Cristiano Ronaldo je bil po prihodu na letališče v Rimu znova v središču pozornosti. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo je bil po prihodu na letališče v Rimu znova v središču pozornosti. Foto: EPA
Luciano Spalletti in  Daniele De Rossi
Luciano Spalletti in Daniele De Rossi se ne predajata kljub zelo težkem položaju. Foto: EPA
Marco Cassetti, Mirko Vučinić in Francesco Totti
Mirko Vučinić se je lani s Francescom Tottijem veselil odločilnega gola na prvi tekmi proti Manchestru. Foto: Reuters
Mirko Slomka
Mirko Slomka je po zadnjih uspehih vse bolj nasmejan. Foto: EPA
Frank Rijkaard
Frank Rijkaard še vedno trdno sedi na svojem stolčku, čeprav Barca tone vse nižje. Foto: EPA
Bojan Krkić in Thierry Henry
Bojan Krkić in Thierry Henry bosta glavna nevarnost za vrata Schalkeja. Foto: EPA

Lani sta se ekipi prav tako srečali v četrtfinalu. Na Olimpicu so gostitelji slavili z 2:1, potem pa so rdeči vragi z galapredstavo na Old Traffordu potopili Rimljane s 7:1. Igra Rome se vrti okrog Francesca Tottija, ki si je na sobotni tekmi italijanskega prvenstva proti Cagliariju poškodoval stegensko mišico, za povratno tekmo naslednjo sredo v Manchestru pa naj bi bil nared. Na Sardiniji so Rimljani osvojili le točko (1:1) in za Interjem še vedno zaostajajo za štiri točke.

Spalletti se zaveda moči tekmeca
"Zelo mi je žal, da Francesco ne bo mogel igrati, vendar mora biti ekipa navajena igrati tudi brez kapetana. Zdaj lahko dokažemo, da imamo zmagovalno miselnost," je poudaril Spalletti, ki je ostal tudi brez Simoneja Perrotte (kazen) in Juana (poškodba stopala).

"Manchester United je trenutno najboljša ekipa na svetu, imajo odlične igralce v obrambi in v napadu, Roma pa jih lahko premaga tudi brez kapetana Francesca Tottija. Precej smo napredovali od lanskega poraza s 7:1," je razmišljal strateg italijanskih pokalnih zmagovalcev.

"Lani smo jih že uspeli premagati. Nepremagljive ekipe ne obstajajo. Škoda, da se srečamo ravno zdaj, ko so v izjemni formi," je na novinarski konferenci malce zaskrbljeno dodal Daniele De Rossi.

Se obeta nova vražja simfonija?
Vezist Rome si je verjetno ogledal kakšno izmed zadnjih galapredstav Manchestra Uniteda. V soboto so varovanci Alexa Fergusona s 4:0 povozili Aston Villo. Cristiano Ronaldo je v življenjski formi, uspeva mu praktično vse, še najtežji streli s peto so zanj mala malica, prebudil pa se je še Wayne Rooney. Rdeči vragi imajo v Premier ligi pet točk naskoka pred Chelseajem, zdi se, da so nezustavljivi in ni jih malo, ki pravijo, da bodo letos osvojili dvojno krono.

Ferguson dobro pozna igro Rome
"Z Romo smo se v zadnjem letu srečali že štirikrat. Točno vemo, kako igrajo. Pred letom dni smo imeli v prvih 20 minutah velike težave, saj so silovito pritisnili. Zdaj točno vemo, kaj nas čaka," je optimističen Ferguson, ki je seveda navdušen nad igrami Ronalda: "On bo naša največja prednost. V letu dni je neverjetno napredoval, predvsem je zdaj veliko bolj nevaren pred golom. Ima šele 23 let, v Ligi prvakov pa odločajo izkušnje. Kmalu bo tudi v Evropi pokazal predstave iz Premier lige."

Rimu grozi odvzem finala Lige prvakov
Evropska nogometna zveza je zagrozila, da bo Rimu odvzela finale Lige prvakov leta 2009, če se bodo pred tekmo z Manchestrom Unitedom znova dogajali izgredi. Ko angleški navijači obiščejo prestolnico Italije, vedno teče kri. Neredi so se dogajali lani in tudi decembra letos, ko sta se ekipi pomerili v zadnjem krogu tekmovanja po skupinah (1:1).

Nemci v vse boljši formi
Schalke se je skozi šivankino uho prebil v četrtfinale Lige prvakov. Po streljanju enajstmetrovk je izločil Porto, junak pa je bil izjemni vratar Manuel Neier, ki je spektakularno obranil dva strela Portugalcev z bele točke. Pred povratno tekmo osmine finala je močno visel trener Mirko Slomka, ki je po tem uspehu lažje zadihal.

Njegovi varovanci so v zadnjih štirih krogih v Bundesligi trikrat zmagali, v soboto pa so prinesli točko s težkega gostovanja v Karlsruheju (0:0) in se povzpeli na 3. mesto, ki vodi v kvalifikacije za Ligo prvakov v naslednji sezoni. Schalke je leta 1997 osvojil Pokal Uefa, v sezoni 1958/59 pa je zadnjič igral v četrtfinalu Pokala državnih prvakov. "Moramo si ustvariti več priložnosti kot na zadnjih tekmah. Prehod v napad mora biti hitrejši," je dejal napadalec Kevin Kuranyi.

Katalonci lovijo zadnji vlak
Barcelona je v polfinalu španskega kraljevega pokala izgubila proti Valencii, v soboto pa je proti Betisu zapravila vodstvo z 2:0 in v Sevilli klonila z 2:3. "Težko pojasnim, kaj se nam je zgodilo v drugem polčasu. To je bilo sramotno, opravičiti se moram našim navijačem," je povedal trener dvakratnih evropskih prvakov (1992 in 2006) Frank Rijkaard, ki ne bo mogel računati na poškodovane Ronaldinha, Deca in Lionela Messija. Nizozemski strateg bo računal na Silvinha, po poškodbi pa se vrača Gabriel Milito. Osem krogov pred koncem imajo Katalonci sedem točk zaostanka za madridskim Realom in realno gledano jim ostane le še Liga prvakov.

Veltins Arena v Gelsenkirchnu je pripravljena za enega največjih spektaklov, od odprtja leta 2001 je to prav gotovo najbolj pomembna tekma za gostitelje na tem modernem stadionu, ki bo v torek zvečer pokal po šivih.

Četrtfinale, prve tekme, torek ob 20.45:
ROMA - MANCHESTER UNITED

Verjetni postavi:
Doni                  van der Sar     
Cassetti              Brown           
Panucci               Ferdinand       
Mexes                 Vidić           
Tonetto               Evra            
Taddei                Scholes         
Aquilani              Hargreaves      
De Rossi              Anderson        
Mancini               Ronaldo         
Giuly                 Rooney          
Vučinić               Giggs           
                                      
Sodnik: Frank De Bleeckere (Belgija)  



SCHALKE - BARCELONA

Verjetni postavi:
Neuer                 Valdes      
Rafinha               Zambrotta   
Bordon                Puyol       
Krstajić              Milito      
Westermann            Silvinho    
Asamoah               Toure       
Jones                 Xavi        
Ernst                 Iniesta     
Pander                Krkić       
Kuranyi               Eto'o       
Altintop              Henry       
                                  
Sodnik: Kyros Vassaras (Grčija)   



Sreda ob 20.45:
ARSENAL - LIVERPOOL

FENERBAHČE - CHELSEA

Povratne tekme bodo 8. in 9. aprila.