Bo Oliver Kahn do torka nared? Foto: EPA
Bo Oliver Kahn do torka nared? Foto: EPA
Jaap Stam
Jaap Stam (levo) bo poskušal Bayernovim napadalcem preprečiti zadetek. Foto: epa
Za Raula utegne biti dvoboj z Arsenalom okrogli jubilej. Foto: EPA
Rafael Benitez
Rafael Benitez si želi, da bi njegovi varovanci dosegli vsaj en gol. Foto: EPA
Peguy Luyindula
Peguy Luyindula, član trenutno prvouvrščenega moštva francoskega prvenstva Lyona. Foto: EPA

Bavarci se zadnje dni največ ukvarjajo s poškodbo kapetana Oliverja Kahna. Vratar jo je skupil v soboto po trku s Thomasom Brdarićem. 36-letnik dvomi, da bo lahko stopil med vratnici: "Noga me zelo boli. Počakati bo treba do tekme." Več zaupanja v njegov nastop ima trener Felix Magath: "Oteklina je resda velika, a verjamem v sposobnost naše zdravniške službe."

Če Kahn ne bo nastopil, naj bi priložnost dobil mladi Michael Rensing. Reprezentančni vratar do 21 let velja za velik up nemškega nogometa. Nemški prvaki z izjemo Kahna nimajo zdravstvenih težav.

Za razliko od Bayerna se je Milan že poslovil od misli na naslov v državnem prvenstvu, zato vse sile usmerja v Ligo prvakov. Rdeče-črni bodo na prvi tekmi igrali brez poškodovanih Paola Maldinija in Cafuja. Trener Carlo Ancelotti se zato toliko bolj veseli povratka stebra obrambe Jaapa Stama.

Evropska velikana imata skupaj kar deset naslovov evropskih prvakov, do zdaj sta se v Evropi pomerila šestkrat. Več uspeha imajo Italijani, ki so dobili štiri tekme (tudi obe pred tremi leti v skupinskem delu Lige prvakov), edina Bayernova pa je iz leta 1990. Navijači Bayerna lahko svoj optimizem črpajo iz druge statistike, ki pravi, da je Bayern dobil zadnjih šest tekem Lige prvakov na svoji zelenici z gol razliko 18:5.

Prvi dvoboj med Realom in Arsenalom
Čeprav Real in Arsenal sodita med evropske velikane, se v evropskih tekmovanjih še nista srečala. Prva tekma ju čaka v torek na Santiagu Bernabeu. Številke napovedujejo, da se bo končala ena izmed serij. Real se lahko pohvali z nizom 17 neporaženih tekem na domači zelenici v Ligi prvakov. Topničarji so se iz vseh treh gostovanj vrnili z izkupičkom devetih točk.

Real se po slabem štartu v sezono le pobira in presenetljivo še vedno ni odpisan od boja za naslov državnega prvaka. Prvič v letošnji Ligi prvakov bo za beli balet nastopil Ronaldo, ki je začetek evropske sezone izpustil zaradi kazni in poškodbe. Po poškodbi naj bi se vrnil Raul, ki je z 51 zadetki prvi strelec Lige prvakov. Če bo ikona Reala res stopila na igrišče, bo to že njen stoti nastop v tem tekmovanju.

Letošnja Arsenalova sezona je ena najslabših v zadnjih 20 letih. Varovanci Arsena Wengerja v državnem prvenstvu za vodilnim Chelseajem zaostajajo že za 25 točk, izpadli pa so iz obeh domačih pokalov. "Imamo težave s samozavestjo," priznava Wenger, ki zaradi poškodbe gležnja ne more računati na Antonia Reyesa.

Bo Liverpool rešil angleško čast na Luzu?
Branilec naslova Liverpool bo gostoval na stadionu Luz pri Benfici, ki je bila v skupinskem delu tekmovanja že usodna za še enega angleškega velikana Manchester United. Tekmeca sta se srečala šestkrat, vsi dvoboji so bili med letoma 1978 in 1984, Redsi so dobili kar pet tekem. Portugalci so zaradi poškodbe ostali brez napadalnega dvojca Geovanni – Fabrizio Miccoli. Priložnost bo tako dobil novinec Laurent Robert, ki je prestopil iz Portsmoutha.

Robbie Fowler, ki se je pred tedni vrnil v Liverpool, bi v primeru nastopa sploh prvič zaigral v Ligi prvakov. Njegov trener Rafa Benitez napoveduje: "Imamo dovolj izkušenj. Poskušali bomo nadzorovati tekmo. Pomembno je, da dosežemo vsaj en zadetek."

Ponovitev lanskega četrtfinala
Na prvi pogled najmanj atraktiven par sestavljata PSV in Lyon. A izkušnje iz lanskega leta, ko sta se edinkrat do zdaj pomerila v četrtfinalu, napovedujejo nogometno poslastico. Lani sta se obe tekmi končali z 1:1, po streljanju kazenskih strelov pa so se v polfinale uvrstili Nizozemci.

"Bolj kot o maščevanju razmišljamo o iskanju pravice," se lanskega dvoboja z jezo spominja predsednik Lyona Jean Michel Aulas in pri tem omenja nedosojeno enajstmetrovko v podaljšku povratne tekme, ko naj bi Nizozemci nepravilno zaustavili Nilmarja.

PSV bo odigral svojo 126. tekmo v evropskih tekmovanjih in lovi svojo 50. zmago. Nizozemci so na zadnjih 15 domačih tekmah v evropskih tekmovanjih dobili kar 12 tekem, preostale tri pa igrali neodločeno. Francoski prvak je na zadnjih 17 tekmah Lige prvakov vedno zatresel nasprotno mrežo.

Torek ob 20.45:
BAYERN – MILAN (prenos na TVS 2)
REAL MADRID – ARSENAL
BENFICA – LIVERPOOL
PSV – LYON

Sreda ob 20.45:
CHELSEA – BARCELONA (prenos na TVS 2)
RANGERS – VILLARREAL
WERDER BREMEN – JUVENTUS
AJAX – INTER