Luiz Felipe Scolari ima letos samo eno nalogo - Chelsea popeljati na vrh Evrope. Foto: Reuters
Luiz Felipe Scolari ima letos samo eno nalogo - Chelsea popeljati na vrh Evrope. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo se na zelenico vrača prej, kot so napovedovali. Mogoče bo nastopil že v sredo proti Villarrealu. Foto: EPA
Alex Ferguson (desno) in Jose Mourinho
Morebitni spopad Joseja Mourinha in Alexa Fergusona bi bil prava poslastica. Foto: EPA
Lionel Messi
Lionel Messi je po odhodu Ronaldinha nesporni prvi zvezdnik Barcelone. Foto: EPA
Emmanuel Adebayor in Cesc Fabregas
Emmanuel Adebayor in Cesc Fabregas sta glavna aduta Arsenala. Foto: EPA

Vlogo prvega favorita stavničarji pripisujejo Chelseaju. Bogatega lastnika Londončanov Romana Abramoviča letos zanima samo evropski naslov. Novo orožje po Joseju Mourinhu in Avramu Grantu za uresničitev sanj je trener Luiz Felipe Scolari. Nekaj je jasno. Sezona Chelseaja se bo ocenjevala samo po uspehu v Evropi, čeprav "Felipao" napoveduje napad na vse štiri lovorike. Spremembe glede na lansko sezono, ko je Chelsea igral v finalu, so minimalne. Odšla sta Andrej Ševčenko in Claude Makelele, prišel pa je Deco.


2. Manchester United
Tik za Chelseajem je lanski zmagovalec Manchester United. Tudi četa Alexa Fergusona ni doživela večjih sprememb. Napad je okrepil Dimitar Berbatov, odšel pa je Luis Saha. Vodstvu rdečih vragov je največja zmaga uspela še pred začetkom, saj jim je uspelo zadržati Cristiana Ronalda, čeprav je ta odkrito napovedal prestop v Real Madrid.

3. Real Madrid
Ob bok Chelseaju in Manchester Unitedu so stavničarji postavili Real Madrid, ki je v Ligi prvakov nazadnje slavil pred šestimi leti. Trenerju Berndu Schusterju je v enem letu uspelo narediti enovito ekipo in jo popeljati do drugega zaporednega naslova španskega prvaka. Kljub bombastičnim napovedim je prestopni rok v Madridu minil dokaj mirno. Prišel je le Rafael van der Vaart, medtem ko je Cristiano Ronaldo ostal neuresničena želja. Velik udarec bi lahko bil odhod enega najboljših v prejšnji sezoni Robinha.

4. Inter
Na četrtem mestu je Inter. Tudi za črno-modre velja enako kot za Chelsea - sezona se bo ocenjevala po nastopu v Evropi in uspeh v Ligi prvakov je le osvojitev naslova. Za to so pripeljali najbolj želenega trenerja na svetu Joseja Mourinha. Portugalcu se ni uresničila velika želja Frank Lampard, uteho pa je našel v Quaresmi, Manciniju in Muntariju.

5. Barcelona
Velikih pet zaokrožuje Barcelona, ki je izmed vseh velikanov najbolj spremenila ekipo. Klub so zapustili Ronaldinho, Thuram, Deco, Zambrotta, ki so jih nasledili igralci z manj zvenečimi imeni, vendar z nesporno kakovostjo. Nov je tudi trener Pep Guardiola. Katlonci sezono niso začeli najbolje (točka na dveh tekmah), vendar rdeča luč na Nou Campu še ne gori. Guardiola, ki ima velik kredit, čaka na eksplozijo atomskega napada Messi-Eto'o-Henry-Krkić.

6. Arsenal
"Drugo jakostno skupino" začenja Arsenal. Arsene Wenger je izgubil Hleba in Flaminija, a v klub iz Marseilla pripeljal mladega Nasrija. Uspelo mu je zadržati tudi najboljšega strelca Adebayorja. Končno je povsem zdrav Van Persie, kmalu pa naj bi se na igrišče vrnil Eduardo. Tu je tudi novi zvezdnik angleškega nogometa Walcott. Arsenal je lani navdušil in nesrečno klonil v četrtfinalu proti Liverpoolu.

7. Liverpool
Prav zanimivo je, da so izmed velike angleške četvorke stavnice še najmanj naklonjene Liverpoolu. Postavljajo ga šele na sedmo mesto. Na Anfield Roadu v nasprotju s prejšnjimi leti niso veliko trgovali. Rafa Benitez ima ekipo, ki je vsekakor sposobna priti do konca. Rdeči so odlično začeli v angleškem prvenstvu, kjer so po štirih krogih na vrhu skupaj s Chelseajem.

8. Bayern
Po letu premora se v Ligo prvakov vrača Bayern, osvežen z novim trenerjem Jürgenom Klinsmannom. Bavarci bodo z ideologom igre Riberyjem in sanjskim napadom Klose-Toni vrh napadali iz "zasede".

Deseterico končujeta dva italijanska kluba Juventus in Roma.

V tretjo skupino so stavnice postavile klube, ki bodo mešale štrene najboljšim, vendar bi bil njihov naslov prava senzacija. Sestavljajo jo Lyon, Zenit, Atletico Madrid, Villarreal, Fiorentina, Porto in Werder.

Torek ob 20.45:
Skupina A:

CHELSEA - BORDEAUX
ROMA - CLUJ

Skupina B:
WERDER BREMEN - ANORTHOSIS
PANATHINAIKOS - INTER

Skupina C:
BARCELONA - SPORTING LIZBONA
BASEL - ŠAHTJOR DONECK

Skupina D:
PSV EINDHOVEN - ATLETICO MADRID
MARSEILLE - LIVERPOOL

Sreda ob 20.45:
Skupina E:

MANCHESTER UNITED - VILLARREAL
CELTIC GLASGOW - AALBORG

Skupina F:
LYON - FIORENTINA
STEAUA BUKAREŠTA - BAYERN MÜNCHEN

Skupina G:
PORTO - FENERBAHČE
DINAMO KIJEV - ARSENAL

Skupina H:
REAL MADRID - BATE BORISOV
JUVENTUS - ZENIT

R. K.