anis Dulić, nekdanji nogometaš Maribora Erdan Bečiri in nogometaš Janez Vrenko, ki igra za islandski klub Thor. Policija je obiskala tudi člana Maribora Aleksandra Rajčevića, ki naj bi mu Stokanović in Dulić predlagala, da pomaga prirediti izid tekme Evropske lige med Mariborom in Sevillo.

Pripravljen sodelovati z ustreznimi organi
"Nisem osumljenec, med njimi je moj dober prijatelj iz mladih let. Ne morem verjeti, lahko samo povem, da nisem prejel nobenih nagrad, da nisem priredil nobene tekme. Trenutno sem še vedno v velikem šoku. Pripravljen sem sodelovati s pristojnimi organi, v kolikor bo to treba," je na novinarski konferenci pretresen povedal Rajčević. Ali mu je bila ponujena podkupnina, pa je odgovoril: "Tega ne bom komentiral. Trenutno sem v velikem šoku, glede vsega, kar se je zgodilo. Ni prizadelo samo mene, pač pa vso mojo družino, ne bi govoril dalje."

Maribor igralcu zaupa
Pred novinarje je stopil tudi direktor Maribora Bojan Ban: "Razumemo, da je Maribor kot največja športna institucija v Mariboru zelo zanimiv za javnost. Z vso odgovornostjo stopam pred vas. V številnih medijih ste zasledili različne zgodbe okrog našega igralca in z vso odgovornostjo lahko zagotovim, da klub našemu igralcu v tej zgodbi popolnoma zaupa. 'Rajče' je bil in je v vsem tem času, odkar je z nami, tako na igrišču in ob njem vzor in od vseh v klubu ima maksimalno podporo. Bistvo je, da 'Rajče' v tej zgodbi ni osumljenec."

Rajčević že trenira
Ban je še povedal, da nihče v klubu ni vedel za preiskavo: "V klubu se ni nihče pojavil, da bi nas na to opozoril. Nisem seznanjen z vsebino preiskave, vse kar vemo je, da Rajčević ni osumljenec in da ni priprt, kot so poročali nekateri mediji. Včeraj je bil na treningu in tudi danes ga vidite tukaj."

Postopek uveden junija lani
Predkazenski postopek je bil uveden junija lani na podlagi podatkov, ki jih je NPU pridobil v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja. Osumljenci naj bi bili povezani z mednarodno kriminalno združbo, ki se od leta 2009 dalje ukvarja s podkupovanjem poklicnih nogometnih igralcev zato, da s prirejeno igro zagotovijo vnaprej dogovorjene izide nogometnih tekem. To jim je omogočilo, da so lahko na podlagi vnaprej dogovorjenih rezultatov na različnih športnih stavnicah vplačevali pravilno napovedane stave, iz katerih so imeli zagotovljene dobitke.

Rajčević potrdil, da ni osumljenec