Nemci in Avstrijci nimajo lepih spominov na Damirja Skomino, ki je brez oklevanja zahteval izključitev Löwa in Hickersbergerja. Foto: EPA
Nemci in Avstrijci nimajo lepih spominov na Damirja Skomino, ki je brez oklevanja zahteval izključitev Löwa in Hickersbergerja. Foto: EPA
Nafta - Maribor
Skomina o sojenju v Sloveniji in Evropi: 'Kar se tiče odgovornosti, je povsod popolnoma enaka, saj se vsako podcenjevanje na igrišču pozna in igralci to zagotovo opazijo.' Foto: Marko Madžarac

Elite je oznaka za skupino najboljših sodnikov, iz katere Uefa izbira sodnike za Ligo prvakov in evropsko prvenstvo. “Uvrstitev v skupino Elite Uefinih sodnikov je prav gotovo dosežek, ki si ga na začetku svoje mednarodne kariere leta 2003 nisem upal niti zamisliti. Gre namreč za skupino sodnikov, v katero so uvrščeni vsi najbolj eminentni sodniki našega časa,” je za spletno stran Nogometne zveze Slovenije povedal Skomina, katerega mednarodna kariera se je začela leta 2003.

Bo sodil izločilne boje Lige prvakov?
In kaj v praksi pomeni uvrstitev v najvišji rang evropskih sodnikov? Skomini so se na ta način na stežaj odprla vrata za sojenje v Ligi prvakov, a čeprav bi Koprčan glede na zdajšnji rang lahko sodil tudi v sklepnem delu tekmovanja, ostaja Damir na realnih tleh: "Zagotovo bom jeseni v skupinskem delu Lige prvakov deležen večjega števila tekem. Ker pa gre za mojo prvo sezono v tej skupini, pa v nadaljnjem poteku tekmovanja ne gre pričakovati novih priložnosti."

Zahteval izključitev nemškega in avstrijskega selektorja
Po mnenju Uefe najboljši slovenski sodnik je širši nogometni javnosti v spominu ostal po incidentu med tekmo lanskoletnega evropskega prvenstva, ko sta se za napredovanje pomerili gostiteljica Avstrija in Nemčija (0:1).

Pred iztekom 1. polčasa je glavni sodnik Manuel Mejuto Gonzalez izključil Josefa Hickersbergerja in Joachima Löwa, ki sta navodila dajala zunaj dovoljenega območja. Po tekmi se je izkazalo, da ju je izključil na podlagi zahteve četrtega sodnika, katerega vlogo je opravljal Skomina. O njegovem delu selektorja nista našla spodbudnih besed.

Celo Blatter okrcal Skomino
Šok za Skomino pa so bile zagotovo tudi besede samega predsednika Fife Seppa Blatterja, ki se je ob oceni prvenstva dotaknil tudi dogodka iz Dunaja. "Četrti sodnik bi moral biti miren, saj ni ob igrišču zato, da bi skrbel za red," je v pogovoru za ORF poudaril najvplivnejši mož v svetovnem nogometu.

Čeferin v drugi skupini
Sicer pa med preostalimi slovenskimi mednarodnimi sodniki Darko Čeferin, zdaj kot drugi najvišje uvrščeni slovenski sodnik, ostaja v skupini Premier, medtem ko sta druga slovenska predstavnika, Matej Jug in Robert Krajnc, v skupini 3.