Ali lahko Real Madrid res doleti tudi kazen Uefe? Če bo Evropska komisija ugotovila kršitve zakonov o konkurenčnosti v EU-ju, bi morala nato Uefa kaznovati kraljevi klub zaradi nespoštovanja finančnega fair playa. Foto: Reuters
Ali lahko Real Madrid res doleti tudi kazen Uefe? Če bo Evropska komisija ugotovila kršitve zakonov o konkurenčnosti v EU-ju, bi morala nato Uefa kaznovati kraljevi klub zaradi nespoštovanja finančnega fair playa. Foto: Reuters
Santiago Bernabeu
Santiago Bernabeu in zemljišča v njegovi neposredni okolici, ki so bila del verižnih kupčij med klubom in mestom Madrid. Foto: EPA
Santiago Bernabeu, Real Madrid
Megaprojekt popolne preobrazbe Santiaga Bernabeua v futuristični stadion s hotelom in nakupovalnim središčem se je znašel v preiskavi Evropske komisije zaradi nedovoljene javne pomoči. Foto: MMC RTV SLO
Navijači Reala
Klub z največ evropskimi in španskimi naslovi ter predvsem z največjimi prihodki v nogometnem svetu se bo zagotovo spustil v pravni boj, a vprašanje, kako bo lahko pojasnil mešetarjenje z madridskim mestnim svetom. Foto: Reuters

Nenavadne izmenjave zemljišč, s katerimi je največ pridobil sloviti kraljevi nogometni klub so pripeljale uradnike Evropske komisije, da so odprli preiskavo, katere posledice so lahko tudi ostre finančne kazni. A v Bruslju sumijo, da so nedovoljene državne pomoči bili deležni tudi Valencia in najmanj pet nizozemskih klubov, med katerimi izstopa PSV iz Eindhovna, za katerega igra tudi slovenski reprezentančni napadalec Tim Matavž.

Kršena EU-pravila in Uefin fair play?
Real Madrid in mestni svet španske prestolnice sta v preiskavi, ker sta z manipulacijo zemljišč omogočila nogometnemu klubu, da je pridobil prepotrebna posojila in sredstva za prenovo in razširitev stadiona Santiago Bernabeu in konec koncev tudi do sredstev za drage nakupe zvezdnikov.

Preiskavo Evropske komisije je razkril britanski časnik Independent, ki je dobil dokaze, da je s preiskavami seznanjena tudi Evropska nogometna zveza, ki jo primer zanima zaradi morebitnih kršitev določil Uefinega finančnega fair playa.

Mesto podarilo zemljišče in ga čez 13 let odkupilo
Leta 1998 je Real Madrid od mesta, kot del dogovora, ki je bil podpisan dve leti prej, dobil zemljišče na severu Madrida v predelu Las Tablas, ki je bilo ocenjeno na 421 tisoč evrov in se je upoštevalo kot vložek mesta v klub v okviru pomoči za izhod iz dolgov. Leta 2011 se je mesto odločilo, da odkupi Las Tablas nazaj, pri čemer je bilo zdaj zemljišče ovrednoteno na kar 22,7 milijona evrov oz. kar 54-krat več, kot je bilo pred 13 leti, ko je bilo "podarjeno" klubu.

V ospredju razvoj stadiona
A mestni svet klubu ni izplačal kupnine, temveč je izvedel menjavo zemljišč, po katerem je Real Madrid postal lastnik posesti ob stadionu Santiago Bernabeu, s čimer so "galaktiki" dobili zadosti površin, da izvedejo megalomanski načrt razvoja stadionske soseske. Predsednik kluba Florentino Perez načrtuje popolno prenovo že tako modernega stadiona, v sklopu katerega bo tudi luksuzni hotel in obsežno nakupovalno središče, stadion pa bo pridobil tudi dolgo načrtovano streho.

Projekt Realu odprl bančne pipice
Zaradi tega ambicioznega načrta, ki bo po prepričanju vseh tudi izredno dobičkonosen, pa je klub v zadnjem letu pridobil tudi številna posojila, ki jih niso uporabili samo za gradnjo, temveč tudi za potrebe moštva. Tako naj bi v Madridu imeli že rezerviranih več deset milijonov za nakup novih okrepitev, prvi v vrsti je Valežan Gareth Bale (Tottenham).

Predsednik Perez je ob lanski odobritvi načrtov od mestnega sveta obljubil navijačem, da se bo načrt začel izvajati takoj potem, če bo vnovič izvoljen za predsednika Real Madrida. Klubske volitve so napovedane za mesec maj, po koncu sezone 2012/13.

Real ni sam med osumljenci
Valencia
je za premostitev svojih likvidnostnih težav dobila zajetno posojilo od banke v državni lasti, kjer imajo odločilno besedo regionalne oblasti, ki so tudi sprejele sklep o spornem posojilu. Okrožno sodišče v Valencii je medtem že razsodilo, da je nogometni klub prejel nezakonito državno pomoč. Z enakimi obtožbami se spoprijema tudi pet nizozemskih moštev, na čelu s PSV-jem, kateremu naj bi na nedovoljen način pomagalo mesto Eindhoven.

EU in Uefa z roko v roki
Finančni fair play je temeljna klubska politika predsednika Uefe Michela Platinija, ki želi omejiti izdatke klubov, predvsem tistih z neomejenimi finančnimi sredstvi, ki so evropski klubski nogomet spremenili v igračo bogatih oligarhov, tajkunov in naftnih šejkov. Osnovna ideja je, da lahko klubi zapravijo le toliko, kolikor zaslužijo, pri čemer je Uefa pridobila tudi soglasje in podporo Evropske unije.

Preiskava, ki je še bolj v začetni fazi, tako sodi pod okrilje Španca Joaquina Almunie, komisarja za konkurenco. EU je v Lizbonski pogodbi po zahtevnem lobiranju priznal posebnost športa, pozneje pa tudi dal soglasje k finančnemu fair playu, zaradi česar ima zdaj Evropska komisija s podporo Uefe tudi pristojnost, da preiskuje omenjene primere nedovoljene podpore športnih klubov z javnim denarjem.

Video o razvoju Santiaga Bernabeua, ob koncu katerega je prikazan tudi predvideni projekt.