Foto:
Foto:
Angelos Basinas je v 60. minuti takole zastreljal enajstmetrovko.
Arsenal je po remiju proti Panathinaikosu v nezavidljivem položaju.
DaMarcus Beasley je PSV učvrstil na prvem mestu skupine E.
Andrej Ševčenko in Kaka se veselita zadetka Milana. Na koncu sta zelenico zapuščala bolj slabe volje.
Samuel Eto'o je prekrasno zadel za 1:1.
Celtic je z golom Alana Thompsona premagal Šahtjor.
Ivan Klasnić je takole zadel za 2:0.
Obafemi Martins ni znal premagati Santiaga Canizaresa tudi iz najlepših priložnosti.
Adriano si je za ta boksarski vložek prislužil rdeči karton.
Arjen Robben je Chelseaju že zagotovil napredovanje.
Porto in PSG sta se razšla brez zadetkov.

Barca je do zmage prišla v 88. minuti, ko je "brazilski čarovnik" Ronaldinho s silovitim udarcem z roba kazenskega prostora matiral nemočnega Dido. Za vodstvo Milana na Nou Campu je zadel Andrej Ševčenko, "afriški princ" Eto'o pa je po podaji Xavija poravnal izid že pred koncem prvega polčasa.

Na drugi tekmi skupine F je Celtic z dvema igralcema več ugnal Šahtjor z 1:0 in ohranil teoretične možnosti za uvrstitev v osmino finala.

Arsenal je še drugič zgolj remiziral s Panathinaikosom (1:1). Angelos Basinas je že pred izenačenjem zapravil enajstmetrovko, kljub temu pa so Grki pošteno zagrenili življenje Londončanom, saj slednje čez tri tedne čaka težko gostovanje v Eindhovnu. PSV je brez težav z 1:0 ugnal Rosenborg.

Werder je s 5:1 povozil Anderlecht, junak tekme pa je bil Hrvat Ivan Klasnić s tremi goli. Na San Siru so gledalci videli slabo predstavo Interja in Valencie. Tekmeca sta se razšla brez golov. Milančani so si že zagotovili napredovanje, Španci pa imajo zanj le še majhne možnosti.

V osmini finala je tudi že Chelsea z zmago v Moskvi z 1:0. Porto po le remiju s Paris Saint Germainom (0:0) ostaja v težavah.

Skupina E:
ARSENAL
- PANATHINAIKOS 1:1 (1:0)
35.137; Henry 16./11-m; Cygan 75./ag
Basinas (Panathinaikos) je v 62. minuti zgrešil enajstmetrovko.

Topničarji nadaljujejo neprepričljive predstave. Že začetek ni obetal nič dobrega, saj jim igra nikakor ni stekla. Povedli so z enajstmetrovko Thierryja Henryja, ki je strel z bele točke izvajal, potem ko je ob prostem strelu Dennisa Bergkampa Patricka Vieiro nepravilno oviral Sotiris Kirgiakos. Tudi zadetek ni prebudil Arsenala, ki se je še naprej mučil s strnjeno postavitvijo Grkov na sredini igrišča. Henry je na začetku drugega polčasa sicer znova zatresel mrežo, vendar je sodnik zaradi nedovoljenega položaja gol razveljavil.

Panathinaikos je imel imenitno priložnost za izenačenje v 62. minuti, ko je Ashley Cole v kazenskem prostoru zrušil Dimitrisa Papadopoulosa. Odgovornost je prevzel Basinas, vendar je bila na Highburyju ta zanj znova prevelika - tako kot pred tremi leti! Z enajstmetrovke je žogo poslal čez prečko. 13 minut kasneje so imeli gostje več sreče. Strel Loukasa Vintre od daleč je z glavo v lastno mrežo nesrečno preusmeril Pascal Cygan. Londončani so v nadaljevanju le pritisnili, najlepšo priložnost za zmago pa je zapravil Jose Antonio Reyes, ki je zadel prečko.

"Panathinaikosu je treba čestitati. Igrali so zelo organizirano in se dobro branili. Ne sme se jih podcenjevati. Nocoj nismo imeli sreče, a še vedno je vse v naših rokah. Verjamem v moč moje ekipe in prepričan sem, da nam bo uspelo," je povedal trener Arsenala Arsene Wenger.

PSV EINDHOVEN - ROSENBORG 1:0 (1:0)
26.250; Beasley 10.

Nizozemci so blizu prvega napredovanja v tekmovanje na izpadanje v Ligi prvakov. Američan DaMarcus Beasley je bil stalna nevarnost za vrata norveških prvakov, ob zadetku pa je izkoristil lepo podajo Philipa Cocuja prek polovice igrišča. Rosenborg je imel takoj zatem dve lepi priložnosti za izenačenje, vendar Stalu Stensaasu najprej ni uspelo spraviti žoge v prazno mrežo, strel Frodeja Johnsena pa je zaustavil domači vratar Edwin Zoetebier.

V 26. minuti se je izkazal njegov kolega na drugi strani Espen Johnsen, ki je odlično posredoval ob poskusu Vennegoorja of Hesselinka. Gostujoči čuvaj mreže je bil na mestu tudi v drugem polčasu ob strelu Jeffersona Farfana. Najlepšo priložnost za izenačenje je imel 12 minut pred koncem Mikael Dorsin, vendar je povsem sam žogo ustrelil visoko čez vrata. PSV bi ob koncu lahko povišal zmago, vendar njegovi napadalci niso imeli ravno dobrega dne.

Lestvica:                         
PSV EINDHOVEN     4  3 0 1  4:2  9
ARSENAL           4  1 3 0  5:4  6
PANATHINAIKOS     4  1 2 1  5:5  5
ROSENBORG         4  0 1 3  3:6  1

Skupina F:
BARCELONA
- MILAN 2:1 (1:1)
90.000; Eto'o 37., Ronaldinho 88.; Ševčenko 17.

Katalonci so napadali večji del tekme, gostje pa so se osredotočili na hitre protinapade. Potem ko je Deco z glavo le za las streljal mimo leve vratnice, je na drugi strani osamljeni Kaka pošteno ogrozil Victorja Valdesa, ki je moral pokazati vse svoje znanje, da je ostal nepremagan. Drugo priložnost so Italijani bolje izkoristili. Andrea Pirlo je z dolgo podajo imenitno zaposlil Ševčenka, ta pa je bil prehiter za branilca Oleguerja, ki ga je sicer poskušal nepravilno zaustaviti z rokama, nemočan pa je bil tudi Valdes.

V nadaljevanju je sledilo pravo obleganje gostujočih vrat, vendar so bili domači nogometaši precej nespretni in si niso znali priigrati prave priložnosti: ob poskusih Ronaldinha, Deca in Eto'oja Didi ni bilo treba posredovati. Milanova jeklena obramba se je končno zlomila v 37. minuti, ko je Xavi s hitro podajo v kazenskem prostoru našel najboljšega afriškega nogometaša leta, ta pa je žogo silovito iz prvega poskusa zabil v gornji del mreže. V naslednjih minutah je z odlično igro še naprej blestel Xavi, vendar se izid do odmora ni spremenil.

Rdeče-modri so tudi po prihodu iz slačilnice nadaljevali v strahovitem ritmu. Dida je po težavah pri nevarnem prostem strelu Deca še pravočasno posredoval pred Xavijem, pri zmagovitem zadetku Ronaldinha pa ni imel možnosti, da bi zaustavil žogo. Brazilec je kronal odlično akcijo soigralcev, pred "smrtnim" udarcem Milanu pa res mojstrsko preigral dva branilca.

Varovanci Carla Ancelottija lahko najbolj objokujejo zamujeno priložnost Cafuja po uri igre, ko se je s čudežno obrambo z eno roko izkazal Valdes.

"Tekma je bila veličastna. Mislim, da smo si zaslužili zmago, saj smo vseskozi iskali načine, kako prebiti Milanovo obrambo. Tudi ko smo prejeli gol, nismo izgubili glave. Navijači so bili odlični. Z entuziazmom, ki so ga pokazali, so ponesli igralce do zmage," je dejal trener Barcelone Frank Rijkaard.

"Nisem zaskrbljen zaradi rezultata. Igrali smo proti velikemu moštvu, ki si je tokrat zaslužilo zmago," je športno priznal trener rdeče-črnih Carlo Ancelotti.

CELTIC - ŠAHTJOR 1:0 (1:0)
58.000; Thompson 25.
RK: Timoščuk 43., Barcauan 58./oba Šahtjor

Škoti kljub teoretičnim možnostim v praksi ostajajo daleč od osmine finala. Bolj realen je njihov boj za tekmovanje v Pokalu Uefa. Edini zadetek je padel z indirektnega prostega strela, potem ko je vratar Šahtjorja Jan Laštuvka predolgo zadrževal žogo. Po kratki podaji Stilijana Petrova je mrežo razparal Alan Thompson. Gostitelji bi bili lahko v vodstvu že pred tem, vendar so bili Henri Camara, Joos Valgären, John Hartson in Didier Agathe nenatančni.

Ukrajinci so prek Matuzalema zapretili v 10. minuti iz protinapada, vendar David Marshall žogi ni pustil poti v mrežo. Hartson in Petrov sta imela v nadaljevanju še vsak po eno priložnost, medtem ko so bili gostje zaradi izključitev kapetana Anatolija Timoščuka in Cosmina Barcauana v podrejenem položaju.

Lestvica:                         
BARCELONA         4  3 0 1  8:3  9
MILAN             4  3 0 1  6:3  9
CELTIC            4  1 0 3  3:9  3
ŠAHTJOR           4  1 0 3  3:5  3

Skupina G:
WERDER
- ANDERLECHT 5:1 (3:1)
37.000; Klasnić 2., 16., 79., Klose 33., Jensen 90.; Jačuk 30.

Tekmo v Bremnu je zaznamoval Hrvat Ivan Klasnić, ki je dosegel hat-trick. Že v 2. minuti je nenadoma ustrelil z roba kazenskega prostora in presenetil gostujočega vratarja Tristana Peersmana. Klasnić je drugič udaril v 16. minuti, ko je po podaji s kota z glavo zatresel mrežo. Anderlecht je v 30. minuti prek Olega Jačuka znižal zaostanek, toda tri minute kasneje je bilo že 3:1. Iz neposredne bližine je po predložku Johana Micouda zadel Miroslav Klose.

V drugem polčasu se slika na igrišču ni spremenila. Mrežo Anderlechta sta zatresla še tretjič Klasnić in Daniel Jensen. "Danes smo resnično nadzirali tekmo celih 90 minut. Navdušen sem," je dejal trener Werderja Thomas Schaaf. Werder je izjemno blizu osmini finala, saj ima pred Valencio kar pet točk naskoka.

INTER - VALENCIA 0:0
40.000; RK: Adriano 90./Inter

Na San Siru sta Inter in Valencia uprizorila pravo nogometno "antipropagando". Inter je bil sicer boljši nasprotnik, a Nigerijec Obafemi Martins ni izkoristil dveh sijajnih priložnosti. V 30. minuti se je sam znašel pred Santiagom Canizaresom, vendar je Španec izbil poizkus v kot. Še bližje je bil zadetku v 69. minuti, ko je po prodoru Edgarja Davidsa iz neposredne bližine zatresel prečko.

Na drugi strani je slaba Valencia po blamaži pred 14 dnevi (1:5) pokazala bore malo. Edino priložnost je v prvem polčasu zapravil Marco di Vaio, ki je z ugodnega položaja poslal žogo mimo vrat Alberta Fontane. V zadnjih trenutkih tekme je neumnost napravil Adriano, saj je po udarcu branilca Marca Caneire dobil rdeči karton. Inter si je z remijem že zagotovil napredovanje, medtem ko ima Valencia le še teoretične možnosti.

Kljub temu se trener Valencie Italijan Claudio Ranieri ne predaja: "Še vedno smo živi. Zadnjih 20 dni je bilo groznih. Nismo videli luči na koncu predora. Zdaj je malo več upanja. Borili se bomo do konca."

Lestvica:                         
INTER *           4  3 1 0 10:2 10
WERDER BREMEN 4 3 0 1 9:5 9 VALENCIA 4 1 1 2 4:7 4 ANDERLECHT 4 0 0 4 3:12 0
* - že v osmini finala

Skupina H:
CSKA MOSKVA - CHELSEA 0:1 (0:1)
30.000; Robben 24.

Chelsea je v Moskvi dosegel še četrto zmago in si kot prvi zagotovil napredovanje v osmino finala. Edini zadetek je v 24. minuti dosegel Arjen Robben, ki je prejel lepo podajo (s peto) Damiena Duffa, nato pa rutinirano premagal Igorja Akinfejeva. CSKA je imel najlepšo priložnost za izenačenje v 47. minuti, ko je Brazilec Vagner Love enajstmetrovko poslal čez gol.

"Ko smo začeli Ligo prvakov, je bil naš edini cilj kvalificirati se v osmino finala. Zdaj smo to dosegli prvi, kar je fantastično. Kljub temu bomo preostali dve tekmi odigrali v enakem ritmu. Ne bomo popuščali nikomur. V nogometu pač ni prijateljev," je dejal trener Chelseaja Jose Mourinho, ki je še posebej pohvalil Robbna: "Je neverjeten igralec."

PORTO - PARIS SG 0:0
30.210 gledalcev

V težkem položaju se je znašel evropski prvak Porto. Po štirih tekmah je še vedno brez zmage in ostaja na dnu lestvice. Tokrat se je s PSG-jem na domačem igrišču razšel brez zadetkov. Na stadionu Dragao, kjer je ves čas tekme močno deževalo, so imeli modro-beli terensko premoč, a so bili poizkusi Manicheja, Derleia, Diega in Bennija McCarthyja preslabi za Lionela Letizija. Francozi v napadu niso pokazali večjih ambicij, saj so očitno prišli le po točko.

Lestvica:                         
CHELSEA *         4  4 0 0  9:1 12
CSKA MOSKVA       4  1 1 2  2:3  4
PARIS SG          4  1 1 2  2:5  4
PORTO             4  0 2 2  1:5  2
* - že v osmini finala