Foto:
Foto:
Na angleškem prvenstvu sta se Charlton in Newcastle razšla z remijem. Na sliki se Leslie veseli izenačujočega zadetka.
Oliver Neuville je v slogu Diega Maradone popeljal Borussio iz Mönchengladbacha do zmage nad Kaiserslauternom.
Brazilec Cacau je dosegel že 6. gol v letošnjem nemškem prvenstvu, Stuttgart pa je z zmago proti Dortmundu prevzel vodstvo na lestvici.
Amoroso (Bologna) je zabil odločilni zadetek za zmago.
Adriano je v štirih minutah dosegel dva izjemna gola.
Deco je odločil mestni derbi na Montjuicu. Barcelona ima že pet točk prednosti pred Valencio.
Fabrice Fiorese je bil priča izenačenju na Velodromu v Marseillu.
Benny McCarthy je prinesel Portu zmago v velikem derbiju z Benfico.

Bayern zaostaja za Stuttgartom za šest točk, Real ima devet točk manj od Barcelone. V Angliji si je Arsenal priigral že 11 točk prednosti pred Rdečimi vragi.

Anglija: Topničarji povečujejo prednost
Arsenal je neporažen že 49 prvenstvenih tekem. Zadnji poraz v Premier ligi so doživeli 5. maja 2003, ko jih je na Highburyju ugnal Leeds United. Tekma z Aston Villo se ni začela po željah gostiteljev. V 2. minuti je Lee Hendrie zadel mrežo Jensa Lehmanna z natančnim strelom z roba kazenskega prostora. Arsenal je odgovoril v šampionskem slogu. Mark Delaney je v kazenskem prostoru podrl Thierryja Henryja, z bele točke pa je izenačil Robert Pires. V sodnikovem podaljšku je Jose Antonio Reyes mojstrsko našel Henryja, ki je s strelom v daljši kot matiral odličnega vratarja Aston Ville Stefana Postmo. V drugem polčasu je Arsenal potrdil zmago, za končnih 3:1 je zadel Robert Pires.

Chelsea je doživel prvi letošnji poraz. S tem zaostaja za Arsenalom za 5 točk. Odločilni trenutek se je zgodil v 11. minuti, ko je Paulo Ferreira naredil prekršek nad Nicolasom Anelko, ki je realiziral enajstmetrovko. Tri točke za Manchester City je z izjemnimi obrambami uspelo zadržati tolikokrat kritiziranemu vratarju Davidu Jamesu.

Manchester United je z vrnitvijo Wayna Rooneyja nanizal nekaj odličnih partij, v Birminghamu pa so Rdeči vragi iztržili le točko. Najlepšo priložnost je v 37. minuti zastreljal Nizozemec Ruud van Nistelrooy. Po podaji Quintona Fortuna se je znašel sam pred vratarjem Markom Taylorjem, a je ta odlično posredoval in z nogo žogo odbil. Nič kaj dobra popotnica za Manchester United pred velikim derbijem Premier lige v nedeljo, 24. oktobra, ko na Old Trafford prihaja Arsenal. Topničarji imajo pred Rdečimi vragi že velikih 11 točk prednosti.

Liverpool je po sanjskem drugem polčasu zmagal v Fulhamu s 4:2. Domači so po dveh zadetkih Luisa Boa Morteja na odmor odšli z lepo prednostjo. V 50. minuti je strel Milana Baroša zadel Zata Knighta v glavo in končal za hrbtom Edwina van der Saarja. Liverpool je dobil krila in izenačil prek Baroša v 71. minuti.m Tudi izključitev Gonzaleza Josemija v 77. minuti ni preprečila naleta Liverpoola, ki je dokončno strl odpor domačih v zadnjih desetih minutah. Najprej je bil natančen Xabi Alonso, v sodnikovem podaljšku pa še Hrvat Igor Biščan.

Everton je največje presenečenje prvenstva. Na Goodison Parku so dolgo časa lomili odpor zadnjeuvrščenega Southamptona. V 88. minuti je podajo Thomasa Gravesena iz outa izkoristil 23-letni Leon Osman. Middlesbrough je s 4:0 ugnal Blackburn. Kar tri zadetke je v zabil Jimmy Floyd Hasselbaink.

Nemčija: Stuttgart prevzel vodstvo
V Bundesligi je prišlo do spremembe na vrhu lestvice. Novi vodilni je Stuttgart, saj je Wolfsburg v nedeljo izgubil v Hannovru z 0:3. Dva zadetka je prispeval Silvio Schröter, ki je v prejšnjih 60 tekmah v nemškem prvenstvu dosegel le en gol.

Na razprodanem olimpijskem stadionu v Münchnu (prvič letos se je zbralo 63.000 gledalcev) je Schalke premagal Bayern z 1:0. Bavarcem je očitno škodil reprezentančni odmor, saj niso bili niti blizu formi s tekem proti Ajaxu (4:0) in Werderju (2:1). V 76. minuti je Hamit Altintop izvajal prosti strel z leve strani, najvišje je skočil Gerald Asamoah in premagal Oliverja Kahna. Bayern ni imel moči za veliko ofenzivo, edino priložnost na tekmi je imel nizozemski stroj za gole Roy Makaay v 80. minuti, a je njegov prosti strel zletel čez gol. Nov trener Schalkeja Ralf Rangnick je dobil že svojo tretjo tekmo, odkar je nasledil Juppa Heynckesa.

Prvak Werder je v Mainzu nepričakovanu klonil . V 56. minuti je junak evropskega prvenstva Angelos Charisteas popeljal Werder v vodstvo z lepim strelom z dvajsetih metrov. V zadnjih sedmih minutah pa se je zgodil popoln preobrat. Trener Mainza Jürgen Klopp je v igro poslal Niclasa Weilanda, ki je izkoristil lep predložek Ranislava Jovanovića iz leve strani. V zadnji minuti srečanja je idejni vodja igre pri Werderju Francoz Johan Micoud izgubil žogo na sredini igrišča, Jovanović je lepo našel Benjamina Auerja in 20.300 gledalcev je bilo v ekstazi.

Evropski prvak iz leta 1997, Borussia iz Dortmunda, tone vse nižje. 8. oktobra so na tiskovni konferenci objavili, da ima klub 118,7 milijona evrov dolgov. V nedeljo je dolgoletni predsednik Gerd Niebaum izjavil, da bo novembra po 18 letih odstopil.

Na stadionu Gottlieb Deimler v Stuttgartu so rumeno-črni delovali povsem izgubljeno. V 52. minuti je po samostojni akciji svoj prvi zadetek v nemški ligi dosegel Andreas Hinkel. Usodo Borussie pa je zapečatil Brazilec Cacau, ki se je lepo otresel Christiana Wörnsa in s strelom iz obrata premagal nemočnega vratarja Guillauma Warmuza. Po domačem porazu z Arminio iz Bielfelda (0:2) je vodstvo Hamburgerja odslovilo trenerja Klausa Toppmöllerja, nov trener bo nekdanji nemški reprezentant Thomas Doll.

Tekmo v Mönchengladbachu je z dvema zadetkoma odločil prvi strelec Bundeslige Oliver Neuville. Gol v 53. minuti bo še dolgo časa polnil stolpce nemških časnikov, saj ga je Neuville dosegel z roko. Neuvilla je Nemška nogometna zveza že kaznovala z dvema tekmama prepovedi igranja. Vratar Kaiserslauterna Tim Wiese je nespretno spustil žogo tik pred Neuvillom, ki je v slogu Diega Armanda Maradone z odbojkarskim udarcem povedel Borussio v vodstvo. Oliver pa je v 78. minuti dokazal, da je res pravi mojster, ko je po napaki branilca Lembija stekel proti Wieseju in ga ugnal s fantastičnim lobom.

Italija: Juventus hranil moči za Bayern
V 6. krogu Serie A je Juventus stežka ugnal Messino z 2:1 in ohranil tri točke prednosti pred Milanom. Prvi zadetek za staro damo je z glavo dosegel
Marcelo Zalayeta, zmago pa je podaji Zlatana Ibrahimovica potrdil Pavel Nedved. V zaključku tekme so gostje izkoristili nezbranost Juventusa, ki je z mislimi že na torkovem derbiju Lige prvakov proti Bayernu.

Dva mojstrska gola je na San Siru dosegel Adriano in s tem pripomogel k zmagi Interja nad Udinesejem s 3:1. V 8. minuti je s prostega strela s 30 metrov preluknjal mrežo De Sanctisa. Štiri minute pozneje je nanizal tri branilce Udineseja in povišal na 2:0. Gostje so razliko zmanjšali v 50. minuti, ko je podajo Di Micheleja izkoristil Mauri. Končni izid pa je postavil Christian Vieri v 57. minuti. To je bil njegov prvi gol na italijanskem prvenstvu v letošnji sezoni.

Lazio popušča po dobrem štartu. Chievo je imel na Olimpicu 55. minut igralca manj (izključen je bil Simone Tiribocchi), a je slavil z golom Mattea Brighija, ki se je sam znašel pred vratarjem Serenijem v 72. minuti. Milan si je tri točke na Sardiniji zagotovil z lepim strelom Andree Pirla z 22 metrov z leve strani. Nov trener Luigi Del Neri je le spreobrnil potek sezone pri Romi. V Livornu je celo tekmo močno deževalo, dvakrat je sodnik zaradi pravega neurja srečanje tudi prekinil. V 30. minuti se je v kazenskem prostoru Livorna najbolje znašel Francesco Totti, usodo domačih pa je s prelepim diagonalnim strelom z leve strani kazenskega prostora zapečatil Vincenzo Montella.

Španija: Barcelona ne popušča, Real že 9 točk zadaj
V sedmem krogu španskega prvenstva je Barcelona še šestič zmagala. Na mestnem derbiju na olimpijskem stadionu Montjuic so ugnali Espanol z 1:0. Edini zadetek je dosegel Deco s strelom s 23 metrov. Barcelona je imela še veliko priložnosti. Najlepši sta zgrešila Samuel Eto'o in Ronaldinho v 2. polčasu.

Real je prišel v Betis brez Davida Beckhama, a z veliko željo po treh točkah. V prvem polčasu je Betis v vodstvo popeljal Oliveira, točko kraljevemu klubu je le uspelo priigrati Ronaldu v 65. minuti s strelom z 20 metrov z desne strani. Beli balet pleše brez prave glasbe in zaostaja za večnimi katalonskimi tekmeci že za velikih devet točk. 11. mesto na lestici španskega prvenstva je zelo skrb vzbujajoče, predsednik Florentino Perez pa očitno kar zaupa trenerju Garcii Remonu. Real bo v torek gostil Dinamo iz Kijeva v Ligi prvakov, naslednji konec tedna pa jih čaka obračun z Valencio na domačem prvenstvu.

Valencia bi se z zmago približala Barceloni na le dve točki zaostanka. Na Mestalli je proti Sevilli povedla v 58. minuti z zadetkom Italijana Bernarda Corradija. Njegov strel je zadel Aitorja Ocio in pristal v mreži. Osem minut pozneje je Julio Baptista izkoristil lepo podajo Carlosa Arande, ušel Emiliano Morettiju in izenačil izid na 1:1. Takoj zatem je Dani Alves teatralno padel in Ruben Baraja je neupravičeno dobil še drugi rumeni karton. V 76. minutii sta se prerivala vratar Valencie Santiago Canizares in Dani Alves, ki je moral z igrišča. Osem minut pred koncem pa je Carlos Aranda izkoristil zmedo branilcev Valencie in prinesel veliko zmago Sevilli.

Francija: Lyon in Lille v mrtvem teku
V petek je Olympique Lyon s 4:0 premagal Caen. Prvi zadetek je z glavo dosegel Mahamadou Diarra v 11. minuti. Po podaji Pierra Alaina Fraua je na 2:0 povišal Laurent Malouda. Essien in Frau iz bele točke sta le še potrdila gladko zmago Lyona. Lille se je pridružil Lyonu na vodilni poziciji v soboto. Mile Ačimovič ni stopil na igrišče pri zmagi Lilla nad Bastio z 2:1. Odločilni gol je osem minut pred koncem zabil Dernis. "To je bila zelo težka zmaga, tri točke v taki tekmi še posebej štejejo," je bil po šesti zaporedni zmagi svojih varovancev zadovoljen trener Lilla Claude Puel.

Težave PSG-ja se nadaljujejo. V Nantesu so izgubili po sumljivo dosojeni enajstmetrovki, ki jo je izkoristil Nicolas Savinaud. Monaco je po šokantnem porazu z Nico v prejšnjem krogu dobro začel v Metzu. V 55. minuti je zadel Adebayor. Točko je Metzu sedem minut pred koncem zagotovil Djiba.

V nedeljski večerni tekmi se je Marseille proti Saint Etiennu na Velodromu rešil v 95. minuti. Gostje so povedli z golom Pascala Feindouna v 22. minuti. Dobesedno v zadnji sekundi tekmi pa je točko nekdanjim evropskim prvakom prinesel Sergio Koke.

Remi v Beogradu, Porto ugnal Benfico

V 123. beograjskem derbiju so se nogometaši Partizana in Crvene zvezde razšli z neodločenim izidom 0:0. Črno-beli niso premagali večnega tekmeca že tri leta in pol. Po devetih krogih vodi Partizan s 23 točkami, Zeta jih ima 19, Crvena zvezda pa s tekmo manj 17.

Na velikem derbiju portugalskega prvenstva je Porto na stadionu Luz v Lizboni ugnal domačo Benfico z 1:0. Edini zadetek je dosegel Južnoafričan Benny McCarthy v 9. minuti srečanja. Zlatko Zahovič je igral od 71. minute.