Luis Rubiales je bil predsednik španske nogometne zveze od 27. maja 2018, podpredsednik Uefe pa od 27. maja 2019. Foto: EPA
Luis Rubiales je bil predsednik španske nogometne zveze od 27. maja 2018, podpredsednik Uefe pa od 27. maja 2019. Foto: EPA

"Odstopil bom. Tako ne morem nadaljevati svojega dela. Družina in prijatelji mi pravijo: Luis, osredotočiti se moraš na svoje dostojanstvo in nadaljevati svoje življenje. V nasprotnem primeru boš škodoval ljudem, ki jih imaš rad, in športu, ki ga ljubiš," Rubialesa v intervjuju za oddajo Piers Morgan Uncensored povzema AFP.

Zaveda se, da ne more več opravljati funkcije podpredsednika Uefe
Danes je poslal tudi pismo Evropski nogometni zvezi, v katerem pojasnjuje svojo odpoved z mesta podpredsednika. "Po hitrem suspenzu, ki ga je izvedla Fifa, in preostalih postopkih, ki tečejo proti meni, je očitno, da se ne bom mogel vrniti na svoj položaj," je zapisal.

"Vztrajanje pri čakanju ne bo prispevalo ničesar pozitivnega, niti za zvezo niti za španski nogomet. Tudi zato, ker so ljudje z močjo, ki bodo preprečili mojo vrnitev," je še dodal.

46-letni Rubiales je igralko Jenni Hermoso poljubil na usta ob proslavljanju naslova svetovnih prvakinj na letošnjem svetovnem prvenstvu v Avstraliji in na Novi Zelandiji po zmagi Španije nad Anglijo z 1:0 v Sydneyju. Sprva se je na kritike javnosti odzval arogantno, pozneje pa se je ob vse večjem pritisku javnosti za svoje ravnanje opravičil.

Na vse načine se je oklepal visoke funkcije
Dolgo je celo trdil, da je šlo za vzajemno dejanje in se oklepal svoje funkcije. Sledil je bojkot reprezentance s strani domačih igralk ter obsodbe španske in mednarodne športne javnosti. Suspendirala ga je tudi Mednarodna nogometna zveza Fifa.

Afera s tem nikakor ni končana. Fifa je uvedla preiskavo, dogodek pa preiskuje tudi špansko tožilstvo, kjer ga je nogometašica prijavila.

Špansko nogometno zvezo sestavlja 19 regionalnih zvez, te pa so že konec avgusta zahtevale odstop Rubialesa. Suspendirala ga je tudi Mednarodna nogometna zveza Fifa.