Konstantin Vasiljev je na slovenskih nogometnih zelenicah v treh letih in pol odigral 125 tekem in dosegel 16 zadetkov. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Konstantin Vasiljev je na slovenskih nogometnih zelenicah v treh letih in pol odigral 125 tekem in dosegel 16 zadetkov. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Konstantin Vasiljev
Vasiljev o možnostih Slovenije proti Italiji: "Sloveniji bo v Firencah zelo težko, glede na to, kaj sem videl na zadnjih tekmah Italije. Čeprav je mogoče vse, vsaka tekma se začne z izidom 0:0." Foto: EPA

Nogometaš s številko 14 v modrem dresu je marca ob svojem edinem dozdajšnjem obisku Stožic iz Ljubljane odhajal potolčen, saj je Olimpija kar s 4:0 premagala Koper. Pol leta pozneje je bil najbolj nasmejan ob odhodu iz slačilnic, ki jih bržkone še dolgo ne bo več videl. Če sploh še kdaj. Pred dnevi se je namreč z Bonifike preselil v ruskega prvoligaša Amkar iz Perma.

Dobro so opravili svojo domačo nalogo
"Vesel sem, da po tistem visokem porazu s Koprom s tega stadiona odhajam z zmago. Dobro smo opravili svojo domačo nalogo. Psihično in fizično smo bili zelo dobro pripravljeni. Pokazali smo, kar smo želeli. Odločilna za zmago je bila naša disciplinirana igra v obrambi. Če smo pošteni, Slovenija ni imela stoodstotnih priložnosti. Pritisk je gotovo bil, ampak zadeli so po naši napaki. Naši protinapadi so bili zelo dobri, lahko bi dosegli še več zadetkov," je v odlični slovenščini pripovedoval novinarjem.

Dokazal, da ima dobre živce
Za estonsko reprezentanco je igral že 42-krat. Strelsko statistiko je zdaj popravil na 12 golov, vse je dosegel v zadnjih dveh letih in pol. V 29. minuti tekme v Stožicah je Estonijo v vodstvo z 1:0 povedel z 11-metrovke, potem ko je lepo zaposlil Sergeja Zenjova, ki ga je v kazenskem prostoru podrl Samir Handanović.

"Verjetno je malo pritiska bilo, a dokazal sem, da imam dobre živce," je odgovoril na vprašanje, ali je imel ob srečanju s tako izvrstnim vratarjem kaj treme. V smehu pa se ni strinjal z opazko, da je bil "Sarma" blizu: "Ne, ne. Ko se je on vrgel v svojo desno stran, je bila žoga že v mreži."

"Zakaj pa nam ne bi uspelo?"
Estonija je na osmih tekmah zbrala enako število točk kot Slovenija (11) in jo do konca kvalifikacij čakata le še dva obračuna s Severno Irsko. Najprej Irci v torek prihajajo v Talin.

"Ko pogledamo na lestvico, niso slabi, ampak mi moramo razmišljati o svoji igri. Od tega bo odvisno, kako nam bo šlo naprej. Mi te dve tekmi pričakujemo mirno in ne obremenjujemo se z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo. Pred domačimi navijači se bomo vsekakor potrudili in želimo zmagati. Zakaj pa nam na koncu ne bi uspelo? Slovenija ima veliko težji spored do konca kvalifikacij. Po dolgi slabi seriji smo danes odigrali dobro tekmo. Pokazali smo, da smo kakovostni in se lahko kosamo s takšno ekipo, kot je Slovenija. Upam, da se po slabi seriji začne dobra," je o prihodnjih izzivih dejal Vasiljev.

Amkar trenutno v spodnjem delu lestvice
Estonec ruskega porekla je v Slovenijo prišel februarja 2008 in pri Nafti hitro opozoril nase. Letos pozimi je prekmursko ravnico zamenjal z morjem, čeprav je bil zelo blizu tudi prestopu v Olimpijo. "Kar je bilo, je bilo. Pred mano so novi izzivi," je bil kratek ob vprašanju, ali mu je kaj žal, da ni postal član zeleno-belih.

Kakor koli že, v Kopru je ostal le dobre pol sezone, zdaj razmišlja samo še o Amkarju. V Permu, milijonskem mestu pod Uralom, je bil za zdaj le dva dni, zato o pravih vtisih še težko govori, nekaj o klubu pa je vendarle že lahko povedal: "Gotovo je to nova stopnička v moji karieri, ki lahko veliko pomeni za naprej. Trenutno je klub na 11. mestu na lestvici. Težko se bomo uvrstili med osem moštev, ki se bodo v končnici potegovala za naslov prvaka, a poskušali bomo storiti čim več. Upam, da ne bom imel prevelikih težav s prilagajanjem, nekaj časa pa bom gotovo potreboval. Ritem igre je gotovo malo hitrejši kot v slovenski ligi, mislim pa, da sem dovolj sposoben, da lahko igram tam."
Tudi svojemu zdaj že nekdanjemu klubu želi boljše čase v nadaljevanju sezone: "Upam, da bodo izboljšali izide in prišli na položaj, kjer so bili v zadnjih letih. Mesto si zasluži dobro ekipo in dobre izide. Na začetku sezone je zmanjkalo tudi nekaj sreče."