Foto:
Foto:
Na Santiagu Bernabeu so bili gledalci priča ostrim dvobojem. Sodnik Lubos Michel je pokazal kar osem rumenih kartonov. Na sliki Mauro Camoranesi in Roberto Carlos.
Zinedine Zidane v primežu Blasija in Camoranesija
Raul Bravo (levo) je zamenjal Michela Salgada, ki se je poškodoval v uvodnih minutah.
Hrvat Igor Biščan je bil podajalec pri zadetku Luisa Garcie.
Luis Garcia proslavlja prvi zadetek. V ozadju Milan Baroš.
Brazilec Alex se je s soigralci takole veselil edinega zadetka na tekmi.
Nizozemec Mark van Bommel (desno) je podal pri zadetku Brazilca Alexa.
Po tekmi sta si čestitala tudi oba nemška vratarja, ki se pred domačim SP-jem borita za mesto prvega vratarja. V Münchenu je bil uspešnejši Oliver Kahn (Bayern).
Thierry Henry na tekmi v bavarski prestolnici ni bil opazen.
Roy Makaay je bil v senci soigralca Claudia Pizarra.
Veselje nogometašev po zadetku Claudia Pizarra v četrti minuti.

Na preostalih srečanjih je najbolj razočaral Arsenal, ki je v Münchnu pri Bayernu izgubil s 3:1. Po zaostanku s 3:0 je kanček upanja Topničarjem vlil Kolo Toure z zadetkom v 89. minuti.

Z istim izidom kot Bayern je slavil tudi Liverpool na srečanju proti Bayerju. Za Nemce je gol po hudi napaki domačega vratarja Jerzyja Dudka dosegel Brazilec Franca v 93. minuti. PSV je v slabi tekmi ugnal Monaco z 1:0. Devetega marca se tako obetajo zanimive povratne tekme, saj nobena ekipa še ni odpisana.

REAL MADRID - JUVENTUS 1:0 (1:0)
78.000; Helguera 30.

Na Santiagu Bernabeu so domači že v 9. minuti ostali brez Michela Salgada, ki se je znova poškodoval. Zamenjal ga je Raul Bravo. Real je bil nevarnejši nasprotnik, čeprav so pretili tudi gostje. Prvo resno priložnost je imel v 24. minuti Raul. Roberto Carlos je prodrl po desni strani, podal v sredino, kjer je Raul ušel Fabiu Cannavaru, nato pa z neposredne bližine poslal žogo v prečko. Na drugi strani je le nekaj minut pozneje z roba kazenskega prostora nevarno poskusil Emerson, a je njegov strel zletel čez vrata.

Kar ni uspelo Raulu, je v 31. minuti Helgueri. Po prekršku nad Zidanom je prosti strel z leve strani izvajal David Beckham, ki je žogo poslal v kazenski prostor, tam pa je bil v skoku najvišji Helguera in bolj z ramo kot z glavo poslal žogo v mrežo. Nov udarec je zasedba Fabia Capella doživela v 35. minuti, ko je moral igrišče po trku z Bravom zapustiti Pavel Nedved.

Tudi v 2. polčasu je imel Real rahlo premoč, a so bili Raul, Ronaldo in Walter Samuel nenatančni. Še najbližje drugemu zadetku je bil Argentinec Samuel, ki je v 78. minuti zadel vratnico. Na drugi strani Juventus ni prišel do "smrtnih" priložnosti. Najnevarnejša sta bila poskusa s polrazdalje Zlatana Ibrahimovica in Rubena Olivere. Obakrat je bil na mestu Casillas.

Po tekmi je bil z minimalno zmago belega baleta zadovoljen trener Vanderlei Luxemburgo, ki je dejal: "Zadovoljen sem z odnosom igralcev do igre. Pokazali so, da znajo igrati pravi nogomet. Od sebe so dali 100 odstotkov. Pričakoval sem, da bo Juventus poskušal z dolgimi podajami najti napadalce. To smo jim preprečili s conskim pokrivanjem. Onemogočili smo jim tudi protinapade. To je bil sicer šele prvi polčas skupnega obračuna. Zdaj se moramo dobro pripraviti na povratno srečanje, ki bo odločalo o nadaljevanju."

Precej manj zgovoren je bil Fabio Capello, ki je povedal: "Dokler je igral Nedved, smo bili nevarni, ko pa je odšel iz igre, smo bili popolnoma izgubljeni. Njegova zamenjava Ruben Olivera se je predolgo iskal na igrišču."

LIVERPOOL - BAYER LEVERKUSEN 3:1 (2:0)
40.942; Luis Garcia 15., Riise 35., Hamann 92.; Franca 93.

Na Anfield Roadu je Liverpool povedel v 15. minuti. Hrvat Igor Bišćan se je na sredini otresel dveh gostujočih igralcev, "potegnil" nekaj metrov, nato pa podal v kazenski prostor, kamor je lepo pritekel Luis Garcia in s strelom po tleh premagal Hansa Jörga Butta.

Gostje so bili v prvem polčasu popolnoma enakovredni, najlepšo priložnost za izenačenje pa je v 29. minuti zamudil Dimitar Berbatov, ki se je po nespretnem posredovanju Steva Finnana sam znašel pred Dudkom, a je streljal mimo vrat.

Kazen je prišla v 35. minuti. Norvežan Jon Arne Riise je izvajal prosti strel z desne strani, njegov projektil je preletel živi zid in tik ob vratnici končal v mreži nemočnega Butta.

V drugem delu je bila najprej priložnost za Andreja Voronina, ki je v 59. minuti z desetih metrov streljal čez gol. Tekma, polna dinamike, je nato prinesla izjemni priložnosti Liverpoolu. Češki napadalec Milan Baroš se je v 71. minuti sam znašel pred Buttom, ki je njegov poskus odbil v kot. Po podaji s kota je z bližine streljal še Finnan, a je meril naravnost v nemškega vratarja.

V sodnikovem podaljšku sta padla še dva gola. Na 3:0 je s prostega strela povišal Dietmar Hamann, gol upanja za Bayer pa je le nekaj trenutkov kasneje dosegel Brazilec Franca. Glavni krivec za nemški gol je Dudek, ki je povprečen strel Berbatova nespretno odbil do France, slednji pa ga je brez težav pospravil v prazno mrežo.

PSV EINDHOVEN - MONACO 1:0 (1:0)
32.500; Alex 8.

V Eindhovnu je PSV začel tekmo zelo silovito. Že v sedmi minuti je imel lepo priložnost Jefferson Farfan, a so branilci iz kneževine v zadnjem trenutku preprečili njegov strel na vrata vratarja Flavia Rome. Sledil je kot, ki ga je izvedel kapetan PSV-ja Mark van Bommel in po nebeškem skoku Alexa je na semaforju pisalo 1:0. Sledilo je obdobje slabe nogometne predstave, v katerem se je pravi boj bil na sredini igrišča. Edino omembe vredno priložnost je imel v tem obdobju domači vezist Johann Vogel, a je njegov močan strel zletel mimo vrat.

V drugem delu se je medla nogometna predstava nadaljevala. Do najlepše priložnosti je po zmedi v kazenskem prostoru Monaca prišel Andre Ooijer, vendar je v slogu branilca s petih metrov streljal preko praznih vrat. Na drugi strani je Monaco do najlepše priložnosti prišel po napaki vratarja Gomesa. Strelu Lucasa Bernardija s 25 metrov je Mohammed Kallon spremenil smer in žoga je zletela čez gol. Tik pred koncem srečanja se po podaji Emmanuela Adebayorja ni znašel Javier Pedro Saviola.

Po tekmi je trener domače ekipe Guus Hiddink dejal: "To je bila tipična evropska tekma. Na vrata Monaca smo pritiskali od prve minute, ker smo mislili, da jim bo to povzročalo težave. Z izidom sem zadovoljen, čeprav menim, da bi lahko dosegli še en zadetek."

BAYERN - ARSENAL 3:1 (1:0)
59.000; Pizarro 4., 58., Salihamidžić 65.; Toure 89.

Tekma na olimpijskem stadionu v Münchnu se je začela zelo razburljivo. Že v 4. minuti je po podaji vratarja Oliverja Kahna nespretno posredoval Arsenalov branilec Kolo Toure in Claudio Pizarro je z volejem izkoristil podarjeno darilo. V nadaljevanju prvega polčasa se je srečanje umirilo in večji del prvega polčasa je igra potekala med obema kazenskima prostoroma. Igralci so imeli precej težav zaradi hladnega vremena, ki je v teh dneh v Münchnu.

V začetku drugega dela je sledila nova ofenziva Bavarcev, ki se jim je obrestovala že v 58. minuti. Po podaji Mehmeta Scholla s prostega strela z desne strani se je sam pred vratarjem Jensom Lehmannom znašel Pizarro in z glavo še drugič zatresel mrežo. Zimsko spanje Arsenala se je nadaljevalo tudi po drugem prejetem zadetku in že v 65. minuti je Hasan Salihamidžić po medlem posredovanju Jensa Lehmanna poskrbel za pravo evforijo na olimpijskem stadionu.

Arsenal se je nato nekoliko prebudil. Najprej je iz prostega strela za las čez gol streljal Jose Antonio Reyes, v naslednjem napadu pa je po desni strani poskušal Robert Pires, a se Kahn ni pustil presenetiti. Ko je že kazalo na potop Arsenala, se je po vratnici Patricka Vieire v kazenskem prostoru Bavarcev dobro znašel Toure in Arsenalu prinesel pomemben zadetek v gosteh. Kljub visoki zmagi Bayerna je nekoliko razočaral Roy Makaay, ki je imel le eno lepo priložnost, a je njegov strel iz neposredne bližine Lehmann odbil v kot.

Po tekmi je bil nezadovoljen strateg gostujoče ekipe Arsene Wenger, ki je povedal:" To je bila najslabša naša predstava v letošnji Ligi prvakov. Od svoje ekipe sem pričakoval več. Prejeli smo tri poceni zadetke. Dobro je to, da smo dosegli zadetek v gosteh, in zdaj upam, da nam bo uspelo dvigniti raven igre v naslednjih dveh tednih. Glede tega sem optimističen."

Podobnega mnenja je tudi vratar Topničarjev Jens Lehmann, ki je dodal: "Blamaža, ki smo jo doživeli, se nas bo še dolgo držala."