Cristiano Ronaldo je dosegel že 16 zadetkov v letošnji Ligi prvakov. Portugalec je postavil nov strelski rekord evropskega elitnega klubskega tekmovanja. Pika na i bi bila zmaga v Lizboni. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo je dosegel že 16 zadetkov v letošnji Ligi prvakov. Portugalec je postavil nov strelski rekord evropskega elitnega klubskega tekmovanja. Pika na i bi bila zmaga v Lizboni. Foto: EPA
Sergio Ramos
Sergio Ramos je pred dvema letoma v četrti seriji izvajanja enajstmetrovk poslal žogo pod oblake, Bayern se je uvrstil v finale Lige prvakov, Real pa je izpadel. V torek je z dvema goloma z glavo dočakal svoj trenutek. Foto: EPA
Carlo Ancelotti
Carlo Ancelotti je natančno vedel, kako bo igral Bayern. Pripravil je odlično taktiko in popolnoma zasenčil Pepa Guardiolo. Foto: EPA
Pep Guardiola in Franck Ribery
Franck Ribery je bil lani razglašen za najboljšega nogometaša v Evropi. V zadnjem mesecu nikakor ne najde prave forme, v 44. minuti je izgubil živce. Z levico je "prisolil" zaušnico Danielu Carvajalu, a sodniki tega niso opazili. Foto: EPA
Uli Hoeness
Uli Hoeness si je z ženo Susanne ogledal zadnjo tekmo Lige prvakov na Allianz Areni pred odhodom v zapor. Nekdanji menedžer in predsednik Bayerna je zaradi utaje davkov prejel tri leta in pol zaporne kazni. Foto: EPA
V Madridu slavijo, v Münchnu solze žalosti
Popolna tekma Reala preveč za branilce naslova

Kraljevi klub prej v desetih poskusih niti enkrat ni zmagal v Münchnu, veliki strateg Carlo Ancelotti pa se je odlično lotil znane taktike Pepa Guardiole, ki je številni v bavarski prestolnici ne marajo oz. jo imajo za prebrano knjigo.
Bayern tako slabo ni igral že nekaj sezon. 8. aprila 2009 je prav Guardiola odčital lekcijo Jürgenu Klinsmannu na Camp Nouu (4:0). Španec je v zadnjem mesecu popolnoma izgubil nadzor nad ekipo, ki je neprepoznavna. "Kot bi nekdo izklopil luč," je pripomnil častni predsednik Franz Beckenbauer.
Do 25. marca je bilo to moštvo pravi bavarski stroj, brez poraza so pometli s tekmeci v Bundesligi. V zadnjih petih tednih pa si slabe predstave sledijo druga za drugo. Poraz v Augsburgu (0:1) in polom doma proti dortmundski Borussii (0:3) sta se hitro pometla pod preprogo. Vsi so zatrjevali, da bodo v pravi formi na velikih tekmah. Ni lahko preklopiti misli za velike tekme, če si mesec dni praktično na dopustu. Edina prava zmaga Bayerna v mesecu aprilu je tista nad popolnoma razglašenim Manchester Unitedom (3:1). Rdeče vrage je vodil David Moyes, ki je vmes že izgubil službo ...
Krivulja gre pri Realu v pravo smer
Pri Realu gre krivulja ravno v drugo smer. Ancelotti je z napačno taktiko izgubil "el clasico" doma proti Barceloni 23. marca (3:4), tri dni zatem je sledil še poraz v Sevilli (1:2). Verjetno je kraljevi klub ravno na teh dveh tekmah zaigral prvenstvo, saj Atletico ne popušča in ima tri točke naskoka. Preobrat je pomenila zmaga v finalu španskega kraljevega pokala nad Barco v Valencii (2:1). Real je v sijajni formi in bi želel finale Lige prvakov odigrati verjetno kar prihodnji teden, do 24. maja pa se lahko še marsikaj spremeni.

Ancelotti na treningih uigraval prekinitve
"Pred tekmo sem bil malce zaskrbljen, saj nisem želel, da bi bili znova tako pod pritiskom kot v Madridu. Odlično smo se postavili, bili zelo nevarni, tudi protinapadi so uspeli. Finale Lige prvakov je bil naš glavni cilj sezone. Malce slabše smo igrali le v Dortmundu, od tiste tekme naprej nam je steklo," je bil sproščen 54-letni Ancelotti, ki mu je zelo žal, da Xabi Alonso zaradi rumenih kartonov ne bo smel igrati v finalu v Lizboni.
Ramos najboljši branilec na svetu
"Zelo dobro sem vedel, da ima Bayern težave ob prekinitvah pri predložkih na daljšo vratnico. To smo vadili na treningih. Sergio Ramos je v letošnji sezoni izjemen, trenutno je najboljši branilec na svetu. Zelo sem zadovoljen z našo igro v obrambi, sodelovali so vsi nogometaši. Veliko sem razmišljal o tem, kako bi lahko dosegli zmago v Münchnu. Niti slučajno si nisem mislil, da se bo tako dobro izšlo. Ta ekipa me še naprej preseneča," je pojasnil nekdanji vezist, ki je osem let igral za Romo, med letoma 1987 in 1992 pa za Milan. V letih 1989 in 1990 so "rossoneri" dvakrat zapored postali evropski prvaki, od takrat naprej pa to ni uspelo ponoviti nikomur več. Ancelotti je v polfinalu leta 1989 dosegel izjemen gol proti Realu za zmago Milana s 5:0. Tistega leta je odigral tudi vseh 90 minut finala proti Steaui (4:0).
Proti Bayernu ne pozna poraza
Italijan je pravi trn v peti Bayerna, saj ni izgubil nobene izmed osmih tekem proti 24-kratnim nemškim prvakom. "V Münchnu sem že zmagoval z Milanom, to mi je dalo samozavest pred povratno tekmo. Lepe spomine imam na ta stadion. Težko rečem, da je bila to najboljša tekma v moji trenerski karieri, vsekakor se je vse odvilo fantastično. Nogomet mi je dal veliko v življenju, to je ekipni šport, zato nimam osebnih ciljev," je končal Ancelotti, ki mu je vseeno, kdo bo tekmec v finalu. Chelsea je vodil še pred tremi leti, ko je zdajšnji trener modrih Jose Mourinho sedel na klopi Reala, kjer pa se mu v treh sezonah nikoli ni uspelo prebiti v finale Lige prvakov.

Borussia v finalu pokala v vlogi favorita
Bayern čakata do konca sezone še dve tekmi v Bundesligi, 17. maja pa finale nemškega pokala proti dortmundski Borussii, ki je v odlični formi. Rumeno-črni so že 12. aprila v Münchnu dokazali, da so trenutno precej boljši od Bavarcev.
Predsednik upravnega odbora Karl-Heinz Rummenigge je bil zelo potrt: "To je bil pravi polom! Prehitro smo prejeli dva gola iz prekinitev, potem pa nismo imeli nobene energije, da bi povzročali težave obrambi Reala. Madridčani so veličastna ekipa, pokazali so nam meje. Razvadili smo se v zadnjih sezonah, ko smo kar trikrat igrali v finalu Lige prvakov. Tudi taki večeri so sestavni del športa. Hitro moramo zaceliti rane, saj nas čaka finale nemškega pokala proti Dortmundu. V Berlinu moramo prikazati precej več."
"Priznati moramo, da gre Real popolnoma zasluženo v finale. Poraz z 0:4 je zares visok. Zdaj se bo treba hitro pobrati. Do konca sezone v nemškem prvenstvu sta še dva kroga, potem pa še finale pokala v Berlinu. Z dvojno krono bi iz dobre sezone naredili zelo dobro," je dodal športni direktor Matthias Sammer.
Pep priznal napake in prevzel odgovornost
"To je bil zelo težak večer zame in za moje varovance. V Manchestru in Madridu smo zelo dobro odigrali naš sistem, tokrat nam ni steklo. Če nimaš nadzora nad potekom tekme, ne moreš premagati tako dobre ekipe, kot je Real. Za to slabo predstavo prevzamem odgovornost. Priigrali smo si malo priložnosti, zmotil sem se pri nekaterih stvareh. Na tej ravni se vsaka napaka kaznuje. V prihodnjih dneh moram znova pripraviti igralce, saj sezone še ni konec," je bil razočaran Guardiola, ki si ni predstavljal takega poloma. Zaupal je Jeromu Boatengu, ki je popolnoma razglašen. Tudi vedno zanesljivi Dante je odpovedal. Franck Ribery je že celoten april neučinkovit, tudi Bastian Schweinsteiger je bil brez idej na sredini igrišča.
Še najbolj se je trudil Arjen Robben: "Razočaranje je zares ogromno. Veliko smo pričakovali od te tekme, bili smo pripravljeni. Dva gola smo prejeli iz prekinitev, in takrat smo vedeli, da je vsega konec. Vedeli smo, da igramo proti najboljši ekipi na svetu v protinapadih. Doma izgubiti z 0:4 je zares grenko. Glavo moramo dati gor, saj nas čaka še finale nemškega pokala."

"Kaiser" pričakuje nov poraz v soboto v Hamburgu
Beckenbauer, ki ni zagovornik sistema "tiki-tika", si zelo želi, da bi njegov nekdanji klub Hamburg ostal v Bundesligi. Izbranci Mirka Slomke bodo v soboto popoldne gostili Bayern. "Če v soboto Hamburg ne premaga Bayerna, ki je popolnoma na tleh, si zares zasluži pot v drugo ligo," je slikovito pripomnil "Kaiser".

V Madridu slavijo, v Münchnu solze žalosti
Popolna tekma Reala preveč za branilce naslova