Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sodnica Sofia Gil Garcia od Fife in Uefe zahteva, da "ustavita svoje protikonkurenčno vedenje", s katerim so uvedli "neupravičene in nesorazmerne omejitve" svobodne konkurence na trgu.

Špansko sodišče se je tako odzvalo na tožbo predstavnikov podjetja European Superleague Company SL, organizatorjev zdaj že bolj ali manj propadlega projekte Superlige. Sodba sicer ni pravnomočna in se lahko nanjo pritožijo v Madridu.

Iz Uefe so sporočili, da bodo sodbo temeljito proučili, preden se bodo odločili, ali je nov korak v tem pravnem boju sploh potreben. Današnja sodba, kot pravi Uefa, v ničemer ne vpliva na zdajšnja Uefina pravila, sprejeta junija 2022.

Sodišče EU-ja je že decembra odločilo, da pravila krovnih zvez Uefe in Fife, ki od organizatorjev novih tekmovanj zahtevajo njuno predhodno odobritev, niso skladna s pravom Unije. S tem je obe organizaciji obtožilo zlorabe moči in pritrdilo, da je konkurenčno tekmovanje legalno.

Dvanajst klubov, na čelu katerih sta bila velikana Barcelona in Real Madrid, je leta 2021 napovedalo začetek lastnega zasebnega tekmovanja, tako imenovane Superlige. To tekmovanje bi imelo velik komercialni potencial, a bi obenem predstavljalo konkurenco zdajšnji najvišji kakovostni ravni evropskega nogometa, Ligi prvakov, ki poteka pod okriljem Uefe.