Foto:
Foto:
Oliver Kahn tokrat ni naredil kardinalne napake, a je bila tista izpred dveh tednov usodna za njegov Bayern.
Thierry Henry se je dobro počutil v objemu soigralcev.
Andrej Ševčenko se je dvakrat veselil zadetka.
Sergej Ovčenikov je bil nočna mora za Francoze. Takole je zaustavil Španca Fernanda Morientesa. V nadaljevanje pa so se vseeno uvrstili Francozi.

V preostalih treh sredinih tekmah je aktualni prvak Milan na San Siru s 4:1 premagal češko Sparto Prago in se zanesljivo uvrstil v nadaljevanje. Arsenal je tudi drugič premagal Celto Vigo, tokrat z 2:0. Najtežje delo je imel francoski Monaco, ki je z 1:0 ugnal Lokomotivo iz Moskve in se le zaradi večjega števila zadetkov uvrstil naprej.

Real zasluženo med najboljših osem
Real je tokrat igral brez obeh Brazilcev (Ronaldo poškodovan, Roberto Carlos kaznovan), kar pa se ni poznalo v njegovi igri. Francoz Zinedine Zidane je sijajno razigraval svoje soigralce, hkrati pa prikazal kar nekaj duhovitih potez. 78.000 gledalcev je edini zadetek videlo v 32. minuti. Žoga je po strelu Beckhama priletela do Salgada. Ta je presenetljivo dobil skok s Kovačem, žoga je priromala do povsem osamljenega Zidana, ki mu ni bilo težko zadeti z dobrega metra.

Bavarci so priložnost za izenačenje zapravili v izdihljajih prvega polčasa. Najprej je Roy Makaay v izjemnem protinapadu fantastično streljal, a je Casillas z zadnjimi močmi žogo preusmeril v kot. Sledila je še lepša priložnost. Pizzaro je streljal s slabih 10 metrov in žogo že spravil mimo mladega španskega čuvaja mreže, Salgado pa je bil tisti, ki je izbil okroglo usnje z golove črte. V drugih 45 minutah so nemški prvaki sicer poiskušali izenačiti, a so bili Španci tisti, ki so bili bližji novemu zadetku. Še najbližje je bil Guti, a Kahn je bil tokrat spretnejši.

Vseeno je odločil zadetek Roberta Carlosa s prve tekme. Bayern München se je tako pridružil četi velikih imen, ki so že končala letošnje tekmovanje: Manchester United, Juventus, Lazio, Inter ...

Nora sezona za londonski Arsenal
Londonski Arsenal ima za seboj res izjemno sezono. V domačem prvenstvu še ne pozna poraza, po slabšem začetku v Ligi prvakov, pa melje v drugem delu tekmovanja. V dvoboju s špansko Celto Vigo so si veliko prednost nabrali že na prvi tekmi, ki so jo dobili s 3:2.

Highbury je bil prvič na nogah že v 14. minuti, ko je Arsenal povedel preko odličnega Francoza Thierryja Henryja. Veliko zaslug lahko pripišemo predvsem Denisu Bergkampu, ki se je sprehodil po gostujočem kazenskem prostoru, za nameček pa še Francozu elegantno podal. Nizozemec je začel akcijo tudi za drugi zadetek Topničarjev. Bergkamp je v 34. minuti z lepo podajo zaposlil Ljungberga. Šved je poslal predložek v kazenski prostor. Žoga se je po posredovanju branilca Caseresa znašla pri povsem osamljenemu Henryju, ki je hladnokrvno še drugič premagal vratarja Cavallera. V nadaljevanju so gostitelji nekoliko popustili, a vseeno pustili odličen vtis.

Ševčenko preprečil misel o senzaciji
Aktualni prvak Milan si je v Pragi priigral izid 1:1. Gostitelji so povedli v zadnjih trenutkih prvega polčasa, ko je po podaji Cafuja z glavo izjemno zadel Pipo Inzaghi. Vratar Blažek je bil povsem brez možnosti. Čehi so se vrnili v 61. minuti, ko je po lepi akciji zadel Jun. 21-letni Čeh je v igro vstopil le tri minute pred zadetkom. V tem trenutku je bila Sparta tista, ki je bila med najboljših osem. Ukrajinec Andrej Ševčenko pa je z dvema zadetkoma razblinil idejo o senzaciji. Gatuso pa je pet minut pred koncem tekme le še potrdil četrtfinalista. Milan v zadnjih desetih tekmah Lige prvakov ni dosegel več od enega samega zadetka, tokrat pa so njegovi napadalci le prišli na svoj račun.

Največ dela za francoski Monaco
Francoski podprvak Monaco se je moral krepko potruditi, da se je uvrstil v nadaljevanje tekmovanja. Lokomotiva iz Moskve je v Francijo prinesla zmago s prve tekme 2:1. Rusi so doživeli šok že v 18. minuti, ko je njihov Pašinin zaradi prekrška v kazenskem prostoru prejel rumeni karton, domači pa enajstmetrovko. Zaradi ugovarjanja je porumenel še najboljši ruski igralec leta 2003 Loskov. A Dado Pršo je streljal preslabo za prvo ime tekme - gostujočega vratarja Ovčenikova.

Rusi pa so le dve minuti kasneje doživeli nov hladen tuš. Loskov je še drugič videl rumeno in Rusi so ostali le z desetimi igralci. Gostitelji so pritisnili, a Ruse je reševal neverjetni Ovčenikov. Vse pove že razmerje v strelih na gol: 24:2 v korist Monaca. "Slovenski rabelj" se je odkupil za zgrešeno najstrožjo kazen ob uri igre, ko je natančnim strelom z roba kazenskega prosotra ukanil Ovčenikova in Monacu odprl vrata v četrtfinale. Francozi že šest let niso imeli četrtfinalista v Ligi prvakov, letos pa imajo z Lyonom in Monacojem kar dva.

Osmina finala, povratne tekme:
MILAN - Sparta Praga 4:1 (1:0) 0:0
50.000; Inzaghi 45., Ševčenko 66., 80., Gattuso 85.; Jun 61.

ARSENAL - Celta Vigo 2:0 (2:0) 3:2
Henry 14., 34. RK: Contreras 70./Celta

REAL MADRID - Bayern 1:0 (1:0) 1:1
78.000; Zidane 32.

MONACO - Lokomotiva Moskva 1:0 (0:0) 1:2
18.000; Pršo 60. RK: Loskov 22./Lokomotiva Pršo (Monaco) je zgrešil 11-m.