Ivica Olić je že v drugi minuti šokiral turške navijače. Foto: EPA
Ivica Olić je že v drugi minuti šokiral turške navijače. Foto: EPA
Mario Mandžukić
Mario Mandžukić je z glavo preskočil neodločne turške branilce. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo ni imel svojega večera v Zenici. Foto: Reuters
Safet Sušić
Safet Sušić ni bil najbolj zadovoljen, saj so bili njegovi izbranci blizu zadetka. Foto: Reuters
Vaclav Pilar
Vaclav Pilar je s sijanim strelom z 20 metrov razparal mrežo in napovedal zmago Čehov. Foto: EPA
Irci so z nogo in pol že na evropskem prvenstvu. Foto: EPA
Keith Andrews
Keith Andrews je v 13. minuti z glavo zatresel mrežo Estonije. Foto: Reuters

Turki so bili popolnoma brez idej, v obrambi so puščali velike luknje. Hrvati so bili maksimalno motivirani, saj so 20. junija 2008 v četrtfinalu Eura 2008 na neverjetno dramatičen način izpadli proti Turkom po streljanju enajstmetrovk.

Olić šokiral Turke
Že v 2. minuti popoln šok za Turke. Vedran Čorluka je prodrl po levi strani in podal pred vrata, kjer je Ivica Olić le še podstavil nogo in Volkan Demirel je bil nemočen.
Turška obramba je bila zelo slaba. V 32. minuti je imel najprej izjemno priložnost Luka Modrić, njegov strel je bil blokiran, nato pa se je žoga odbila na desno stran, kjer jo je Darijo Srna poslal na daljšo vratnico, Mario Mandžukić pa jo je z glavo poslal v mrežo. Tik pred odmorom je bil Olić sam pred Demirelom, a je turški čuvaj mreže preprečil polom že po 45 minutah.
Navijači imajo dovolj Hiddinka
V 51. minuti je Srna podal s prostega strela, Čorluka pa je popolnoma neoviran z glavo postavil končni izid. Gledalci so začeli zapuščati Turk Telekom Areno in zahtevali odstop selektorja Guusa Hiddinka.
Brez golov na "njivi" v Zenici
V Zenici sta se na stadionu Bilino polje BiH in Portugalska razšli brez golov. Na izjemno slabi zelenici se gostje niso znašli. V 51. minuti je imel lepo priložnost Cristiano Ronaldo, a je z desetih metrov meril mimo vrat. Kmalu zatem je tudi napadalec Helder Postiga z roba kazenskega prostora za las meril mimo vrat. Zvezdnik Manchester Cityja Edin Džeko je prvič nevarno zapretil šele v 71. minuti. Sredi drugega dela je Sejada Salihovića zamenjal Vedad Ibišević, ki je imel dve lepi priložnosti. V 81. minuti se je znašel popolnoma sam pred Ruijem Patriciom, a je streljal prek vrat.
Rosicky zrežiral oba gola Čehov
Čehi so se dolgo časa mučili s Črno goro, na koncu pa prišli do lepe prednosti (2:0). V 63. minuti je Tomas Rosicky podal do Vaclava Pilarja, ki je z izjemnim strelom z desnico z 20 metrov zadel v malo mrežico. Končni izid v Pragi je postavil Tomas Sivok v zadnji minuti z glavo po podaji Rosickega s prostega strela z leve strani. Vezist Arsenala je bil najboljši igralec tekme, vsekozi je vnašal nemir v obrambo Črne gore.

Irci napolnili mrežo Estoncev
Estonci, ki so presenetili z drugim mestom v skupini C, kjer so ugnali tudi Slovenijo v Stožicah, so v Talinu izgubili z Irsko kar z 0:4. V 13. minuti je Keith Andrews z glavo načel mrežo gostiteljev. Vsi načrti Estoncev so se podrli v 35. minuti, ko je branilec Andrej Stepanov prejel drugi rumeni karton.
V 67. minuti je Jon Walters z glavo zadel za 0:2, štiri minute zatem je bil natančen še Robbie Keane. Estoncem so začeli popuščati živci, kapetan Raio Piiroja je v 77. minuti dobil še drugi rumeni karton. Estonci so bili zelo jezni na sodnika Viktorja Kassaija, ki Ircem ni pokazal niti enega kartona. Končni izid je z bele točke dve minuti pred koncem postavil Keane.
Povratne tekme bodo v torek. Zmagovalci se bodo na Euru 2012 pridružili gostiteljicama prvenstva Poljski in Ukrajini, Nemčiji, Rusiji, Italiji, Franciji, Nizozemski, Švedski, Grčiji, Angliji, Danski in branilki naslova Španiji. Žreb skupin za evropsko prvenstvo bo 2. decembra v Kijevu. Turnir bo potekal od 8. junija do 1. julija.

Prve tekme:
BiH - PORTUGALSKA 0:0

BiH: Begović, Zahirović, Jahić , Spahić, Salihović ( 68./Ibišević), Rahimić, Medunjanin ( 67./Maletić), Misimović ( 86./Ibričić), Pjanić, Lulić, Džeko.

Portugalska: Rui Patricio, Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao, Miguel Veloso, Meireles ( 82./Ruben Micael), Moutinho, Ronaldo, Nani, Helder Postiga ( 65./Almeida).

Sodnik: Howard Webb (Anglija)


TURČIJA - HRVAŠKA 0:3 (0:2)
Olić 2.,, Mandžukić 32., Čorluka 51.

Turčija: Demirel, Gönül ( 46./Töre), Kacar, Korkmaz, Balta , Inan ( 69./Topal), Belözoglu , Sarioglu , Ham. Altintop, Turan , Yilmaz ( 81./Bulut).

Hrvaška: Pletikosa, Čorluka , Schildenfeld, Šimunić, Vida, Dujmović , Srna, Rakitić ( 83./Pranjić), Modrić, Mandžukić ( 90./Eduardo), Olić ( 86./Jelavić).

Sodnik: dr. Felix Brych (Nemčija)


ČEŠKA - ČRNA GORA 2:0 (0:0)
Pilar 63., Sivok 90.

Češka: Čech, Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Pudil, Jiraček, Plašil, Pilar ( 90./Kolar), Rosicky, Rezek ( 81./Pospech), Pekhart ( 93./Lafata).

Črna gora: Božović, Pavičević , Đudović , Savić, Jovanović , Drinčić, Peković ( 80./Zverotić), Vukčević ( 88./Delibašić), Damjanović ( 61./Božović), Vučinić, Jovetić.

Sodnik: Martin Atkinson (Anglija)


ESTONIJA - IRSKA 0:4 (0:1)
Andrews 13., Walters 67., Keane 71., 88./11-m
RK: Stepanov 35., Piiroja 77./oba Estonija

Estonija: Pareiko , Jääger, Stepanov , Piiroja , Klavan, Vunk ( 61./Lindpere), Dmitrijev, Kink ( 67./Purje), Kruglov, Vasiljev, Ahjupera ( 55/Voskobojnikov).

Irska: Given, Kelly, Dunne, St. Ledger, Ward, Whelan ( 78./Fahey), Andrews, Duff ( 73./Hunt), McGeady, Keane, Walters ( 83./Cox).

Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska)

Povratne tekme bodo v torek.