Rožman je Rijeko popeljal na drugo mesto pred prekinitvijo hrvaškega prvenstva. V četrtfinalu Pokala Hrvaške so branilci naslova izločili favorizirani Dinamo z 1:0. Foto: www.alesfevzer.com
Rožman je Rijeko popeljal na drugo mesto pred prekinitvijo hrvaškega prvenstva. V četrtfinalu Pokala Hrvaške so branilci naslova izločili favorizirani Dinamo z 1:0. Foto: www.alesfevzer.com

S pomočnikom Alešem Kačičnikom sta bila 14 dni v samoosamitvi kar v apartmaju na stadionu Rujevica, kjer je lahko spremljal svoje izbrance pri vadbi.

"Zelo zanimiva izkušnja. Po prehodu meje sem imel 14-dnevno izolacijo. V apartmaju sva imela celotno ugodje. Imel sem nadzor nad vsemi igrišči. Vodstvo kluba se je zares potrudilo, dostavili so kosila in večerje. Razen spanja sem se ukvarjal le z nogometom. Pripravil sem načrt za zaključek prvenstva," je v pogovoru za Val 202 poudaril strateg, ki se je dokazal v Celju in Domžalah.

Vadijo v skupinah po pet, strelov z glavo ne sme biti
"Hrvaška nogometna zveza je dala zelo stroga navodila za delo po skupinah. Vsem igralcem je treba najprej izmeriti temperaturo, pred vstopom na igrišče je na vrsti razkuževanje rok. Vsi morajo priti na trening v popolni opremi, da ni druženja v garderobi. Delamo v skupinah po pet, kjer sta en trener in en fizioterapevt. Žoge ne smemo udarjati z glavo. Vse je res zelo specifično," je razlagal 37-letni Rožman.

Rožman se pred nadaljevanjem sezone najbolj boji poškodb

Obeta se ogorčen boj za drugo mesto
Rožman je zdaj pol leta na klopi Rijeke. Prvo tekmo je vodil 23. septembra v Varaždinu, zadnjo pa 8. marca proti Hajduku. Zmaga nad Splitčani z 2:0 je bila njegov največji dosežek na klopi Rijeke. Stopil je v velike čevlje, saj sta pred njim Rijeko trenirala Matjaž Kek (osvojil je zgodovinski prvi naslov državnega prvaka maja 2017) in Igor Bišćan (veselil se je dvojne krone z Olimpijo 2018).

Pravi ritem je ujel prav pred prisilnim odmorom. Rijeka se je prebila na drugo mesto, Lokomotiva iz Zagreba, Hajduk in Osijek sicer ne zaostajajo veliko, na vrhu pa ima zagrebški Dinamo kar 18 točk naskoka.

Vseh deset krogov naj bi odigrali do 25. julija, ritem bo torej zgoščen, finale pokala pa je predviden za 1. avgusta.

"Junija in julija so temperature najvišje. V prednosti bodo ekipe, ki imajo velik igralski kader. Veliko bo treba rotirati igralce. Najbolj moteče bo igrati pred praznimi tribunami. To bo posiljen zaključek sezone. Vseeno moramo biti optimalni in izpolniti cilje pred sezono," je povedal Rožman.

Pogrešal bo prijateljske tekme
Mladi strateg je bil vedno študiozen. Tudi v zadnjih dveh mesecih je naredil številne analize: "Veliko raziskav smo delali. V Ligi NHL je bil v sezoni 2011/12 "lockout". Po 17 dneh priprav so začeli redno delo sezone. Število poškodb ahilove tetive se je povečalo za desetkrat. Nas seveda skrbi zdravje igralcev, zato je treba najprej poskrbeti za fizično pripravljenost. Tri tedne priprav je minimum, da se lahko tekma sploh odigra. Velik minus je, če prijateljskih tekem ne bo. Fizično bomo dobro pripravljeni. Šov se mora začeti, čeprav ne bo vse perfektno."

"Nogomet je bil vedno številka ena zaradi šova. Igramo za gledalce, ki te nagradijo in tudi kritizirajo. Ne vidim nogometa brez čustev. Upam, da se vse skupaj hitro vrne v normalne okvire."

Klub na prvem mestu, osebni interesi zatem
Predsednik Rijeke Damir Mišković je predlagal, da bi vsi igralci članske ekipe in trenerski štab dobili tretjino plače, tretjino junija, zadnji tretjini pa bi se odpovedali. Veliko je odvisno tudi od prestopnega roka.

"Vse stvari smo reševali znotraj kluba. Strokovni štab in igralci smo bili enotni, da je klub na prvem mestu, naši osebni interesi pridejo zatem. Še pol leta po prvi odigrani tekmi se bomo dogovarjali za izplačila. Z uspehi v Evropi in dobrimi prestopi igralcev lahko znova pridemo na raven pred krizo. To bo velik izziv za nas," je še dodal Rožman, ki je z mislimi že pri tekmah: "Trenerjev nihče ne bo vprašal, odloča vrh države. Od prvega dne se pripravljam, da se prvenstvo bo nadaljevalo. Verjetno se bo še dolgo govorilo o regularnosti tekmovanja."

Naval na šport: Pogovor Marka Cirmana s Simonom Rožmanom
Ekipa
ZRPGToč.
Dinamo Zagreb26212351:1165
Rijeka26145742:3147
Lok. Zagreb26144841:2846
Hajduk Split26136741:2345
Osijek26119638:2542
HNK Gorica2698932:4035
Slaven Belupo26751423:4326
Istra 196126471519:4019
Inter Zaprešić26381528:5117
NK Varazdin26381518:4117