Foto:
Foto:
Damien Duff (levo) se s soigralci veseli vodstva Chelseaja.
Samuel Eto'o je znova zabil zmagoviti zadetek.
Jose Mourinho se je po tekmi zavil v molk.
Obafemi Martins (levo) in Ricardo Costa (v sredini) sta bila strelca na tekmi v Portu.
Hernan Crespo je odločil srečanje v Manchestru.
Wayne Ronney se ob Gennaru Gattusu ni naigral.
Valerien Ismael ne more verjeti razpletu tekme.

Drugi veliki sredin derbi je bil na Old Traffordu, kjer je Milan z 1:0 premagal Manchester United. Vrata v četrtfinale je Italijanom na široko odprl Hernan Crespo.

Branilec naslova Porto je proti Interju izvlekel remi 1:1, zmagovalec pa je praktično odločen v paru Werder - Lyon, saj so Francozi v gosteh slavili kar s 3:0.

Osmina finala, prve tekme:
BARCELONA
- CHELSEA 2:1 (0:1)
98.000; Maxi Lopez 67., Eto'o 74.; Belletti 33./ag
RK: Drogba 56./Chelsea

Derbi osmine finala v prvem polčasu ni navdušil. Londončani niso niti enkrat streljali v okvir vrat, a po avtogolu Juliana Bellettija vodili. Damien Duff, ki ga je trener Chelseaja Jose Mourinho kljub domnevno poškodovanemu kolenu precej nepričakovano uvrstil v prvo enajsterico, je v 33. minuti prodrl po desni strani in podal pred vrata, nesrečni Belletti pa je žogo nespretno poslal v lastno mrežo. Minuto kasneje bi Didier Drogba po čudoviti podaji Clauda Makeleleja lahko povišal na 2:0, vendar je osamljen pred Victorjem Valdesom streljal mimo vrat. Gledalci na Camp Nouu so v prvem delu spremljali klasični bunker Angležev in obupne poskuse domačih, da bi prebili granitno obrambo gostov.

Tudi na začetku drugega polčasa ni kazalo, da bi se slika na igrišču utegnila kaj spremeniti, toda v 56. minuti se je zgodil ključni trenutek za preobrat. Drogba je po grobem štartu proti domačemu vratarju Valdesu prejel drugi rumeni karton in moral zapustiti zelenico. Trener Barcelone Frank Rijkaard je takoj reagiral in namesto Demetria Albertinija vezno linijo okrepil z Andresom Iniesto, nekaj minut pozneje pa je v napadu Ludovica Giulyja zamenjal Maxi Lopez.

Argentinec, ki je doslej odigral le eno tekmo za Barco v španskem prvenstvu in je v zimskem prestopnem roku v katalonsko prestolnico iz River Plateja prišel zaradi poškodbe Henrika Larssona, se je svojemu "šefu" oddolžil že tri minute po vstopu v igro. V kazenskem prostoru se je lepo prebil mimo enega izmed branilcev in s strelom v daljši kot izenačil. Šest minut kasneje je žogo po njegovem vnovičnem poskusu za hrbet Petra Čecha spravil Samuel Eto'o, ki se je spretno izmuznil kar dvema obrambnima igralcema Chelseaja.

Katalonci so imeli v zadnjih minutah še nekaj priložnosti, a na koncu je ostalo pri izidu 2:1 in pred povratno tekmo na Stamford Bridgeu čez dva tedna je tako še vse odprto. Prvič, odkar je na klopi Londončanov Mourinho, se je zgodilo, da je Chelsea izgubil dvakrat zapored. V soboto je bil od Abramovičevega moštva v FA-pokalu boljši Newcastle. Mourinho po tekmi ni želel dajati izjav, komentarje pa je prepovedal tudi igralcem.

PORTO - INTER 1:1 (0:1)
38.177; Costa 61.; Martins 24.

Inter je pri branilcih naslova v Portu iztržil še en remi, na katere je v letošnji sezoni že navajen. Obafemi Martins je Italijane popeljal v vodstvo po izjemnem prodoru Dejana Stankovića po levi strani, Portugalci pa so izenačili po predložku, ko je v prazno "zaplaval" Francesco Toldo, podajo Costinhe pa v zadetek ni bilo težko pretvoriti Ricardu Costi.

Inter je po prvem polčasu zasluženo vodil, v drugem pa bi Porto z nekaj več sreče lahko Milančanom prizadejal prvi letošnji poraz. Najbližje drugemu zadetku sta bila Maniche in Benny McCarthy. V zadnjih minutah je bil dvakrat na preizkušnji tudi domači vratar Vitor Baia, ki je lepo ubranil strela Christiana Vierija in Stankovića.

MANCHESTER UNITED - MILAN 0:1 (0:0)
67.162; Crespo 78.

Rdeči vragi so pred tekmo veljali za favorite, saj so v državnem prvenstvu na zadnjih 15 tekmah od 45 točk pobrali kar 41, na drugi strani pa Milan v Italiji ne igra prepričljivo, čeprav si skupaj z Juventusom deli prvo mesto.

Toda varovanci Carla Ancelottija so povsem zasluženo prišli do velike zmage, ki jim realno odpira četrtfinale. Italijani so bili blizu vodstva že v 8. minuti, ko je Clarence Seedorf s prostega strela zadel prečko.

Če je imel Nizozemec pri strelu nekaj smole, se mu je sreča nasmehnila v 78. minuti. Z roba kazenskega prostora je močno streljal, Roy Carroll je žogo nespretno odbil, Hernan Crespo pa je izkoristil darilo.

Domači strateg Alex Ferguson je v drugem polčasu v igro poslal tudi Ruuda van Nistelrooya, ki je zaigral po skoraj trimesečni odsotnosti. Po zadetku je v igro poslal še tretjega napadalca Luisa Sahaja, a trio Rooney-van Nistelrooy-Saha si ni priigral omembe vrednih priložnosti.

WERDER BREMEN - LYON 0:3 (0:1)
36.923; Wiltord 9., Diarra 77., Juninho 81.

Čeprav so si gostitelji priigrali več priložnosti, pa so se več kot prepričljive zmage veselili Francozi, ki so od petih strelov v okvir vrat dosegli kar tri zadetke. Sydney Govou je v 9. minuti pripravil prvi napad za Lyon, a slabo streljal z 11 metrov, žoga se je odbila do Sylvaina Wiltorda, ki je postavil izid polčasa.

V minutah največje nemške premoči je več kot 35.000 gledalcev v 77. minuti utišal Mahamadou Diarra. Le štiri minute pozneje je Brazilec Juninho Pernambucano s prostega strela zapečatil domačo usodo.

Pri domačih se je pred tekmo poškodoval prvi napadalec Ivan Klasnić.

Torkove tekme