Navijači Rosenborga se veselijo nepričakovane točke v Londonu. Foto: EPA
Navijači Rosenborga se veselijo nepričakovane točke v Londonu. Foto: EPA
Andrej Ševčenko
Andrej Ševčenko je le še dva zadetka oddaljen od rekorda Gerda Müllerja, ki je v evropskih pokalih zabil 62 golov. Foto: EPA
Andrea Pirlo, Filippo Inzaghi in Kaka
Inzaghi se je za lepo podajo zahvalil Pirlu. V ozadju Kaka. Foto: EPA
Ruud van Nistelrooy
Ruud van Nistelrooy je v 74. minuti le kronal premoč Reala. Foto: EPA
Royston Drenthe in Arjen Robben
V drugem polčasu sta priložnost dobila tudi nizozemski okrepitvi Royston Drenthe in Arjen Robben. Foto: Reuters
David Villa
David Villa je Valencii zagotovil dragocene tri točke. Foto: EPA
Boubacar Sanogo in Markus Rosenberg
Boubacar Sanogo in Markus Rosenberg se veselita izenačenja Werderja v Madridu. Foto: EPA

To so glavne značilnosti torkovih tekem v nogometni Ligi prvakov, ki se je vrnila po skoraj štirih mesecih. Edino presenečenje je spodrsljaj Chelseaja, ki ni zmogel doseči več kot enega zadetka, čeprav je imel več kot 20 (!) priložnosti. Prednost norveških prvakov, ki so v 24. minuti povedli prek finskega branilca Miika Koppinena, je v 53. minuti z glavo izničil Andrej Ševčenko po predložku Florenta Maloudaja. Ukrajinec je dosegel že 60. zadetek v evropskih tekmovanjih in prvega po aprilu.

Na koncu v napad kar Terry
Rosenborg, ki je na zadnjih 19 tekmah v Ligi prvakov zmagal le enkrat, je šokiral Stamford Bridge, ko je bil Koppinen spretnejši od Johna Terryja in akrobatsko poslal žogo za hrbet Petra Čecha. Chelsea, ki ima na zadnjih tekmah veliko težav z učinkovitostjo, je igral brez poškodovanih Franka Lamparda, Didierja Drogbaja in Ricarda Carvalha. Proti vratom Norvežanov je streljal kar 29-krat, vendar le petkrat znotraj njihovega okvirja.

Kljub temu, da Rosenborg po zadetku ni več resno zapretil, je nekaj lepih potez na sredini igrišča še nekajkrat poskrbelo za nemir v vrsti Joseja Mourinha. Ta je v zadnjih 20 minutah v napad poslal kar Terryja, a Malouda in Salomon Kalou sta stresla le okvir vrat.

Tudi "Super Pippo" zabil jubilejni 60. gol


Branilec naslova Milan je z 2:1 premagal Benfico. Portugalce je v 9. minuti načel Andrea Pirlo, ki je s prostega strela snel pajčevino iz vrat Quima. Drugi gol za rdeče-črne je v 24. minuti prispeval Filippo Inzaghi, potem ko je z volejem zaključil akcijo Kakaja in Pirla. "Super Pippo" je imel v kazenskem prostoru še tri lepe priložnosti, a jih ni izkoristil, tako da je tako kot Ševčenko ostal pri jubilejnem 60. zadetku v evropskih pokalih. Benfica, ki je bila v podrejenem položaju, je znižala v zadnjem napadu na tekmi. Uspešen je bil Nuno Gomes. Pred tem je Oscar Cardozo z glavo zadel vratnico. Navijači na San Siru so toplo pozdravili Ruia Costo, ki je med leti 2001 in 2006 igral za Milan.

Realova zmaga na 300. tekmi v eliti
Madridski Real je odlično formo iz državnega prvenstva prenesel tudi v Ligo prvakov, kjer je z 2:1 padel Werder. Santiago Bernabeu je bil prvič na nogah v 16. minuti, ko je Raul z "Naldom na hrbtu" mojstrsko zadel z glavo. Podal mu je Ruud van Nistelrooy. A veselje je bilo kratkotrajno, saj je že v naslednjem napadu Werder izenačil. Duško Tošić je z leve strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je spretni Boubacar Sanogo s konico kopačke poslal žogo pod Ikerjem Casillasom v mrežo. Malo kasneje bi lahko Markus Rosenberg prinesel celo vodstvo, a se je Casillas izkazal.

V nadaljevanju je imel Real premoč, vendar je predvsem van Nistelrooy pokazal premalo odločnosti pred vrati. Nizozemec se je nato odkupil v 74. minuti, ko se je po podaji Raula sam znašel pred Wiesejem in ga matiral s strelom po tleh. Ob koncu je izjemno priložnost za zadetek zapravil še Wesley Sneijder. Real je tako jubilejno 300. tekmo v najelitnejšem evropskem tekmovanju proslavil z zasluženo zmago (posest žoge: 61:39, streli na gol: 9:6).

Dve priložnosti, en zadetek
V slabi tekmi na Areni AufSchalke je Valencia z 1:0 ugnala Schalke. Edini strelec je bil v 63. minuti David Villa, ki je izkoristil diagonalno podajo Miguela, zapeljal žogo okoli vratarja Manuela Neuerja in zadel z leve strani. Pri gostiteljih je v prvem polčasu v razmaku ene minute dvakrat zapretil Kevin Kuranyi, tik pred koncem pa je izenačenje iz bližine zamudil rezervist Peter Lövenkrands, ki je streljal previsoko. Valencia je imela po eno priložnost v vsakem polčasu in drugo tudi izkoristila.

Redsi zdržali z igralcem manj
Liverpool je po zgodnjem vodstvu Porta iz enajstmetrovke (prekršek je storil vratar Pepe Reina) izenačil prek Dirka Kuyta, ki je v 17. minuti zadel z glavo po podaji Steva Finnana. Zadnje pol ure je igral brez izključenega Jermaina Pennanta, ki je prejel drugi rumeni karton.

Skupina A:
PORTO - LIVERPOOL 1:1 (1:1)
Gonzalez 8./11-m; Kuyt 17.
RK: Pennant 57./Liverpool

MARSEILLE - BEŠIKTAŠ 2:0 (0:0)
Rodriguez 76., Cisse 90.

Skupina B:
CHELSEA - ROSENBORG 1:1 (0:1)
Ševčenko 53.; Koppinen 24.

SCHALKE - VALENCIA 0:1 (0:0)
Villa 63.

Skupina C:
REAL MADRID
- WERDER 2:1 (1:1)
Raul 16., van Nistelrooy 74.; Sanogo 17.

OLYMPIACOS - LAZIO 1:1 (0:0)
Galletti 55.; Zauri 77.

Skupina D:
MILAN
- BENFICA 2:1 (2:0)
Pirlo 9., Inzaghi 24.; Nuno Gomes 90.

ŠAHTJOR - CELTIC GLASGOW 2:0 (2:0)
Brandao 6., Lucarelli 8.

M. R./A. V.