Josip Iličić v pogovoru z belgijskim sodnikom Jasperjem Vergootejem. Foto: BoBo/Emma Wallskog
Josip Iličić v pogovoru z belgijskim sodnikom Jasperjem Vergootejem. Foto: BoBo/Emma Wallskog
Sorodna novica Djurgarden nadigral Maribor brez Šimundže, a slavil le z 1:0

Nogometaši Maribora so z 1:0 izgubili prvo tekmo zadnjega kroga kvalifikacij za Konferenčno ligo. Djurgarden je bil preprosto boljši tekmec, bledi vijoličasti so bili lahko po obračunu zadovoljni, da so tekmo izgubili z minimalno razliko.

V stotih minutah igre so na vrata nasprotnika sprožili štiri relativno nenevarne strele, v prvem delu niti enega. Za nameček je bil v izteku tekme izključen še Sven Šoštarič Karič.

Četrti gostujoči poraz Mariborčanov v Evropi, a imajo še vedno vse niti v svojih rokah. Naslednji četrtek si lahko zagotovijo evropsko jesen, a za kaj takega bodo morali igro dvigniti na precej višjo raven.

Prvih 15 minut je minilo, ne da bi čutili pritisk gostiteljev, ki smo ga pričakovali. Odzvali smo se zelo dobro v uvodni fazi. Je pa dejstvo, da bi morali ostati zbrani do konca tekme. Pripetila se nam je manjša napaka pri sprejemanju odločitve, kako in kaj pod pritiskom z žogo. In potem se hitro zgodi, kar se je.

Ante Šimundža, trener NK Maribor

Tekmo oddelali na visoki ravni
"Za nami je zahtevna tekma, za gledalce najbrž ne tako zanimiva kot za nas trenerje. Te njihove dolge žoge so nas, povedano po pravici, nekoliko presenetile. Poskušali so z igro na preskok, kar doslej niso počeli, a smo zelo dobro odgovorili. Imeli smo svoje trenutke v igri, zaradi umetne trave smo bili v določenih trenutkih nenatančni," je po tekmi za uradno spletno stran kluba povedal trener Ante Šimundža, ki je moral zaradi kazni (Uefa ga je nekaj ur pred srečanjem kaznovala z dvema tekmama prepovedi vodenja ekipe) svoje varovance spremljati z razdalje.

"Kar me veseli, je spoznanje, da smo vztrajali pri svojih principih in zadevah, pri kontinuiranih napadih. Bili smo tekmovalni, žal smo prejeli zadetek, a so fantje oddelali tekmo na visoki ravni,” je nadaljeval.

Ni prijetno na tribuni
O kazni, ki ga je doletela pred tekmo, je dodal: "Leta 2011 sem postal samostojni trener in nisem vajen suspenzov ali podobnih situacij. Če se prav spomnim, sem bil v slovenski ligi kaznovan le enkrat, na tekmi z Dravo. Popolnoma druga zadeva je glede evropskega tekmovanja, kjer sem bil vedno z ekipo ob igrišču. Ni prijetno na tribuni, tega si ne smem več dovoliti in si tudi več ne bom. Moram pa poudariti sodelovanje s klopjo, ki se je odlično odzvala in nasploh odlično vodila tekmo."

Zadetek s tekme Djurgarden - Maribor

Morali bi ostati zbrani do konca tekme
Obenem je priznal, da je pričakoval večje težave z igro na umetni travi. "Prvih 15 minut je minilo, ne da bi čutili pritisk gostiteljev, ki smo ga pričakovali. Odzvali smo se zelo dobro v uvodni fazi. Je pa dejstvo, da bi morali ostati zbrani do konca tekme. Pripetila se nam je manjša napaka pri sprejemanju odločitve, kako in kaj pod pritiskom z žogo. In potem se hitro zgodi, kar se je," je povedal in dodal: "Izkazalo se je, da je Djurgarden ekipa, ki ima rep in glavo. Tekmeci lahko tudi med tekmo spremenijo način igre in morali bomo biti zelo previdni, da se ne bomo znašli v neprijetnih situacijah. Tekmeci so vendarle v prednosti, tega ne smemo pozabiti."

Verjame v neprimerno večjo podporo s tribun
Vseeno nič še ni izgubljeno. V Ljudskem vrtu prihodnji četrtek bo še zelo pestro, vijoličasti si lahko ob glasni podpori s tribun zagotovijo evropsko jesen. "Če so imeli tokrat tekmeci izrazito prednost domačega igrišča z umetno travo in svojega stadiona, menim, da bomo v Ljudskem vrtu mi tisti, ki bomo imeli podobno prednost glede naravne trave. Verjamem, upam in želim pa si, da bomo imeli neprimerno večjo podporo gledalcev," je sklenil Šimundža, ki pa bo moral predtem oddelati še večni derbi v nedeljo v Ljudskem vrtu.

Rozman: Ostali smo živi

Z 1:0 so bili na prvi tekmi poraženi tudi nogometaši Celja, slovenski državni prvaki. Trener Albert Riera je imel za gostovanje pri Pjuniku v Armeniji na voljo le 16 nogometašev, s katerimi mu ni uspelo preprečiti poraza. Mož odločitve je bil Sani Buhari v 59. minuti. "Ostali smo živi. Imamo še drugi polčas. Popraviti bomo morali nekatere stvari v igri, da bomo nevarnejši za gol. Tudi proti Ircem smo vodili z 1:0 po prvi tekmi, pa jim je nato uspel preobrat, tako da lahko to uspe tudi nam doma," je po tekmi dejal celjski kapetan Matjaž Rozman.