Po vrnitvi Francesca Tottija je Roma začela mleti vse pred seboj. Foto: EPA
Po vrnitvi Francesca Tottija je Roma začela mleti vse pred seboj. Foto: EPA
Laurent Blanc
Laurent Blanc se zaveda, da bodo morali njegovi varovanci zaustaviti predvsem Tottija. Foto: EPA
Zlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimović se je na Weserstadionu pripravljal na obračun z Werderjem. Foto: EPA
Nogometaši Marseilla
Nogometaši Marseilla potrebujejo zmago nad Atleticom za osvojitev tretjega mesta v skupini D. Foto: EPA

V Ligi pravkov je v skupinah od A do D že znanih pet potnikov v osmino finala, najbolj vroče pa bo vsekakor v skupini A. V vodstvu je Roma, ki je v uvodnem krogu doživela šokanten poraz na Olimpicu proti Cluju, potem pa je dobila tri tekme. Z zmago nad Bordeauxom bi Rimljani celo prehiteli favorizirani Chelsea in si priigrali povratno tekmo osmine finala na domačem igrišču.

Blanc se zaveda kvalitet Tottija
"Totti ni le navaden igralec Rome. On je izjemen, pravi steber ekipe. Francesco je navdih za svoje soigralce, ki ob njegovi prisotnosti na igrišču delujejo precej bolje. Velikokrat lahko tudi sam odloči srečanje, najbolj pomembna bo obramba, priložnosti za kakšen gol se bodo potem hitro ponudile," je povedal trener Bordeauxa Laurent Blanc. Prvo medsebojno tekmo so varovanci Luciana Spallettija gladko dobili (1:3).

Rimski derbi je pomenil prelomnico
Roma je v Serii A nanizala pet zmag zapored, vse se je obrnilo po zmagi nad Laziem na prestižnem rimskem derbiju (1:0), ki ga je odločil Julio Baptista. Brazilski napadalec je že v Franciji zabil dva gola, s Tottijem pa se odlično ujameta. Zobe bosta stisnila Mirko Vučinić in David Pizarro, ki ju mučijo bolečine v kolenu. Branilec Max Tonetto (poškodba ahilove tetive) in Alberto Aquillani (poškodba mišice) ne bosta mogla zaigrati na Olimpicu. Priložnost naj bi dobil tudi francoski napadalec Jeremy Menez, ki je odločil sobotno tekmo proti Chievu. Roma je slavila v Veroni z 1:0 in bi se ob zmagi v zaostali tekmi proti Sampdorii že prebila v zgornji del lestvice.

Lampard bo manjkal
Chelsea je v Premier ligi postavil rekord z 11. zaporednimi zmagami v gosteh, modri v letošnji sezoni v angleškem prvenstvu v gosteh niso oddali še niti točke. V soboto so na stadionu Reebok nadigrali Bolton (0:2). V Ligi prvakov je zgodba povsem drugačna. Proti Cluju in Bordeauxu so s slabo igro izvlekli remi, Roma pa jih je na Olimpicu ponižala (3:1). Chelsea za zanesljivo napredovanje potrebuje zmago, ob zmagi Bordeauxa v Rimu niti remi ne bo dovolj za 2. mesto.

"Jaz sploh ne razmišljam o izpadu iz Lige prvakov, ker verjamem v svoje varovance. Moramo izboljšati igro, na zadnjih tekmah nisem bil zadovoljen," je odločen trener modrih Luiz Felipe Scolari, ki ne bo mogel računati na kaznovanega Franka Lamparda. Sijajni vezist je bil izključen v Bordeauxu pred dvema tednoma.

Cluj nima več možnosti niti za 3. mesto
Nobena romunska ekipa ni zmagala v Angliji od sezone 1979/80, ko je Universitatea Craiova premagala Leeds United z 2:0. Cluj je sanjsko začel Ligo prvakov. Slavil je v Rimu in remiziral s Chelseajem (0:0), potem pa so sledili trije porazi in izpad iz evropskih tekmovanj. Italijanski strateg Maurizio Trombetta (stolček se mu že pošteno trese) ne bo mogel računati na režiserja igre Eugena Trico, ki bo januarja odšel k ciprskemu Anorthosisu. Manjkali bodo tudi Tony, De Sousa, Alin Mineuan in Didi.

Panathinaikos potrebuje še točko
V skupini B je že napredoval Inter. Veliki derbi se obeta v Atenah, kamor prihaja Anothosis, ki je prvo srečanje dobil s 3:1. Ciprčani so v tretjem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov že izločili pirejski Olympiacos. "Ta tekma ima finalni karakter, obe ekipi se borita za uvrstitev med najboljših 16. Mi potrebujemo le točko, igramo na domačem igrišču. Prepričan sem, da nam bo uspelo," je povedal Gilberto Silva, ki je leta 2006 z Arsenalom igral v finalu najelitnejšega klubskega tekmovanja.

Werder lahko le upa na zmago Panathinaikosa, s tremi točkami doma proti Interju bi si nato zagotovil napredovanje v Pokal Uefa.

Obeta se boj za prvo in tretje mesto
V skupini D sta Liverpool in Atletico že napredovala, zelo pomembno pa je, kdo bo končal na prvem mestu. PSV bo gostil Liverpool, Nizozemci se z Marseillom borijo za tretje mesto in prezimitev v Pokalu Uefa. Francozi bodo na Velodromu lovili tri točke proti Atleticu.

6. krog, torek ob 20.45, skupina A:
CHELSEA - CLUJ
ROMA - BORDEAUX

Lestvica:                          
ROMA               5  3 0 2 10:6  9
CHELSEA            5  2 2 1  7:4  8
BORDEAUX           5  2 1 2  5:9  7
CLUJ               5  1 1 3  4:7  4


Skupina B:

PANATHINAIKOS - ANORTHOSIS
WERDER BREMEN - INTER

Lestvica:                           
INTER *            5  2 2 1  7:5  8 
PANATHINAIKOS      5  2 1 2  7:7  7 
ANORTHOSIS         5  1 3 1  8:7  6 
WERDER BREMEN      5  0 4 1  5:8  4 
        * - že v osmini finala      



Skupina C:
BASEL - SPORTING LIZBONA
BARCELONA - ŠAHTAR DONECK

Lestvica:                           
BARCELONA *        5  4 1 0 16:5 13 
SPORTING LIZBONA * 5  3 0 2  7:8  9 
ŠAHTAR DONECK      5  2 0 3  8:5  6 
BASEL              5  0 1 4  2:15 1 



Skupina D:
PSV - LIVERPOOL
MARSEILLE - ATLETICO MADRID

Lestvica:                          
ATLETICO MADRID *  5  3 2 0  9:4 11
LIVERPOOL *        5  3 2 0  8:4 11
MARSEILLE          5  1 0 4  5:7  3
PSV                5  1 0 4  4:11 3
       * - v osmini finala

A. G.