Se bo klobčič stavniških goljufij le začel razpletati? Foto: EPA
Se bo klobčič stavniških goljufij le začel razpletati? Foto: EPA
Nogomet
Sojenje v Bochumu bo spremljalo približno 40 akreditiranih novinarjev. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Začelo se je sojenje v stavniškem škandalu

Med 32 sumljivimi tekmami je tudi tekma slovenske lige med Labodom Dravo in Nafto (4:1). Srečanje je bilo odigrano 11. aprila lani, nemška televizija ARD pa je nanj opozorila že novembra lani, le nekaj dni zatem, ko je izbruhnil do zdaj največji stavniški škandal v evropskem nogometu. Na zahtevo tožilca iz Bochuma je bilo tedaj v Angliji, Nemčiji, Avstriji in Švici aretiranih 17 ljudi.

Preostale sporne tekme so iz lig v Nemčiji, Belgiji, na Hrvaškem, Madžarskem in v Švici. Poleg ptujske tekme je prvoligaško le še eno srečanje - med Ujpestom in Honvedom na Madžarskem (3:0, 24. aprila 2009) - sicer pa naj bi se prevara zgodila tudi na eni izmed tekem evropske lige in na reprezentančni kvalifikacijski tekmi ekip do 21 let za evropsko prvenstvo.

Nemška televizija ARD je lani novembra poročala, da naj bi eden izmed nogometašev Nafte pred tekmo proti Dravi dobil 5.000 evrov podkupnine. Na tisti tekmi je Damjan Ošlaj dosegel avtogol v korist Drave, res pa je tudi, da je Marko Drevenšek že pred tem dosegel avtogol v korist Nafte. Drava je tedaj zmagala prvič v spomladanskem delu sezone in začela "neverjetno" pot do obstanka v ligi. TV-prispevek s te tekme si lahko ogledate TUKAJ.

Grozi jim zaporna kazen do deset let
Državno tožilstvo v Bochumu trdi, da je četverica osumljencev za podkupovanje sodnikov in igralcev na 32 tekmah porabila 370.000 evrov, na tekme pa vložila okrog dva milijona evrov in imela 1,6 milijona evrov dobička. Kot je povedal predstavnik sodišča v Bochumu, osumljeni niso stavili le na končni izid tekem, ampak tudi na rdeče kartone, pozno dosežene gole in podobne elemente nogometne igre. Četverica naj bi celo prevzela 700.000 evrov dolga pri enem izmed belgijskih drugoligašev in imela s tem mehanizme, da je upravo prisilila v prirejanje izidov.

Na obtožno klop bodo po poročanju nemških medijev sedli Nürettin G. (55 let), Tuna A. (55), Stevan R. (35) in Kristian S. (32). Vsi živijo v Nemčiji.

Vse skupaj pa bi bil lahko le vrh ledene gore, saj ima tožilstvo skupaj pod drobnogledom kar 270 tekem, v primer pa naj bi bilo vpletenih okrog 250 oseb. Osumljenim grozi zaporna kazen do deset let.
Začelo se je sojenje v stavniškem škandalu