Joan Simun Edmundsson (v sredini) je glavni zvezdnik Ferskih otokov. Foto: EPA
Joan Simun Edmundsson (v sredini) je glavni zvezdnik Ferskih otokov. Foto: EPA
Ferski otoki
Ferski otoki so se pred dvema mesecema dobro upirali Estoniji. Foto: EPA
Slovenija - Ferski otoki 3:0
Ferski otoki - Slovenija 2:2

Skupinica 18 otokov na pol poti med Veliko Britanijo in Islandijo v severnem Atlantiku spada tako kot Grenlandija pod kraljevino Dansko, a ima od leta 1948 status avtonomne pokrajine s svojim lastnim parlamentom in zastavo. Mednarodna (Fifa) in evropska nogometna zveza (Uefa) sta njihovo zvezo pod svoje okrilje vzeli leta 1988, slovenski ljubitelji nogometa, ki jih bodo v živo znova lahko gledali v petek v Stožicah, pa so tamkajšnje nogometaše spoznali že ob njihovem prvem nastopu v kvalifikacijah.

Desno spodaj si lahko ogledate videonovici z obeh tekem med Slovenijo in Ferskimi otoki v kvalifikacijah za SP 2002.

Avstrijci so si jih zapomnili
V kvalifikacijah za EP 1992 so namreč igrali v skupini z Jugoslavijo in niso dolgo čakali, da opozorijo nase. Že na prvi tekmi so pripravili prvovrstno senzacijo, saj so na Švedskem (doma še niso imeli ustreznega travnatega igrišča) ugnali Avstrijo z 1:0 ter nato izvlekli še remi na Severnem Irskem (1:1). V kvalifikacijah za SP 1994 so bili precej manj uspešni, saj so na vseh 10 tekmah izgubili s skupno razliko v zadetkih 1:38, v boju za Euro 1996 in SP 1998 pa so po dvakrat odpravili skromna San Marino in Malto. Na nov uspeh proti reprezentancam iz srednjega razreda so morali počakati do kvalifikacij za Euro 2000, ki so jih končali s tremi točkami. Brez zadetkov so se v gosteh razšli z Litvo, doma pa so prekrižali načrte Škotski (1:1) in BiH-u (2:2).


"Štromar" Hansen presenetil Simeunoviča
In nato je prišel 3. september 2000, ko so severnjaško nepopustljivost na lastni koži občutili tudi Slovenci. Po zadetkih Saša Udoviča v 25. minuti in Milana Osterca tri minute pred koncem tekme je kazalo, da so v Toftirju prišli do rutinske zmage, a se s tem gostitelji niso sprijaznili. Uni Arge je v 90. minuti najprej znižal, domači "štromar" (prosto po Srečku Katancu) Ossur Hansen pa je globoko v sodnikovem podaljšku s prostega strela še drugič spravil žogo za hrbet Marka Simeunoviča, ki ni niti trznil.

Dvojček Nastje Čeha
Remi z 2:2 kljub temu ni bil usoden za slovensko reprezentanco, saj si je ta z odličnimi predstavami v nadaljevanju kvalifikacij zagotovila drugo mesto v skupini 1 in dodatne kvalifikacije proti Romuniji. Te je 6. oktobra 2001, torej natanko pred devetimi leti, potrdila ravno z zmago proti Ferskim otokom s 3:0 na (pre)polnem Bežigradu. Odsotnost šesterice standardnih igralcev (Aleš Čeh, Miran Pavlin, Mile Ačimovič, Sebastjan Cimerotič, Zlatko Zahovič, Amir Karič) je pred tekmo sicer povzročala nekaj živčnosti, ki pa jo je že po pol ure razblinil debitant v izbrani vrsti Nastja Čeh, ki je zabil dva gola. Piko na i je v 82. minuti postavil Senad Tiganj. Končni izplen "ribičev" v tekmi za 17. "mundial" je bil sedem točk, saj so poleg remija proti Sloveniji dvakrat premagali Luksemburg.

Lani zmaga nad Litvo
Tako kot Katančeva četa se je v Toftirju ob uvodu v kvalifikacije za Euro 2004 opekla tudi Škotska (2:2), ki je celo zaostajala z 0:2. V boju za nastop na SP-ju v Nemčiji leta 2006 so Ferski otoki edino točko osvojili na Cipru (2:2), na 12 kvalifikacijskih tekmah za EP v Avstriji in Švici 2008 pa so znova nastopili nekoliko slabše in ostali pri ničli. V kvalifikacijah za SP 2010 so doma presenetili Avstrijce (1:1) in se 9. septembra lani veselili zmage nad Litvo z 2:1.

"Smola" v Estoniji
Pod vodstvom nekdanjega selektorja Irske Briana Kerra so obetavno krenili tudi v kvalifikacije za Euro 2012, saj so z zadetkom obetavnega člana Newcastla, 19-letnega Joana Simuna Edmundssona, 11. avgusta v Talinu do 90. minute vodili z 1:0, a so se Estonci z dvema zadetkoma v sodnikovem podaljšku vendarle izvlekli. Na septembrskih tekmah doma proti Srbiji in v gosteh proti Italiji so doživeli dva gladka poraza (0:3 in 0:5). Kakšen obraz bodo pokazali v Ljubljani, bomo videli v petek, zdi pa se, da so boljša reprezentanca kot San Marino, avtsajder iz prejšnjega ciklusa kvalifikacij, ki so ga Kekovi fantje odpravili s 5:0 in 0:3.

Slovenija - Ferski otoki 3:0
Ferski otoki - Slovenija 2:2